Szerző: Koi Tamás

2009. május 18. 14:23

Jelentős DVD-lemezgyártókat perel a Toshiba

Összesen nyolc, nyers DVD-lemezeket gyártó vállalatot és disztribútort perelt be a Toshiba egy wisconsini kerületi bíróságon, amiért szerinte a cégek jogosulatlanul használnak egy az írható DVD-k összes formájához kapcsolódó szabványt.

A cég azt szeretné elérni, ha a bíróság a jogsértés kimondásával együtt az elmaradt haszon megtérítésére kötelezné az alpereseket, emellett leállíttatná az érintett termékek gyártását és amerikai importját. A szabadalmi vita elsősorban az Imation és Memorex márkanevek alatt értékesített, egyszer vagy többször írható, egyrétegű vagy kétrétegű lemezek kapcsán robbant ki, és az Imation mellett érinti többek közt érinti a két legnagyobb tajvani nyerslemez-gyártót, a CMC Mangeticset és a Riteket.

A Toshiba szerint az Imation-nek, azi indiai Moser Baer India-nak, a CMC Magneticsnek, a Riteknek, a Glyphics Media-nak, a Hotannak, a Khypermedia-nak és az Advanced Media-nak nincs joga gyártani, illetve forgalmazni írható DVD-lemezeket, mivel a cégek nem rendelkeznek a Toshiba, illetve a DVD6C Licensing Group nemzetközi licenccsoport birtokában lévő szabvány használati jogával.

\"A szabvány jogosulatlan használata negatív hatást gyakorolt a Toshiba üzleti eredményeire, emellett a teljes, legitim módon működő DVD-gyártó és terjesztő iparnak kárt okozott. A kereset benyújtásával a Toshiba az anyagi kár megtérítést, valamint a jogsértés beszüntetését követeli\" -- áll a cég beadványában. A vállalat ugyanakkor világossá teszi, hogy kész peren kívül megegyezni a vállalatokkal, ennek kritériuma azonban többk közt egy olyan megállapodás, melyben a felek deklarálják, hogy a jövőben hasonló jogsértések nem fordulnak elő.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról