:

Szerző: Bizó Dániel

2009. május 20. 11:32

Tőkeinjekció kell a Sony Ericsonnak

Az első negyedéves súlyos veszteségeket követően friss tőkét keres a Sony Ericsson, közölte tegnap Japánban a Sony. A vállalat szerint legalább 100 millió euró bevonására lesz szükség jövő márciusáig.

A bejelentés nem tekinthető váratlannak a Sony pénzügyi vezérigazgatójának, Oneda Nobuyukinak múltheti nyilatkozatát követően. Oneda a japán Nikkei üzleti lapnak adott interjújában fejeztette ki, hogy a Sony Ericsson idei nyereségessége gyenge lesz, tekintve, hogy termékportfóliója megújulás alatt áll, és ezért van szükség tőkebevonásra.

A Sony szóvivője tegnap egyúttal azt is közölte, hogy a tőkeemelés részleteit az Ericssonnal közösen döntik majd el. Kérdéses, hogy a svédek mennyire lesznek nyitottak a Sony Ericsson feltőkésítésére, továbbá az is, hogy a nagyvállalatként még soha nem látott nehézségekkel küzdő Sony mekkora terheket volna képes elviselni. Iparági pletykák szerint az Ericsson valójában ki szeretne szállni a problémákkal bírkózó mobiltelefonos vállalatból, mely többé nem bír stratégiai jelentőséggel számára, szemben a Sonyval -- a japánok azonban jelenleg nem engedhetnek meg maguknak egy kivásárlást.

Nem ez az első alkalom, hogy a 2001-ben alakult japán-svéd tandem tőkeinjekciót igényel. A kezdeti években ugyanis pénzügyi teljesítményt mutatott a vállalkozás az integráció okozta zavar révén, visszaszorult a piacon, és veszteségessé vált. Az Ericsson már ekkor figyelmeztette a japánokat, hogy kiszáll az üzletből, amennyiben az tartósan csalódást okoz. Ez az attitűd valószínűleg nem változott.

Tavaly az addig szárnyaló Sony Ericsson ismét elvesztette a fonalat, eladási eleinte megtorpantak, majd csökkenni kezdtek, és öt év után 2008 harmadik negyedévében ismét veszteségessé vált a cég, mielőtt a gazdasági világválság lesújtott volna. Az elmúlt fél évben 500 millió euró veszteséget szenvedett el, az év első három hónapja során 35 százalékkal zuhantak meg mobileladásai, a 14,5 millió készülék a piac 6 százalékát jelentette mindössze, szemben a korábbi 8-9 százalékos szelettel. Tolerálhatatlan mutatók hatására egy évi 300 millió eurós költségcsökkentési programot indított el a cég év elején, melynek keretében az alkalmazottak ötödétől, 2 ezer embertől vált meg.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 19:29

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.