:

Szerző: Koi Tamás

2009. május 20. 10:10

Villámgyorsan terjednek majd az újgenerációs mobilhálózatok

Minden eddigi mobiltechnológiánál gyorsabban terjed majd el a világon a Long Term Evolution, azaz LTE technológia, köszönhetően annak, hogy a jelek szerint a többek által -- tévesen -- 4G-snek titulált szabvány mögé lassan beáll a teljes iparág.

A szolgáltatók tervei szerint az LTE startja, azaz sokkal inkább repülőrajtja 2010-ben várható. Egyes felmérések szerint máig 27 operátor jelezte, hogy kiépíti az új hálózatot, ezek közül 12 már jövőre megkezdi a kereskedelmi szolgáltatást az LTE rendszerben, a többiek pedig 2011-ben vagy 2012-ben kezdik meg a szolgáltatást. A Pyramid Research elemzőcég úgy látja, hogy mindez az LTE hálózatokat aktívan használó ügyfelek számának dinamikus növekedéséhez vezethet a technológia bevezetési szakaszában.

Az elemzők szerint a teljes LTE ügyfélbázis 2010-től 2014-ig éves szinten átlagosan több mint 400 százalékkal nő majd -- ezt a növekedési ütemet eddig egyetlen mobiltechnológiának sem sikerült produkálnia. A Pyramid Researchnél úgy látják, hogy a gyors növekedési rátának köszönhetően az ügyfelek száma 2014 végére elérheti a 136 milliót -- összehasonlításul, a 3G-s hálózatoknak hat évre volt szükség ahhoz, hogy elérjen százmillió előfizetőt.

Az Egyesült Államok legnagyobb mobilszolgáltatója, a Verizon Wireless éppen a héten közölte, hogy a korábbi tervekhez képest némi csúszással kezdi meg az LTE-szolgáltatás kereskedelmi üzemét. Az operátor korábban 2010 első félévét jelölte ki erre, az újabb ütemterv azonban már a második félévvel kalkulál. A teljes országot lefedő LTE-hálózat Amerikában ugyanakkor a vártnál hamarabb, akár már 2013 végén vagy legkésőbb 2014 elején megvalósulhat. A Pyramid Research szerint a fejlődő ázsiai országok is több tízmillió LTE-előfizetővel számolhatnak néhány éven belül, így csak Kínában 36 millió ügyfele lehet az újgenerációs hálózatnak 2014-ben.

A jelenlegi 3G-s hálózatok átviteli sebességének többszörösét nyújtó, akár 50-100 megabit/másodperces sávszélességre is képes LTE tesztüzeme már Magyarországon is zajlik, itthon a Vodafone folytat -- egyelőre belső -- teszteket a technológiával. Az LTE egyik legnagyobb zászlóvivője európai szinten a Deutsche Telekom, így nem kérdéses, hogy a vállalat magyarországi leánya, a Magyar Telekom is elindítja idővel a szolgáltatást. Winkler János, a cég lakossági üzletágvezetője korábban lapunknak úgy nyilatkozott, hogy cégénél egyértelműen az LTE-ben látják a jövőt, így az átmeneti technológiai lépcsőket (például HSPA+) könnyen lehet, hogy átugorják.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.