:

Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 2. 10:52

Több böngésző is bekerülhet a Windowsba

Az Európai Unió versenyügyi bizottsága szerint a Microsoft tisztességtelen előnyt harcolt ki az Internet Explorernek azzal, hogy beépítette a Windowsba. Belsős források szerint a szervezet nem az Internet Explorer eltávolítására fogja kötelezni a céget, hanem arra, hogy többféle böngészőt is építsen bele.

Tisztességtelen verseny

A norvég Opera Software trösztellenes beadványának nyomán 2008 elején indult a vizsgálat annak feltárására, hogy az Internet Explorer beépítése a Windowsba korlátozza-e a versenyt. \"A vizsgálat során begyűjtött bizonyítékok alapján a Bizottság úgy véli, az Internet Explorer beépítése a Windowsba a PC-k 90 százalékán elérhetővé teszi az Internet Explorert és ezzel torzítja a piaci versenyt a böngészők között, mivel olyan mesterséges előnyhöz juttatja az Internet Explorert, amellyel más böngészők nem rendelkeznek.\"

Beadványában az Opera emellett azt is nehezményezte, hogy a Microsoft tovább súlyosbítja a versenykorlátozást azzal, hogy a webes szabványok módosításával nehéz helyzetbe hozza riválisait. A fejlesztők a domináns Internet Explorerhez igazították a weblapokat, amik a szabványokat követni igyekvő böngészőkön viszont nem helyesen jelennek meg. \"A Bizottság aggódik, hogy az Internet Explorer elterjedtsége arra ösztönzi a fejlesztőket, hogy kimondottan az Internet Explorerre tervezzék a weblapokat, ami végül aláássa a szolgáltatások fejlődését\" -- áll a Bizottság közleményében.

Az EU 2004-ben kimondta, hogy a Media Player beépítése a Windowsba tisztességtelenül befolyásolta a médialejátszók piacán a versenyt, és arra kötelezte a Microsoftot, adjon ki egy olyan változatot is az operációs rendszeréből, amely nem tartalmazza a Media Playert. A Windows XP és a Vista ezen változatai azonban a Media Playerrel együtt érkező verziókkal azonos áron kerültek a piacra, nem csoda hogy senkinek sem kellettek.

Több böngésző a Windowsban?

A Neelie Kroes versenyügyi biztos által vezetett szervezet most nem az Internet Explorer eltávolítására fogja kötelezni a Microsoftot, hanem arra, hogy az operációs rendszer többféle böngészővel szállítsa -- nyilatkozták a Wall Street Journalnak tűzhöz közeli források. Az elképzelés szerint a Windows első indításakor kötelezően megjelenne egy képernyő, ahol a felhasználó kiválaszthatja, melyik böngészőt(ket) szeretné a gépére telepíteni és melyiket szeretné alapértelmezésként használni. A rivális böngészők gyártói közben azért lobbiznak Brüsszelben, hogy a Bizottság kötelezze a Microsoftot arra is, hogy termékeiket automatikus frissítésként juttassa el Windowst már használók gépeire.

A Microsoft április végén juttatta el az Európai Bizottsághoz tiltakozását, amelyben cáfolja, hogy tisztességtelenül versenyzett volna. A Wall Street Journal forrásai szerint a vállalat felvetette, vajon az EU jogosan követelheti-e tőle, hogy más gyártók termékeit is kínálja a Windowsban, illetve felhívja a figyelmet arra, hogy a PC-gyártók jelenleg is megtehetik, hogy a Windowst futtató számítógépeikre más böngészőket is feltelepítenek.

Emellett a Microsoft rámutat arra, hogy a statisztikák szerint az utóbbi években az Internet Explorer folyamatosan veszített piaci részesedéséből. A francia XiTiMonitor áprilisi adatai szerint az Internet Explorert már csak a netezők 63 százaléka használja, a Firefox részesedése 28 százalék, a harmadik legnépszerűbb böngésző pedig a Safari, 3,4 százalékos részesedéssel. Két évvel ezelőtt az Internet Explorer piaci részesedése megközelítette a 80 százalékot.

Évekig elhúzódhat

A böngészőkkel kapcsolatos versenyügyi vizsgálatban hozott ítélet a következő hetekben, hónapokban várható, még mielőtt az Európai Bizottság személyi összetétele az uniós választások hatására megváltozna. Bármi is legyen az ítélet, a Microsoft alighanem fellebbezni fog, így az ügy további évekig húzódhat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 19:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.