Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Szorosabb közösségi integrációt és beágyazható tartalmat kínál az új Ovi Maps

Koi Tamás, 2009. május 21. 13:44
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Megjelent a Nokia többplatformos térképalkalmazásának új verziója, mely a finn gyártó elképzelései szerint a közösségi működési formát bevonva forradalmasíthatja a térképes tájékozódást -- függetlenül attól, hogy a felhasználó az interneten található térkép vagy a mobiltelefonja segítségével próbál navigálni, vagy a környékkel kapcsolatos információkhoz jutni.

hirdetés

Az Ovi portál szolgáltatási portfóliójába tartozó, jelenleg is bétaállapotú Ovi Maps a Nokia So-Lo (social location) koncepciójához igazodva működik. A Navteq adatbázisát használó térképszoftver a webes felületen túl Symbian Series 60 operációs rendszerre épülő mobiltelefonokra is letölthető a két platform pedig elméletileg bármikor szinkronizálható, azaz a mobiltelefon tulajdonosa megtervezheti az útját a számítógépén futó webböngészőben megnyíló alkalmazásban, majd áttöltheti az útvonaltervet a mobiltelefonra. A rendszer emellett alkalmas arra, hogy a felhasználók a tartózkodási helyüket is megoszthassák ismerőseikkel, hasonlóan a Google Maps Latitude szolgáltatásához.

Az Ovi Maps -- lényegében a platformtól függetlenül -- hagyományos módon, műholdas felvételekkel valamint domborzati ábrázolással jeleníti meg a térképet, 2D-s és 3D-s üzemmódban egyaránt. Újdonság a nevezetes épületek, helyszínek 3D-s ábrázolása, mely egyelőre nagyjából 200 város több ezer látványosságát dolgozza fel. A térképszolgáltatás számára a Lonely Planet, a Michelin és a Wcities biztosítja a POI (Point of Interest, azaz a különböző helyekhez kapcsolódó hasznos információk) adatbázist.

A Nokia a térképszolgáltatás megújításával egy időben bejelentette az Ovi Maps Player API-t, mely harmadik fél számára ad lehetőséget a szolgáltatás integrálására, így az Ovi Maps a jövőben nem csak a Nokia saját weboldalán lesz látható, hanem más szolgáltatóknál vagy közösségi oldalakon is feltűnhet.

A médiatartalmak megosztására használható Ovi portál közösségi jellegét hónapok óta próbálja különböző új szolgáltatásokkal erősíteni a Nokia. Ennek a koncepciónak a részeként heteken belül megnyílik az Ovi Store, mely a Nokia saját mobiltelefonos alkalmazás-piactere lesz. Ez a piactér a fejlesztők szerint alapvetően abban különbözik majd a többi hasonló kezdeményezéstől, hogy a rendszerben látható lesz egyebek mellett az is, hogy ismerőseink milyen alkalmazásokat vásároltak, az Ovi Store emellett képes lesz arra, hogy földrajzi helyzetünk alapján állítsa össze a számunkra vélhetően érdekes alkalmazásokat.

A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.