Szerző: Koi Tamás

2009. május 18. 13:36

A PC-k után a szerverek energiahatékonyságát is osztályozná az EPA

Néhány napon belül a kisebb vállalati szervereken is feltűnhet az amerikai környezetvédelmi hivatal, az Environmental Protection Agency (EPA) jól ismert Energy Star logója. A hivatal évtizedekre visszamenően több tucat eszközcsoportot vizsgál energiahatékonysági szempontból -- azt még az illetékesek is elismerik, hogy az értékelés nemcsak a vásárlók tájékoztatására jó, hanem remek marketinglehetőség is a gyártók számára.

Az EPA elsősorban x86-os szerverek számára létrehozott Energy Star programjának részletei pénteken kerülnének nyilvánosságra, a pár hete publikált tervezet alapján. A hivatal nagyjából egy éve dolgozik a program részletein a szerverpiac nagyobb beszállítóival karöltve, a feleknek mostanra sikerült megállapodniuk abban, hogy pontosan milyen szervertermékeket és milyen kritériumok szerint osztályozna a rendszer.

A cégek és a hivatal végül abban egyeztek meg, hogy egyelőre csak a kisebb vállalati szerverekre terjesztik ki az Energy Star programot, így a rendszer szerint minősített kiszolgáló maximum négy processzort tartalmazhat, az egyéb maximum paraméterek azonban nincsenek meghatározva, kivéve, hogy a gépnek legalább egy merevlemezt tartalmaznia kell. A blade szerverek energiahatékonysági mutatóit egyelőre nem értékeli az EPA, azonban ezt a kategóriát is bevonnák a programba néhány hónapon belül.

A program elsősorban a szerver tápegységének hatékonyságát vizsgálná, továbbá azt, hogy a kiszolgáló üresjárati üzemben mennyi áramot fogyaszt, emellett a gyártóknak mind a fogyasztásról, mind a számítási teljesítményről egységesített, mindenki által alkalmazott formában kellene tájékoztatnia a hivatalt. A metodika kritikusai szerint a fenti két kulcstényező kevés egy szerver energiahatékonyságának meghatározásához. Mint mondják, a rendszernek inkább azt kéne vizsgálnia, hogy a kiszolgáló az egységnyi befektetett energiát milyen hatékonysággal képes adatfeldolgozásra fordítani.

A szerverekre kiterjesztett Energy Star program az ellenzők szerint azért is komolytalan, mivel a gyártók többnyire egyedi konfigurációkat készítenek a megrendelők számára, így máris értelmét veszti az egy bizonyos összeállításra vonatkozó minősítés. Az EPA szerint idővel mindkét kifogásolt pontra van, vagy lesz megoldás: a hivatal jövőre módosítaná a programot úgy, hogy az nem csak az üresjáratot, hanem a feladatvégzést is tényezőként kezelné, emellett arra hívja fel a figyelmet, hogy a vásárlóknak meg kell bizonyosodniuk arról, hogy valóban az Energy Star logóval ellátott konfigurációt rendelték meg a beszállítótól.

Az EPA a szerverek mellett hamarosan más, az informatikai infrastruktúrához tartozó, eddig nem minősített eszközökhöz is kidolgoz Energy Star programot, így várható, hogy idővel a tárolóegységek és hálózati eszközöket is minősíteni fogja a hivatal energiahatékonyságuk szerint.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról