Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 28. 10:16

Harmadik negyedéve csökken a szerverpiac

Az IDC friss adatai szerint az első negyedévben negyedével csökkent a szerverpiacon a gyártói forgalom, minden szegmensben látványosan estek az eladások. Öt éve nem adtak el ilyen kevés szervert.

Meredek csökkenés minden szegmensben

2009 első három hónapjában a szerverpiac 9,9 milliárd dollárt tett ki az IDC friss adatai szerint, ez éves szinten 24,5 százalékos visszaesést jelent. Sorozatban ez a harmadik olyan negyedév, amikor csökken a piac éves összehasonlításban, a pénzügyi krízist követő recesszió mélyülésével a vásárlók elhalasztják a beszerzéseket és igyekeznek a meglevő berendezéseik hatékonyabb kihasználásával átvészelni ezt a nehéz időszakot.

Az összes szerverkategóriában csökkent a forgalom, a 25 ezer dollárnál olcsóbb volumenszerverek esetében 30,5 százalékos, a félmillió dollárnál drágább high-end szerverek forgalmában pedig 19,5 százalékos csökkenést regisztrált az IDC. A legkisebb visszaesés a középkategóriás (25-499 ezer dollár) szervereknél volt megfigyelhető, 13,9 százalék, ennek oka alighanem abban keresendő, hogy a virtualizációs és konszolidációs projektek miatt a vevők az olcsó tömegszerverek tucatjait néhány erősebb, drágább konfigurációval váltják ki, ezzel takarékoskodva az üzemeltetési költségeken.

Az x86-szegmens zuhant a legnagyobbat

Az x86-os szegmens erőteljes, 28,8 százalékos visszaesést szenvedett el bevétel területén, miközben a szállítások 26,3 százalékkal 1,4 millió darabra apadtak. 2003 harmadik negyedéve volt utoljára ilyen alacsony a forgalom az x86-os szerverpiacon, mind az öt nagy gyártónál legalább 20 százalékkal csökkent a bevétel. A visszaesés oka a kíméletlen árverseny mellett, hogy a recesszió közepette a vásárlók sokkal könnyebben halaszthatják el ezeknek a ma már tömegcikknek számító kiszolgálóknak a vásárlását vagy frissítését. Ugyanakkor -- teszi hozzá az IDC -- ebben a kategóriában valószínűleg elsőként fog megindulni a fellendülés.

A UNIX-piacon 17,5 százalékos volt a visszaesés, a bevétel 3,3 milliárd dollárt tett ki. A forgalom csökkenése a piaci átlagnál kisebb volt, vagyis nőtt a UNIX-költések részaránya a teljes szerverpiacon belül. Az IBM volt a legnagyobb UNIX-szállító, bevételarányos részesedése 31 százalék volt, a Sun és a HP egyaránt 27,7 százalékot kaparintott meg. A Windowst futtató kiszolgálók értéke 28,9 százalékkal 3,7 milliárd dollárra csökkent, a linuxos szerverek eladásai eközben 24,8 százalékkal 1,4 milliárd dolláros, ötéves mélypontra estek vissza.

Az IDC kiemelte még az IBM System z mainframe-ek viszonylagos sikerét, forgalmuk 889 milió dollárt tett ki, vagyis majdnem tizedét adta a szerverpiacnak, amire öt éve nem volt példa.A korábban folyamatosan növekedő blade-piac is megbicsaklott, az első negyedévben 14,4 százalékkal esett vissza a forgalom 2008 első negyedévéhez képest. A blade szerverek bevétele 1,1 milliárd dollárt tett ki, az első helyen a HP állt a bevétel 52,2 százalékát megkaparintva.

Holtverseny az élen

A gyártók versenyében az IBM és a HP megosztva végzett az élen, mindkét vállalat 29,3 százalékos bevételarányos részesedést szerzett. Az IBM elsősorban a Power Systems és System z rendszereknek köszönhetően 1,7 százalékponttal tudta növelni részesedését, a HP eközben 0,7 százalékpontos részesedést vesztett. A Dell 11 százalékos részesedéssel harmadik, a kizárólag x86-os konfigurációkat kínáló cég bevétele harmadával csökkent. A negyedik helyen álló Sun Microsystems (10,6%) forgalma nagyjából a piaccal együtt csökkent, az öt nagy szállító közül a Fujitsu/Siemens bevétele csökkent a legkevésbé, 18,8 százalékkal, de a cég így is csak 6,7 százalékos részesedést tudott szerezni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról