Szerző: Bányai György

2009. május 19. 13:41

Hivatalosan is kapható a Foveon képérzékelővel szerelt Sigma DP2 fényképezőgép

A tavalyi Photokinán láthattuk először, és már megvásárolható a Sigma különleges fényképezője a DP2, melyben Foveon képérzékelő dolgozik. A gyártó második Foveon szenzoros fényképezője nem olcsó mulatság, áráért már egy tükörreflexes kezdőkészlet is hazavihető.

 A DP2 éppúgy, ahogy a DP1 is, jelentősen különbözik korunk kompaktgépeitől, az azokhoz mért hatalmas képérzékelője jókora előnyhöz juttatja a kompaktgépek körömnyi lapkáival szemben. Hozzá hasonló fényképezőt a kompaktok között inkább csak a fizikai méreteit illetően találunk, a működést tekintve azonban inkább egy élőkép-üzemmóddal ellátott tükörreflexes fényképezőhöz, vagy sokkal inkább a Panasonic mikro négyharmados DMC-G1 gépéhez hasonlítható, de azokkal ellentétben a DP2 optikája nem cserélhető, így a fix, 41 milliméteres látószögtől csak a 14 megapixeles felbontás kárára közelíthetünk.

A DP2 Foveon X3 képérzékelő szenzora 20,7x13,8 milliméteres, sajátossága, hogy a három alapszínt egymástól eltérő mélységű, 2652×1768 pixeles rétegekben nyeli el. A szenzor által küldött jeleken TRUE II (Three-layer Responsive Ultimate Engine) képfeldolgozó áramkör dolgozik. A fényképező 41 milliméteres optikája a DP1 28 milliméteres lencséjénél szűkebb látószöget ad, ám nagyobb fényerőt kínál, melynek értéke F4 helyett F2,8. A DP2 az elődhöz hasonlóan rendelkezik vakupapuccsal is, mely a gyártó villanóival gond nélkül ért szót.

A Sigma név kevesek számára ismeretlen, szinte minden jelenleg kapható tükörreflexes fényképezőgéphez választható egy-egy objektív a megoldásai közül, legyen az nagylátószögű-, makró, vagy teleoptika, továbbá a fényépezőgép-kitekben található alapobjektív kiváltója. A Sigma -- mely tavaly novemberben megvásárolta a Foveont -- saját digitális gépvázával a 2002 óta több előddel is rendelkező, jelenleg is kapható SD15-tel is próbál szeletet hasítani a digitális képalkotás piacából. Az ebben alkalmazott Foveon képérzékelő jelentősen eltér az egyéb gyártók termékeiben látott megoldásoktól. A Sigma DP2 699 dolláros áron vásárolható meg, 50 dollárral drágábban mint amennyiért pár hónapon keresztül előrendelhető volt.

A Foveon technológia lényege, hogy a képérzékelő felületen a vörös-kék-zöld fényérzékelő képpontok nem egymás mellett, hanem egymás felett-alatt helyezkednek el, tehát a hagyományos CCD és CMOS érzékelőkkel szemben a szenzor minden egyes pixelben, képpontban képes a teljes RGB színadatok regisztrálására. Az így kapott kép teljesen zavarmentes lehet és lényegében háromszor annyi színinformációt tartalmazhat, mint a hagyományos szenzorokkal előállított kép.

A technológia a szilícium azon tulajdonságán alapul, hogy a különböző színeknek megfelelő spektrumú fényt a szilícium különböző mélységekben nyeli el. A kék fény például a felszínhez közel nyelődik el, míg a vörös fény jut a legmélyebbre. Minden Foveon pixel három fénydetektorból áll, melyek a szenzor különböző mélységeiben találhatók, és a különböző alapszínekre reagálnak. A három fénydetektor az elnyelt fényt elektronikus jelekké alakítja, melyet a Foveon képalkotó szoftvere dolgoz fel. A Foveon az első és egyetlen olyan cég, mely a szilícium ezen képességét használja fel képérzékelő szenzorok tervezésére és készítésére.

a címlapról