Szerző: Koi Tamás

2009. május 18. 11:16

Elindult az első tudományos kereső, a Wolfram Alpha

Wolfram Alpha néven elindult az az internetes tudástárnak tekinthető speciális kereső, mely többnyire tudományos megközelítéssel próbál választ adni a felmerült kérdésekre. A keresőt a fejlesztő-ötletgazdáról, a matematikus-zseni Stephen Wolframról nevezték el, aki szakértőkkel egybehangzóan fontosnak tartja leszögezni, hogy keresője nem akar a Google riválisa lenni.

HIRDETÉS

Míg a Google és a hozzá hasonló keresők alapvetően az index-adatbázisra és a keresőszavakra építenek, a Wolfram Alpha egy hatalmas tudományos adatbázist és a hozzá kapcsolódó matematikai modellt használja a válasz kiszámításához. Bár az új kereső adatbázisában elsősorban tudományos tételek, a fizikai világgal kapcsolatos alaptézisek és információk szerepelnek, a rendszerhez a különböző technológiákkal, az időjárással, üzlettel, utazással, személyekkel és zenével vagy mással kapcsolatban is lehet kérdéseket intézni.

A keresőmotort kiszolgáló rendszer öt adatközpontból nyeri a válaszokat, a háttérszámításokat nagyjából tízezer processzor végzi. A keresőhöz elsősorban ismert tényekkel kapcsolatos kérdések intézhetők, de bonyolultabb matematikai képletekre is választ ad, a rendszer emellett a legtöbb válasznál grafikonokat is rajzol. A Wolfram Alpha a fentiek mellett összehasonlító információkat is képes megjeleníteni a találati oldalon.

Az új csodakeresőről először márciusban lehetett részletes információkat olvasni. Az akkori vélemények szerint a Wolfram Alpha minden nagyszerűsége és tudományos átütő ereje ellenére sem helyettesíti a Google-t és társait: \"Nem valószínű, hogy a Wolfram Alphát bárki is segítségül hívja majd egy új autó vásárlásánál, blogbejegyzések keresésekor vagy éppen egy megfelelő nászutas-szállás kiválasztásához. (…) Ez akkor lehet hasznos, ha a felhasználó tényeket akar megtudni valamivel kapcsolatban, vagy amikor valamilyen tényszerű adatokhoz köthető kérdésekre, számításokra keresi a választ\" -- mondta el Nova Spivack, a Twine-t fejlesztő Radar Networks elnök-vezérigazgatója.

a címlapról

emberhiány

9

Megszűnik a Firefox Send és Notes

2020. szeptember 18. 10:32

A Mozillának a nyári leépítések után nem maradt erőforrása a szolgáltatások fenntartására.