Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 22. 09:43

A Midway bekebelezésével erősítené játékpiaci pozícióit a Time Warner

A Time Warner médiaóriás a Warner Bros leányvállalatán keresztül felvásárolná az év elején csődöt jelentett Midway Games vagyonának nagy részét, ezzel megerősítve pozícióját a videojátékok piacán. A Warner 33 millió dollárt ígér, amelyért cserébe megszerezné többek között a Midway chicagói és seattle-is fejlesztőstúdióját és a jól csengő Mortal Kombat márkanevet. A san diegói és brit stúdió és a TNA név alatt futó verekedős játékok ugyanakkor nem érdeklik a Warnert.

Amennyiben az ügylet létrejön, a Warner negyedik nagy játékpiaci akvizíciója lesz. A cég 2006-ban vásárolta fel a Monolith Productions-t (F.E.A.R., Condemned, Matrix Online), 2007-ben a brit TT Games-t (Lego Star Wars, Lego Indiana Jones, Transformers: The game), majd idén februárban a konzolos szerepjátékokat fejlesztő Snowblind Studios-t (Champions-sorozat, Death Tank). A Warner Bros Interactive Entertainment játékai főképp a filmstúdió nagy sikereire építenek (Looney Tunes, Batman, Watchmen, Matrix, Scooby Doo).

A Mortal Kombat a videojátékok világának egyik legnagyobb sikere, az első játéktermi automaták 1992-es megjelenése óta a sorozat részei több mint 1,5 milliárd dollár bevételt termeltek. Az azóta eltelt évek alatt a Mortal Kombatnak több mint egy tucat része jelent meg, a legutóbbi, 2008-as Mortal Kombat vs. DC Universe epizódból is kétmillió fogyott, pedig a verekedős játékok ma már egyáltalán nem számítanak olyan felkapottnak mint a 90-es években. A Mortal Kombat kereskedelmi sikerhez nem kis részben járult hozzá a játékok brutalitása.

A Midway Games február közepén menekült csődvédelembe, miután 2000 óta nem tudott nyereséget felmutatni, a cég adóssága a teljes eszközállomány kétszeresére rúg. A csőd nem volt váratlan, a cég már tavaly ősszel felkérte a Lazard befektetési tanácsadót, hogy segítse a kiútkeresést. Akkor a Midway elbocsátotta dolgozóinak negyedét, bezárta texasi fejlesztőstúdióját és törölte több játékának megjelenését, hogy lefaragja a költségeit, azonban láthatóan ez nem volt elég. A Warner egyébként a Midway egyik legnagyobb hitelezője. 

A Midway kritikus helyzete tavaly novemberben kezdődött, amikor a médiamogul Sumner Redstone egy magánbefektetőnek adta el a vállalatban birtokolt 87 százalékos részesedését. A tulajdonosi összetételben bekövetkezett változás feljogosította a befektetőket arra, hogy kivegyék a pénzüket a Midwayből, amelyet sokan meg is tettek, így a vállalat likviditása összeomlott. A cég hitelezői most pert indítottak Summer Redstone ellen azt állítva, tisztességtelenül adta el a Midwayt, a tranzakció célja csupán egy 700 millió dolláros adójóváírás volt.

Miután a Warner hivatalosan is eljuttatta ajánlatát a csődbírósághoz, más vevők 30 napig jelentkezhetnek. Geoff Mogilner, a Midway szóvivője szerint nagy esély van arra, hogy további lehetséges kérők is színre lépjenek, azonban neveket nem említett.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról