Szerző: Bodnár Ádám

2009. június 2. 09:59

Az EMC is versenybe száll a Data Domainért

Pár nappal azután, hogy a NetApp bejelentette a Data Domain felvásárlására tett szándékát, az EMC is ajánlatot tett, jócskán ráígérve a NetAppra.

Az EMC részvényenként 30 dollár készpénzt, összesen mintegy 1,8 milliárd dollárt adna az adatdeduplikációs megoldásokra szakosodott Data Domainért, amelyre alig egy hete tett 1,5 milliárd dolláros, részben készpénzes, részben részvénycserés ajánlatot a NetApp.

A tárolóeszközök és adattárolási szoftverek legnagyobb gyártója közel 10 milliárd dolláros készpénzállománnyal rendelkezik. Joe Tucci, a vállalat elnök-vezérigazgatója két héttel ezelőtt, a floridai Orlandóban tartott EMC World rendezvényen határozottan leszögezte, cége a növekedési stratégiája továbbra is alapoz az akvizíciókra. Elemzők ugyanakkor túlzottnak tartják a Data Domainért ajánlott 1,8 milliárd dolláros árat, ami a cég éves nyereségének mintegy hatvanszorosa.

Joe Tucci szerint azonban a Data Domainért ajánlott ár reális, mivel egy rendkívül gyorsan növekedő piacról van szó. Az EMC vezetője azt is elárulta, a cég már régóta foglalkozott a Data Domain esetleges bekebelezésével, de a NetApp ajánlatával megelőzte őket. A Data Domainnel megerősödött EMC 1 milliárd dolláros forgalmat is bonyolíthat a deduplikációs megoldások 10 milliárd dollárosra becsült piacán -- vélekedett Tucci. \"Ez a cég még önállóan is 480 milló dollárosra nőhet jövőre. Mi még gyorsabban tudnánk hizlalni.\"

A deduplikáció az utóbbi idők egyik legfontosabb technológiája adattárolási területen, az eljárás a redundáns adatok kiszűrésével lehetővé teszi a mentéshez szükséges sávélesség és a tárterület csökkentését. Az EMC kínálatában jelenleg is szerepelnek deduplikációs megoldások, amelyek az Avamar 2006-os felvásárlásával kerültek a vállalat birtokába, a DL4000 virtuális szalagkönyvtáron pedig a FalconStortól származó szoftver fut. Ezeket egészítenék ki a Data Domain megoldásai.

Tucci szerint az EMC már korábban is bizonyította, hogy jól tudja végrehajtani a felvásárlásokat, megtartva az akvirált vállalatok tehetséges dolgozóit és termékeit. A NetApp nem kommentálta a hírt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról