:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 8. 16:17

Bevásárolni indulhat az SAP

Az SAP növekedési stratégiájában központi szerepet szán a felvásárlásoknak -- mondta el a párizsi Le Figaro lapnak adott interjújában Leo Apotheker, az üzleti szoftverek legnagyobb szállítójának elnök-vezérigazgatója.

A német szoftvercég korábban szinte teljes egészében az organikus növekedésre alapozta stratégiáját és csak kisebb vállalatokat vásárolt. 2007 októberbében aztán a vállalat 4,8 millárd eurót adott az üzletiintelligencia-szoftvereket fejlesztő Business Objectsért, ez volt az SAP történetének eddigi legnagyobb felvásárlása. Apotheker elmondása szerint a Business Objects teljes integrációja mára véget is ért.

Az SAP-vezér szavai azonban arra engednek következtetni, további nagy felvásárlások várhatók. A cég jelenleg mintegy 2,5 milliárd eurós készpénzállománnyal rendelkezik és ugyanennyi hitelt tudna felvenni, ha szükség lenne rá -- mondta el Apotheker. Arra a kérdésre, hogy vajon az Oracle példájához hasonlóan a hardverpiacra is belép-e az SAP, a vállalatvezető határozott nemmel felelt. \"Nem hiszem hogy egy szoftvercég versenyképesebbé válik azáltal, hogy beszáll a hardveriparba.\"

A világ egyik legnagyobb szoftverszállítójaként az SAP-nak önállónak kellene maradnia, vélekedett Apotheker, azonban mivel a részvények 30 százaléka a menedzsment birtokában van, 70 százalék pedig kereskedésben lebeg, ezért \"bármi elképezelhető\". Az iparban rendszeresen felmerülnek olyan pletykák, melyek szerint egyik vagy másik gigász az SAP megszerzésére pályáznak, általában a Microsofttal és az IBM-mel szokták a céget hírbe hozni, de üzlet eddig még nem köttetett.

2009 év első három hónapjában az SAP szoftverekből befolyó forgalma 33 százalékkal múlta alul az egy évvel korábbit, és 418 millió eurót tett ki, ami a cég jövőbeni bevételeinek alakulását ássa alá. Ezt pillanatnyilag ellensúlyozta a támogatási szerződésekből realizált bevétel éves szinten 18 százalékos, 1252 millió euróra történő emelkedése, ami az elmúlt egy év során értékesített szoftverlicencekre kötött támogatások természetes következménye. Az SAP teljes negyedéves árbevétele lényegében stagnált, a 2,4 milliárd eurós forgalom mindössze 3 százalékos olvadás. Az átszervezési költségek okán az üzemi eredmény már 8 százalékkal 332 millió euróra csökkent, az adózott profit pedig 16 százalékkal 204 millió euróra esett vissza.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 09:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.