Szerző: Koi Tamás

2009. május 28. 15:54

Minden tizedik internetre kötött számítógép mobilnetet használ Európában

Európában 2008 végén az internethez csatlakozó számítógépek 11,6 százaléka, azaz nagyjából 14,6 millió PC vezetékes elérés helyett már mobil szélessávú technológiát használva kapcsolódott -- áll a Berg Insight piackutató frissen publikált felmérésében.

A Berg Insight úgy kalkulál, hogy tavaly körülbelül 74 százalékkal nőtt azoknak a PC-knek a száma Európában, melyek HSxPA adatkapcsolatot használtak az internet eléréséhez. A piackutató 2014-ig a mobil szélessáv gyors terjedését prognosztizálja az öreg kontinensen: a következő években éves szinten átlagosan 30 százalékkal, 70 millióra nő majd az a felhasználói tábor, akik akár otthoni számítógépükkel, akár noteszgépükkel vagy netbookjukkal rendszeresen használnak mobilinternetet.

A mobilinternet használata ugyanakkor korántsem olyan elterjedt még az Egyesült Államokban, ahol a szélessávú internetkapcsolatoknak csupán 4,5 százaléka használt mobil adatátviteli technológiát. A piackutató szerint a tengerentúlon az európai növekedést kissé meghaladó mértékben, évenként átlagosan 43 százalékkal nő majd az ügyfélbázis, 2014 végére elérve a 35 milliós létszámot.

A Berg Insightnál úgy látják, a mobil szélessávú adatkapcsolatok terjedésének komoly katalizátora lesz a jelenleginél lényegesen gyorsabb adatátvitelt ígérő LTE technológia bevezetése. Az új generációs szolgáltatás több operátornál jövőre indul, és a prognózisok szerint villámgyorsan terjed majd. Elemzők szerint a teljes LTE ügyfélbázis 2010-től 2014-ig éves szinten átlagosan több mint 400 százalékkal fog nőni, az LTE-t használó ügyfelek száma (PC-s és mobiltelefonos felhasználást is beleértve) 2014 végére eléri majd a 136 milliót. 

Itthon arról nincs sem külön adat, sem felmérés, hogy PC-s felhasználásra az összes szélessávú előfizetésen belül mekkora a mobilinternet aránya. Beszédes ugyanakkor, hogy a legnagyobb hazai operátornak számító T-Mobile első embere nemrég úgy nyilatkozott, hogy tavaly minden második új szélessávú internetértékesítés mobilnet volt hazánkban. A hazai piaci helyzetjelentést hónapról-hónapra elkészítő Nemzeti Hírközlési Hatóság becslése alapján április végén 1,593 millió vezetékes szélessávú előfizetés és 476 ezer, mobilinternetezésre használt SIM-kártya volt aktív hazánkban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról