Szerző: Bizó Dániel

2009. május 20. 10:25

Súlyos teherként nehezednek a hitelek a jól működő Invitelre

Megviseli a gazdasági válság az Invitel Holdingsot is. A csoport árbevétele 2009 első negyedévében minimális mértékben növekedett az akvizíciós hatások ellenére is, miközben nettó nyereségessége súlyos veszteségbe torkollott, főként a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása miatt.

Az Invitel Holdings, mely tavaly még Hungarian Telephone and Cable Corp. (HTCC) néven működött, 104,4 millió dolláros (23,64 milliárd forint) árbevételt realizált az év első három hónapja során. Ez mindössze 4 százalékkal haladja meg egy évvel korábbit, pedig a Memorex felvásárlásának már teljes hatása érvényesül, szemben a tavalyi kéthavi hozzájárulással. 

A HTCC tavaly vásárolta fel az osztrák alternatív infrastrukturális szolgáltatót, a Memorex Telex Communicationst, mely Közép-Kelet Európában rendelkezik vezetékes infrastruktúrával. A HTCC 43,6 millió dollárt fizetett a cégért, és átvállalta 86,7 millió dolláros adósságállományát, így a tranzakció értéke 130,3 millió dollár, vagyis a 26,37 milliárd forint. Az Invitel korábban 470 millió euróért, vagyis mintegy 130 milliárd forintért szerezte meg az Invitelt még 2007 során, ebből 387 millió eurónyit a hitelek átvétele tett ki.

Ezeknek a törlesztéseknek a finanszírozása pedig súlyos teherként nehezedik a vállalatra. Az EBITDA ráta bár 5 ponttal 40 százalékra emelkedett, az üzemi nyereség pedig 7 százalékkal 18,5 millió dollárra duzzadt a nehéz piaci környezet közepette is, a nettó veszteség 75 millió dollárt tett ki (16,99 milliárd forint), szemben az egy évvel ezelőtti 1,76 millió dolláros hiánnyal. A cég szerint a nettó jövedelem ilyen mértékű romlását döntően az devizaárfolyamok változása okozta veszteségek növekedése magyarázza, mely összesen 64,8 millió dollár, azaz 14,7 milliárd forint kárt okozott számára.

A másik jelentős tétel a pénzpiaci műveleteken korábban realizált nyereség eltűnése volt. A cég refinanszírozással és pénzpiaci opciós ügyletekkel igyekszik a hitelek visszafizetését menedzselni. A következő évek során drasztikusan emelkedni fognak törlesztőrészletek, 2014 végéig mintegy 867 millió eurót kell visszafizetni, amiből 446 milliónyi vállalati kötvény 2013-ban esedékes.

\"A makroökonómiai helyzet miatt egyértelműen nagy kihívásokkal kell szembenéznünk a magyarországi piacon. Ez különösen lakossági hangszolgáltatásainkra és internet üzletágainkra van kihatással. Nagykereskedelmi és üzleti szegmenseink továbbra is kiválóan teljesítenek, ami tükrözi stratégiánk fő területeit” -- kommentálta az eredményeket Martin Lea elnök-vezérigazgató. A nagykereskedelmi telekomszolgáltatások bruttó nyereségessége jelentősen emelkedett a Memorex révén, a lakossági internet stagnált, míg az üzleti szolgáltatások már 5 százalékos, míg a lakossági hangpiac már 17 százalékos bruttó profitromlást könyvelt el, főként az ügyfélszám csökkenésének hatására.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

GENERATÍV

0

A Stack Overflow adataival okosodik a ChatGPT

2024. május 9. 14:00

A Google után a másik legmeghatározóbb piaci szereplővel is együttműködést írt alá a világ legnagyobb fejlesztői közösségi platformja.