:

Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 14. 10:56

Keblére öleli a jövevényeket a Gmail

A TrueSwitch által üzemeltetett új funkció révén az internetezők könnyedén importálhatják korábbi webes levelezőikből a fiókban lévő üzeneteket és címlistájukat. A Google ezzel a lépésével a többi szereplő újabb nehéz pillanatok elé néz: akiket eddig csak a felhalmozott levelek mozdíthatatlansága tartott vissza, azok most lépni fognak.

Sok ember csupán azért ragaszkodik egy korábban kreált postafiókjához, amiért a számhordozás bevezetése előtt a telefon előfizetéséhez vagy a szinkronizációt nem támogató készülékeknél a mobiltelefonhoz: nem szeretné veszni hagyni a meglévő üzeneteket, kontaktlistát és egyéb tartalmakat. A webes emailszolgáltatások egyik nagy hátránya, hogy nehéz kinyerni belőlük a levelezést, s áttölteni máshová pedig szinte lehetetlen.

A Google észlelte ezt az akadályt, és ahhoz, hogy a konkurensekhez ilyen okok miatt ragaszkodó ügyfeleket átcsábítsa, létre kellett hoznia egy könnyen használható megoldást a régi levelek és címlisták átmentésére. Aki úgy dönt, otthagyja régi levelezőjét és Gmailre vált, annak semmi mást nem kell tennie, mint létrehozni egy Gmail-fiókot, majd a beállítások között az \"Accounts and Import\" menüpontra kattintva, kiválasztani az \"Import Account\" lehetőséget. Hasonló funkcióra a Gmail rivális emailszolgáltatásai, a Hotmail és a Yahoo! Mail is képes.

A folyamat egyszerű, és beállítható, hogy a kontaktlistákon túl az üzenetek is költözzenek-e át, illetve a migrált üzeneteket meg lehet jelölni egy külön címkével, ami akkor lehet hasznos, ha már egy létező és aktív fiókba történik az importálás. Mivel nem biztos, hogy mindenkihez azonnal eljut az értesítés az új címről, ezért arra is lehetőség van, hogy a következő 30 napban automatikusan átkerüljenek a levelek az új fiókba, így nem kell újra és újra belépni ellenőrizni azt.

A funkció elméletileg minden webmail esetén működik, mely támogatja a POP3-mat, de az internetszolgáltatói fiókokból is kimenthetőek az adatok. Elméletben tehát a magyar felhasználók is használhatják freemailes, citromailes, vagy bármilyen internetszolgáltatós fiók esetén. A funkció néhány nap múlva lesz mindenki számára elérhető, a frissítés telepítése egyelőre még folyamatban van a Google adatközpontjaiban, így a teszteléssel meg kell várni, amíg megjelenik a lehetőség élesben is.

Az importálás mindenesetre kényelmes megoldást nyújt arra, hogy váltáskor ne kelljen elveszíteni a régi leveleket, az újakat pedig az alvó fiókból átirányítani az aktuálisra. A szolgáltatást működtető  TrueSwitch kínálja a migrációt Hotmailre és Yahoo Mailre is. A tapasztalatok szerint a migrációval kevés probléma adódhat, viszont a levelek számától függően az áttelepítés akár két teljes napig is tarthat.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 17:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.