Szerző: Bányai György

2009. május 21. 12:36

Itt a Pentax egyszámjegyű tükörreflexes váza

A Pentax hosszú várakozás és folyamatosan szivárgó információk után hivatalosan is bemutatta K-7 tükörreflexes gépvázát, mely a termékág haladási irányába jól illeszkedő módon HD-videókat is képes készíteni. A magnéziumvázas fényképező 14,6 megapixeles CMOS-képérzékelővel rendelkezik és a haladó, már sokat próbált amatőr fotósokat próbálja megszólítani.

Haladóknak

A Pentax új tükörreflexes gépvázában APS-C CMOS-képérzékelőt találunk, melynek felbontása 14,6 megapixel. A gyártó a gép tervezésekor nem csak a kiváló képminőséget tartotta szem előtt, hanem a lehető legnagyobb kezelési komfortot is. A fényképező nem a belépőszint gépei közé érkezik, hanem egy-két kategóriával feljebb, versenytársakra a középkategóriában talál, mely vázaknál jóval kisebb, ami a fizikai méretet illetően, ezen a téren a gyártó mindent beleadott. A 131x97x73 milliméteres, 754 grammos K-7 -- ahogy a Pentax korábbi modelljeinél is volt erre példa -- magnézium burkolata 77 helyen tartalmaz tömítést, ezek a gépet ellenállóvá teszik a porral, az időjárási viszontagságokkal, valamint a fröccsenő vízzel szemben. A tömítések a kitlencsékben is megtalálhatók, a 18-55-ös, valamint az 50-200 milliméteres változat is rendelkezik ezekkel.

A K-7 fagypont alatt is használható, üzemi körülménynek számít a -10 Celsius fokos hőmérséklet is. A zárszerkezet sem lesz gyenge láncszem, 1/8000 másodperces záridő is beállítható és legalább 100 ezer kép elkészítésére méretezték. A 0,92 -szeres nagyítású kereső közel száz százalékban fedi le a képmezőt. A sorozatfelvételi képességek is remekül illenek a középkategóriához, a K-7 segítségével akár 5,2 kép is lőhető másodpercenként, a sorozatok JPEG-formátum kiválasztása esetén 40 fotóig tarthatnak.

A Pentax új vázában a szenzorportalanító is megújult, a DR (Dust Removal) II pormentesítő nagyobb hatékonysággal rázza le az érzékelő felületére feltapadt szemcséket. A 23,4x15,6 milliméteres fizikai méretű CMOS-képérzékelő nagyon gyors, belőle négy csatornán olvasható ki az adat (Pentax K20D szenzora kétcsatornás), érzékenysége pedig ISO 100 és ISO 6400 között állítható. A fénymérés 77 szegmenses (K20D 16), a fókuszpontok száma pedig 11, az élességállítást immár segédfény is könnyíti.

Videofelvétel és egyéb trükkök

A Pentax fényképezőgépeiben többnyire találkozhatunk a szenzoreltolás elvén üzemelő rázkódásvédelemmel, ez most sincs másképp, a K-7 ezért nem igényel speciális optikát, a rendszer az összes, géphez illő lencse használatakor aktív lehet. A fényképező élőkép üzemmódban is használható, ekkor az autofókusz rendszer képes az arcfelismerésre is. Az élőkép üzemmód meglétéből és az eközben meglévő fókuszállítási képességből egyenesen következik, hogy a K-7 képes a videofelvételek rögzítésére is, a mozik 1536x1024, valamint 1280x720 képpontos felbontásban készülhetnek, 30 kép másodpercenkénti sebesség mellett.

A K-7 kijelzője 3 hüvelykes, a képet rajta 920 ezer képpont alkotja, a betekintési szöge pedig nem kevesebb mint 170 fok függőleges és vízszintes irányból egyaránt. A gép lítiumion akkumulátora teljes feltöltés után közel ezer, egészen pontosan 980 kép elkészítésére is elegendő kapacitású. A fényképezővel készült képek, illetve videók SD/SDHC-kártyákra kerülnek.

A K-7 széles dinamikatartományú HDR-képek készítését is lehetővé teszi, ezen felül automatikusan vízszintezi az esetlegesen ferde horizontot is. Az elektronikus trükkök között kromatikus aberráció-csökkentő is van, melyet további 16 filter is kiegészít. A júniustól megvásárolható K-7 nem lesz olcsó mulatság, érte 1300 dollárt kell fizetni, a kiegészítő D-BG4 portrémarkolat további 230, a 18-55-ös optika 200, az 50-200 milliméteres pedig 250 dollárba fog kerülni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról