Szerző: Koi Tamás

2009. június 3. 12:49

Elérhető az Opera 10 első bétája

Néhány, elsősorban szűk körű tesztelésre kiadott alfaverzió után megjelent az Opera 10 első publikus bétaváltozata. A norvég cég komoly változtatásokat eszközölt a böngészőn: a program elsősorban gyorsabb lett a jelenlegi változatnál, emellett új kezelőfelületet is kapott a böngésző, melyet továbbra is csak elenyésző mennyiségű felhasználó futtat napi szinten asztali számítógépén vagy noteszgépén.

HIRDETÉS

Az Opera 10 a manapság zajló böngészőpiaci trendeknek megfelelően elsősorban gyorsaságával próbál kiemelkedni a mezőnyből: az új változatba a Presto renderelőmotor 2.2-es verziója kerül, mely a fejlesztők szerint az Opera 9.6-nál akár 40 százalékkal gyorsabban jelenítheti meg az erőforrásigényes oldalakat. Az új Opera egy másik funkciója, az Opera Turbo elsősorban azok számára hozhat jelentősen gyorsabb böngészést, akik lassabb kapcsolattal neteznek.

\"\"

A Turbo bekapcsolásával az Opera webböngésző a weboldal teljes megjelenítéséhez szükséges sávszélességet az ígéretek szerint akár 80 százalékkal is csökkenthetik -- a böngészők ilyenkor valójában az Opera saját szerverével kommunikálnak, mely előre letölti és a tartalom megváltoztatása nélkül tömöríti az oldalakat. Mindebből a felhasználó a cég ígérete szerint alig vesz majd észre valamit, igaz, a tömörítés mértékéből adódóan az oldalakon található képes és grafikus elemek minősége az Opera Minivel (az egylső olyan böngésző, ahol korábban alkalmazak hasonló eljárást) szerzett tapasztalatok alapján jelentősen romolhat.

Az Opera 10 további lényeges újdonságai közé tartozik az áttervezett kezelőfelület, melynek megalkotását ezúttal nem szakmabelire, hanem egy elismert dizájnerre, Jon Hicksre bízták. Az új, még formálódó külső egyik fontos eleme az átalakított böngészőfül-kezelés, mely elsősorban a fülméretek szabályozásában merül ki. Az Opera 10 emellett testreszabhatóbb speed dial funkciót kínál,valamint megjelent az 51 nyelvet támogató, Hunspell-alapú helyesírás-ellenőrzés is a böngészőben.

Az Opera Software új webböngészőjének ingyenes tesztváltozata letölthető a cég weboldaláról. Az Opera 10 első bétája Windows, Mac és Linux platformon egyaránt kipróbálható.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. november 30. 12:21

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.