Szerző: Bányai György

2009. május 19. 11:03

Olcsó, de használható Pentax kompakt érkezik

A Pentax 120 dolláros ajánlott fogyasztói áron küldi piacra új kompaktgépét, melyben 10 megapixeles képérzékelő, háromszoros zoomoptika, valamint az árfekvésben szokatlan 230 ezer képpontos hátoldali kijelző dolgozik.

A Pentax Optio sorozatának legfrissebb kompaktja éppúgy, mint a modellsor korábbi tagjai az egyszerű kezelhetőségre helyezi a fő hangsúlyt, benne a beállításoktól mentes, automata fényképezésé a főszerep. Az Optio E75 10 megapixeles képérzékelő szenzort alkalmaz, mely egy olyan háromszoros zoomoptikán keresztül lát, melynek kezdőlátószöge 32 milliméter, így valamivel több fotóznivaló fér el a képmezőben mint amelyet a belépőszint 35-38 milliméteres átlaga kínál.

A fényképező hátoldalán egy kicsinek épp nem nevezhető, 2,7 hüvelykes, 230 ezer képpontos kijelző van a fő helyen, ilyet is ritkán látni a 100 euró környékén megvásárolható fényképezőgépekben. Az E75 a rázkódás ellen fizikailag jelenlevő rázkódásvédelemmel nem képes küzdeni, rossz fényviszonyok közepette csak az érzékenység emelése (ISO 1600-ig) vethető be a kézből kitartható záridőért. A gép arcfelismerő autofókusza természetesen mosolyidőzítésre is képes.

A Pentax Optio E75 a szokásos témamódokat is kínálja, az automatika öt körülményt képes kezelni, ezek közül magától is képes válogatni. A videofelvételek az SD/SDHC-kártyák teljes hosszáig tarthatnak, 640x480 képpontos, 30 képkockás másodpercenkénti frissítés mellett. Az E75 áramellátásáról lítiumion akkumulátor helyett AA-ceruzaelemek, illetve az ezeket kiváltó akkumulátorok gondoskodnak, utóbbi, többször használható áramforrásokat természetesen külön kell a géphez beszerezni. A fényképező már júniustól kereshető a boltok polcain.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról