:

Szerző: Bizó Dániel

2009. július 20. 14:37

Túl van a válságon a grafikus piac

Soha nem látott még ilyen pocsék évet a grafikus chipek piaca, állítja legfrissebb jelentésében a területre szakosodott Jon Peddie Research (JPR). Szemben ugyanakkor a gazdaság és az elektronikai ipar egészével, a fellendülés gyors lesz, köszönhetően a chipgyártók új termékeinek, valamint a grafikus processzorok egyre általánosabb célú alkalmazhatóságának.

Katasztrofális hónapok

A JPR úgy hiszi, a PC-piac és ezzel a grafikus chipek piaca is túl van a nehezén, és a következő hónapokmár a normalizálódásáról szólnak, míg 2010 egésze már a fellendülésről, méghozzá erőteljes növekedéssel. Ez a lendület nem csak egyszerűen a 2008 folytatásaként 2009 első felében drámai mértékben összeesett eladásokhoz képest mutatkozik, hanem a válságot megelőző forgalommal összevetve is erőteljesnek hat. Az ipar, úgy tűnik, lényegében szűk egy esztendő alatt túlteszi magát a problémákon, és a harmadik negyedévben már megkezdődik az a fellendülés, mely hosszabb távon is kitartani látszik, véli a JPR.

Az első féléves adatok, valamint a várható kereslet felmérése alapján a JPR úgy becsli, 2009-ben korábban soha nem látott mértékű visszaesést produkál a grafikus chipek piaca, az eladások 12 százalékkal múlják alul a már egyébként is gyengére sikerült tavalyit -- ez 328,4 millió chip leszállítását jelenti a tavalyi 373 millióval szemben. A visszaesés túlnyomó többségét az első félévben könyvelte el a piac. Bár a második negyedéves adatok publikálása még várat magára, az év első három hónapja során mindössze 75 millió GPU-t szállítottak el világszerte, 20 millióval kevesebbet az egy évvel korábbinál, ami 21,1 százalékos visszaesést jelent, vagyis az egész éves csökkenés 45 százalékának megfelelőt produkált az év eleje.

Újdonságok tömkelege

Az elkövetkező hónapok során azonban már stabilizálódik, majd növekedni indul a piac, állítja a JPR. Az elemzőcég véleménye szerint mindezt a makrogazdasági helyzet javulása mellett a piacot uraló gyártók, vagyis az AMD, az Intel és az NVIDIA új termékrajtjai, valamint a GPU-k egyre általánosabb célú felhasználásának terjedése magyarázzák. A játékosokat és professzionális felhasználókat, akik a bővítőkártyákat vásárolják, az AMD és az NVIDIA közelgő új grafikus processzorai célozzák, melyek nagyjából másfél-kétszeres teljesítmény elérését célozzák meg, azonos ár mellett -- jelenlegi ismeretek alapján úgy tűnik, elsőként az AMD Radeonjai érkeznek, valamikor ősz legelején, majd hetekkel később már az NVIDIA elkészül, ha minden rendben megy az új GeForce tesztelése körül.

Ezek az új chipek már DirectX 11 kódot is fogadnak, mely a Windows 7-tel érkezik október végén, de a Vista is beoltható lesz vele, hiszen a két operációs rendszer ugyanarra a rendszerarchitektúrára épül. A DirectX 11 valódi mérföldkő az API történetében, ugyanis megjelenik vele a grafikus chipek nem grafikai célú felhasználásának lehetősége, mégpedig az úgynevezett compute shaderek formájában, mellyel sokkal könnyebben programozhatóvá teszik a GPU-kat, hasonlóan az NVIDIA CUDA és az AMD ATI Streamhez, melyek természetesen csak a gyártók saját grafikus processzorait támogatják. Az NVIDIA egyenesen fordulópontnak gondolja 2009-et, már ami a számítástechnikai történetét illeti, ez az év lesz ugyanis, mikor a grafikus chipek \"felnőnek\" a processzorokhoz, és egyenrangú szerepet töltenek majd be a PC-kben, megosztozva a feladatokon.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az Intelt sem, mely szintén a PC-piac élénkítésén munkálkodik, méghozzá az egyéni felhasználóknak célzott ultravékony szegmensű laptopokba szánt termékcsomagokkal, de további erőt adhat a piacnak a teljesítményre éhes vevők számára érdekes Nehalem termékek hozzáférhetőségének javulása, valamint az év vége felé megjelenő 32 nanométeres generáció, mely kétmagos kivitelben is implementálja a Nehalem mikroarchitektúráját, és tokon belül integrálja a grafikus processzort, ami eddig nem látott energiahatékonyságot és kompakt kivitelt tesz lehetővé a notebookok számára.

\"\"

Globális GPU-piac; Forrás: JPR

Erős növekedés jövőre

Mindezek hatására jövőre már közel 400, egészen pontosan 398,9 millió GPU leszállításával kalkulál a JPR, ami 21,5 százalékkal múlja felül az idei becsült forgalmat, de 7 százalékkal magasabb a 2008-asnál is. Úgy látják, ez a lendület kitart 2011-ben is, mikor 12 százalékos növekedést követően 446,8 millió darab grafikus chipet szállítanak le a gyártók. Kérdéses persze, hogyan alakul az egyes formátumok, és így a gyártók közti erőviszony. A JPR úgy gondolja, a mobilitás iránti igény növekedése ellenére a nagyobb teljesítményt igénylő felhasználók, mint a mérnökök, audiovizuális tartalmakat előállítók, különféle kutatók és elemzők ragaszkodni fognak az asztali PC-khez, és szorgosan vásárolják majd a GPU-bővítőkártyákat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.