Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 22. 14:20

Felújítják a virtuális Budapest belvárosát

Tovább bővül a Google Earth térkép- és műholdkép-szolgáltatáson belül megjelenő budapesti háromdimenziós modellek száma, egész utcák térbeli képe jelenik majd meg az érdeklődők számára. A tavaly szeptemberben bemutatott két tucat virtuális látványosság után a Ráday utca és az Andrássy út részletes látképe is elérhető lesz az érdeklődők számára.

A virtuális felújítás gyorsan halad

A Fővárosi Önkormányzat 2008-ban kezdett bele a virtuális városépítésbe, mely a valós építkezésekkel ellentétben gyorsan és olcsón véghez vihető. A Google Earth segítségével az egész világ bejárható, de Európában csak néhány város mondhatja el magáról, hogy a helyi nevezetességek és értékek részletes 3D objektumok formájában is láthatók. A modellek figyelemfelkeltőek, elősegíthetik az ide érkező turisták érdeklődésének felkeltését egyes városrészek, nevezetességek iránt.

Első lépésben tavaly 22 fontos épület modellje került be a rendszerbe, most a T-Mobile támogatásával újabb 146 épület jelenik meg. A 146-os szám kissé megtévesztő, hiszen az első körben 24 nevezetességet, többek között a Hősök terét, a Széchenyi fürdőt vagy a Parlamentet modellezték le és rajzolták le, a mostani ütemben két kiemelkedő jelentőségű terület, a fiatalok által kedvelt Ráday utca, illetve a város leglátványosabb sugárútja, az Andrássy út került sorra.

Az eddigi gyakorlattal szemben a Ráday utcában nem csak az épületek homlokzata és külső megjelenése látható, hanem az üzletek belseje is bejárható ott készült panorámafotók segítségével. A fejlesztések még folyamatban vannak, így csak a készítők által prezentált videón tekinthetőek meg az újítások, de hamarosan, 1-2 hónapon belül a Ráday és az Andrássy is élesben is felkerül a Google Earth-re.

Virtuális cégér

A XXI. századi utazó ma már nem könyvtárakban bogarászik, nem feltétlenül az utazási iroda szervezőit kéri meg, hogy válasszanak neki célpontot, egyre inkább az internet válik elsődleges információs forrássá. Erre alapoz a Google szolgáltatása is, ami azon túl, hogy egy érdekes interaktív földgömb, számos olyan funkciót tesz lehetővé, ami a turisták igényeit elégíti ki, akár az utazás megtervezésében, akár az emlékek felelevenítésében.

A Google Earth legnagyobb előnye, hogy a normál térképes vagy műholdképes nézethez a 3D modellek mellett számos egyéb réteget tud ráilleszteni, így a felhasználók akár a Wikipedia szócikkeit vagy más felhasználók által feltöltött fotókat és egyéb információkat is meglelhetnek anélkül, hogy kilépnének a programból. Sőt, a térbeli épületmodellek mögé is könnyedén helyezhetőek információs panelek, melyek további fotókat, leírásokat, elérhetőségeket tartalmazhatnak az adott épületről vagy intézményről.

A figyelemfelkeltő makett egyfajta cégérré válhat, ahonnan egy szálloda esetében akár a szobafoglalásig is háromkattintásnyi út vezethet, elcsábítva a potenciális turistát. A Virtuális Magyarország Kft. üzleti modellje arra épít, hogy a közeljövőben egyre több üzleti alapon működő vállalkozás is fantáziát lát a Google Earth-ben és szállodák, áruházak, éttermek vagy más épületek virtuális makettjeit tőlük rendelik meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról