Szerző: Bizó Dániel

2009. június 9. 12:46

A 3G és 4G mobilhálózatok kiszolgálását célozza meg a Nokia Siemens Networks és a Juniper szövetsége

Szorosabbra fűzi együttműködését a Nokia Siemens Networks és a Juniper Networks, és egy közös vegyesvállalatot alapítanak a telekommunikációs Ethernet-megoldások piacának megcélzása érdekében. Az Ethernet növekvő szerepet tölt be a mobilhálózati felhordó vonalak terén, néhány éven belül a kapacitás több mint felét teszi ki, véli az In-Stat.

A holland székhelyű, egyelőre név nélküli cég a jelek szerint a két vállalat közös telekom Ethernet terméktervének kidolgozását és végrehajtását fogja végezni, majd ezt követően vállalatok egyaránt értékesíthetik a kidolgozott megoldást, ami vélhetően többnyire közös fellépést fog jelenteni az ügyfelek irányában. A lépéssel a vállalatok lényegében magasabb szintre emelik az alig négy hónapja, februárban bejelentett stratégiai szövetségüket.

A vezetékes és mobilszolgáltatóknak szóló közös hálózati megoldást a Juniper MX-sorozatú Ethernet routerei, a Nokia Siemens A-sorozatú Ethernet switchei, valamint az egységes felügyeleti eszközök építik fel. Mindez megbízhatóságot, skálázhatóságot és menedzselhetőséget biztosít rendkívül kedvező áron, és a közös ügyfelek jól fogadták az egységes megoldással kapcsolatos terveiket, állítják a vállalatok.

Bár a szövetség a vezetékes üzleti és otthoni szolgáltatásokhoz is ajánlja felhordóhálózati Ethernet-megoldását, a mozgatórugót kétségtelenül elsősorban a mobilhálózatokon folytatott adatforgalom meredek emelkedése jelenti, melyek egyre nagyobb kapacitásokat követelnek meg a hálózat minden rétegében, miközben a bitköltségeket folyamatosan szorítani kell lefelé. A költségcsökkentés része, hogy a jövő HSPA+, LTE és WiMAX mobilhálózatait teljes egészében IP-alapokra helyezik az operátorok, javítva teljesítményüket, továbbá csökkentve ezzel azok komplexitását és üzemeltetési költségeiket.

Az In-Stat piackutató becslése szerint két év múlva, 2011-re a globális mobilhálózati felhordókapacitások több mint fele Ethernet-alapú lesz. Az egyes régiók közti különbségeket a hálózatok fejlettsége adja, minél előrébb tartanak a szolgáltatók a újabb és újabb mobil adattechnológiák bevezetésében, annál meghatározóbb lesz az Ethernet jelenléte, vélik a kutatónál, ugyanis a hangtovábbításra orientált korábbi megoldások nem tudnák tartani a lépést a megnövekedett adatforgalommal. Az In-Stat szerint 2013-ra összesen mintegy 90 ezer Gbps végpontoldali felhordó kapacitásra lesz globálisan szükség, és az operátorok számára a skálázhatóság kérdése lesz az elsődleges szempont a felhordóhálózati megoldás kiválasztásában.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról