:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 18. 13:28

A portugálok gyártanák a magyar Classmate PC-t is

A portugál üzleti szféra felfigyelt a Magellán PC projektjük utáni magyar érdeklődésre, és most egy konferencia keretében nem csak megmutatnák, ők hogyan reformálták meg az ország oktatási rendszerét, hanem komolyabb összefonódásokat és üzleti kapcsolatokat kreálnának Magyarországgal informatikai, üzleti és tudományos területeken.

Magellán felfedezte Magyarországot is

\"Annak ellenére, hogy Magyarország és Portugália földrajzilag távol van egymástól, hasonló országok, hasonló lakossággal, területtel és komoly történelmi múlttal -- mondta Őexc. Dr. Francisco Henriques da Silva, Portugália rendkívüli és meghatalmazott nagykövete -- \"Portugália ugyan már 1986 óta EU tag, de Magyarország belépésével elindult számos üzleti összefonódás, és Portugália több esetben is szövetségese volt Magyarországnak az EU-n belüli ügyekben\".

Hazánknak valóban van mit tanulnia a legnyugatibb európai államtól, hiszen náluk működnek azok a programok, melyek nálunk el sem indultak vagy valamilyen módon kudarcot vallottak. 2006 óta ott minden iskolában van valóban szélessávú internethozzáférés, a diákok kedvezményesen vásárolhatnak számítógépeket, a kisiskolások internet és számítógép hozzáférését folyamatosan növelik, többek közt az egyetemek bevonásával, eKormányzat szempontjából pedig az EU-s lista harmadik helyén állnak.

Eközben sikerre vitték a Classmate, vagy ahogy ott hívják, a Magellán (Magalhães) programot, mely egy szélesebb körű nemzeti technológiai terv, a Plano Tecnológico része. Egy gyors döntés és kivitelezés keretében minden iskolába jutottak oktatási célú hordozható gépek, és kihasználva a nyelvi egyezést, Venezuelával is megállapodtak, akik 500 ezer darab Magellan PC-t rendeltek meg az országtól, pontosabban a Magellán programot PC-kkel ellátó JP. Sá Coutótól -- ezzel a vállalatnak összesen immár 1 millió Magellán PC legyártására és támogatására van megrendelése.  Az eredetileg kicsi cég így vált hazájában nagyvállalattá, és egy gazdasági világválság közepette is részt venni az egész ország előremozdításában. \"[magalhaes-pc-imagem.jpg]\"

Látva a magyar oktatási PC-program ügyét, a portugálok komoly lehetőségeket fedeztek fel Magyarországon is. Mivel nálunk egyelőre nincs kormányzatilag felkarolt átfogó program az iskolások PC-vel történő felszerelésére és az oktatás megreformálására, nem érjük el azt a volument, hogy egy hazai cégnek megérje gyártani ezeket az eszközöket. A portugál és venezuelai megrendeléseket kiszolgáló cégek így olyan beszállítókként léphetnek fel, melyeknek működő megvalósításra van referenciájuk.

Az Albacomp csak venne, nem gyártana

A magyar Classmate PC projekt elméletben és a tesztelés tapasztalatai alapján is sikersztorivá vált. A gyakorlatban azonban csak vált volna,  központi kormánydöntés ugyanis nem született, a modernizálni kívánó iskolák párhuzamos pályázatokon juthatnak hozzá az eszközökhöz és az átszabott oktatási tananyagokhoz. Jelenleg úgy tűnik, néhány ezres induló megrendeléssel tud előállni az ország, de vannak olyan iskolák is, melyek ragaszkodnak a normál kivitelű, de szintén 100 ezer forintnál olcsóbb notebookokhoz -- tudtuk meg Gacsal Józseftől, az IVSZ alelnökétől.

A HWSW információi szerint a hazai favoritnak számító Albacomp már jó ideje folytat is tárgyalásokat a portugál gyártóval, és a székesfehérvári cég sem a gyártásra, hanem az importra készül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Classmate PC projekt néhány pozitív mellékhatása, mint a munkahelyteremtés, GDP növelő hatás, export potenciál keletkezése elmarad majd, vagyis nem nálunk, hanem Portugáliában realizálódik. Egy oktatási reform azonban nem csak a hardverekről szólna, hanem a tanítók és tanárok továbbképzéséről, a magyar tananyagok modernizált kidolgozásáról, ami egyúttal kiváló lehetőséget adna arra is, hogy a magyar közoktatásban elterjedt tanítási módszereket is újragondolja és átalakítsa a kormányzat -- ez mind üzleti lehetőséget rejt magában a hazai gazdaság számára.

Konferencia a portugál-magyar üzleti barátságért

Május 25-én, hétfőn a Millenáris Parkban a Magellán/Classmate témán túl egyéb közös gazdasági projektekkel kapcsolatban is szerezhetnek benyomásokat a hazai üzleti, politikai, civil és tudományos élet szereplői a Portugál-Magyar Best Practise Exchange konferencián és workshopon. Az érdeklődők számára továbbra is nyitott a regisztráció, sőt az ígéretek szerint az előadások online streamen keresztül is követhetőek lesznek majd. A program és a kontaktinformációk megtalálhatóak az IVSZ oldalán.

A délelőtti szekcióban az informatikai szektor prominens portugál képviselői osztják meg a látogatókkal általános tapasztalataikat. A délutáni részben pedig már konkrét területek kerülnek a fókuszba, így az e-learning, e-kisiskola és Magellán projektek, interaktív táblák, az ATM-hálózat fejlesztés, Posta Modernizációs Program. Illetve nem maradnak ki a K+F és egyetemek közötti együttműködési lehetőségek, EU finanszírozás sem. A konferencia alapjait elsősorban a legutóbbi IVSZ Menta konferencián elhangzott előadások adták, de meglepő módon az üzleti szféra mellett a civil szervezetek, sőt a politika is egyöntetűen támogatja azt. A Miniszterelnöki Hivatal vállalta például, hogy a pártok reprezentációjáról gondoskodik, s meghívja a rendezvényre azokat, akik döntéshozói pozícióban vannak ilyen területeken.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.