Szerző: Bányai György

2009. május 25. 15:08:00

IdeaPad S12: az első Ion-alapú netbook

A Lenovo elkészült IdeaPad S12 netbook-sorozatával, melynek tagjai között NVIDIA Ion-alapú gépek is találhatók. Az új gépcsalád 12,1 hüvelykes kijelzőit modellváltozattól függően az NVIDIA grafikus magja helyett Intel vezérlő is terelgetheti, az ezzel szerelt netbookok már júniusban a polcokon lehetnek, de az Ion platformra épülők is megérkeznek még a nyár folyamán.

A Lenovo az első gyártó, mely hivatalosan jelent be olyan netbookot, melyben az Intel Atom processzort az NVIDIA Ion platformja szolgálja ki. Az IdeaPad S12 -- ahogy az a modellszámból is következik -- 12,1 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. Az új Ion platform kicsit elmoshatja a határokat a noteszgépek és a netbookok között, hiszen az ezzel szerelt netbook kevesebb korláttal állhat helyt a mindennapokban.

A Lenovo IdeaPad S12 1280x800 képpont megjelenítésére alkalmas, 12,1 hüvelykes kijelzője alatt természetesen szélesebb billentyűzet fér el, emellett a tapipad gombjai a szokásos helyen vannak. A beltér 1,6 gigahertzes Intel Atom processzornak, és 1 gigabájt memóriának ad helyet, az 1080p felbontású videoállományok lejátszása a fenti két részegység mellett az NVIDIA GeForce 9400 grafikus vezérlő által válik leginkább lehetővé, legalábbis az ionos változat esetében. Természetesen a HD-videók és számos egyéb terület mellett a 3D-grafikával megáldott játékok is hasznot húzhatnak a nagyobb grafikai teljesítményből, azonban ha a vásárló megelégszik a mai netbookos átlaggal, választhatja gépét a szokásos Intel-vezérlővel is.

Az Ideapad S12 háttértárja igen szép kínálatból válogatható, érkezik modell 160, 250 és 320 gigabájtos merevlemezzel is, igaz szilárdtest-meghajtóval szerelt változatról még nem értesültünk. A gép egyébként nem csak három USB 2.0 kapuval és egy multiformátumú kártyaolvasóval rendelkezik, hanem egy ExpressCard kártyahellyel is. Ha valaki külső megjelenítőt kapcsolna a gépre, akár HDMI-kábelt is használhat. A Lenovo IdeaPad S12 Windows XP Home operációs rendszerrel és hétköznapi Intel grafikus vezérlővel már júniusban megérkeznek, 449 dolláros kezdőáron. Az NVIDIA Ion-alapú gépekre még várni kell, de azok is még a nyár folyamán megérkeznek, még nem ismert, ám vélhetően magasabb fogyasztói áron.

A GeForce 9400 MCP79 egy integrált grafikus vezérlőt tartalmazó chipkészlet, ami valójában egyetlen lapkából áll. Az Intel jelenlegi netbookplatformja a i945 northbridge-ből és az IC7 southbridge-ből áll, a 9400 a két lapka funkcionalitását egyben nyújtja, ezért kevesebb helyet foglal és a hőtermelése is hasonló, ezért nem igényel erősebb hűtést.

a címlapról

Hirdetés

Python everywhere!

2020. február 23. 14:46

Gyere Pythonozni a HWSW rendezvényeire! Megmutatjuk, hogy a Python nem csak a fejlesztők nyelve, hiszen egyszerűsége miatt előszeretettel használják az üzemeltetők és DevOps szakemberek, tesztelők, illetve az adattudósok is, és elfut szinte bárhol, a mikrovezérlőktől egészen a böngészőkig.