Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Megnyílt a Nokia alkalmazás-piactere

Koi Tamás, 2009. május 26. 11:53
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az eredeti ütemtervnek megfelelően elindult a Nokia saját, mobiltelefonos alkalmazás-piactere, az Ovi Store. A piactérről zömében külsősök által készített mobilalkalmazások, illetve mobilokra fejlesztett tartalmak teljes tárháza tölthető le -- részben ingyenesen.

hirdetés

A Nokia a barcelonai Mobile World Congress alkalmával fedte fel egy új alkalmazás-piactér májusi megnyitásával kapcsolatos terveit. Az Ovi Store a finn gyártó elképzelései szerint azonban többet nyújtana a konkurens gyártók némelyikénél, így elsősorban az Apple-nél és a Research in Motionnél már megtalálható piactereknél. A Nokia egyfajta közösségi szolgáltatásként -- felhasználók és fejlesztők közösségi oldalaként képzelte el az Ovi Store működését.

"Ez nem pusztán egy olyan hely lesz, ahonnan tartalmat és programokat tölthetnek le -- ez a rendszer ismeri a felhasználót" -- vázolta az Ovi Store működésének lényegét Tero Ojanperä, a Nokia vezérigazgató-helyette Barcelonában. "Megmutatja, mit vettek az ismerősei, és a földrajzi helyzet alapján is más ajánlatokat nyújt" -- tette hozzá. Az indulásakor mintegy 50 millió S40 és S60 platformokhoz tartozó okostelefonról elérhető szolgáltatásra külső fejlesztők is feltölthetnek tartalmat. Ezek a cég kontrolljától függően később megjelenhetnek az Ovi Store-on, ahol a felhasználók által megvásárolt tartalmakból származó bevétel 70 százaléka a fejlesztők markát üti majd.

Az Ovi Store-t számítógépről és mobiltelefonról egyaránt el lehet érni, a Nokia a symbianes okostelefonjaihoz egy mobilalkalmazást is elérhetővé tett, melyet a telefon "letöltés" menüjéből lehet elérni, de csak azokban az országokban, ahol a szolgáltatást támogatja a gyártó. Az öt nyelven elérhető kliensen keresztül bonyolított vásárlások után néhány országban a szolgáltató számláz, egyébként bankkártyával lehet fizetni a tartalmakért. A Nokia az Egyesült Államokban egyelőre nem indította el a szolgáltatást, a cég jelenleg az AT&T-vel tárgyal az Ovi Store operátorszintű eléréséről.

A Nokia alkalmazás-piactere a https://store.ovi.com/ címről érhető el, a bejelentkezéshez az egységes Ovi regisztráció használható. A fejlesztők a publish.ovi.com weboldalon tölthetik fel saját tartalmaikat az Ovi Store-ra. A piactér a HWSW tapasztalatai szerint eleinte rendkívül lassan töltődött be, vélhetően a szerverek komoly terhelése miatt, kedden késő délelőtt viszont már használhatóan üzemelt a szolgáltatás.