:

Szerző: Koi Tamás

2009. május 13. 14:00

Közel a megegyezés a brit mobilfrekvenciák újrafelosztásáról

A \"Digitális Britannia\" program részeként a legtöbb piaci szereplő által elfogadhatónak ítélt frekvenciaszabályozást léptethet életbe a brit hírközlési hatóság, az Ofcom. A mobilinternetezésre használható frekvenciák újrafelosztása és az újabb frekvenciapályázatok kiírása 2007 óta van napirenden az országban, az öt mobilszolgáltató és a hatóság azonban mindeddig nem tudott megegyezni a részletekben.

A kompromisszumos javaslatnak köszönhetően közelebb került a brit kormányzat által kitűzött cél, így az ország teljes szélessávú ellátottsága megvalósulhat 2012-re, pedig hosszú ideig úgy tűnt, hogy az öt mobilszolgáltató és a távközlési hatóság nem tud megállapodni abban, melyik szolgáltató mely frekvenciákon üzemeltethet a jövőben 3G-s mobilinternet-hálózatot. A most született tervezet az univerzális frekvencia használatát ugyan elveti, de egyik szolgáltató sem juthat majd erőfölényhez azért, mert egyszerre több frekvenciasáv használatára szerzett jogosultságot.

Az Ofcom 2007-től azt próbálta elérni, hogy a Vodafone és az O2 használatában álló 900 MHz-es sáv bizonyos spektrumait a többi piaci szereplő, azaz az Orange, a T-Mobile és a 3 rendelkezésére bocsátsák azért, hogy ezek az operátorok is tudjanak mobilinternet-szolgáltatást nyújtani az alapvetően olcsóbban kiépíthető hálózaton. Az új megegyezés alapján nem köteleznék a két szolgáltatót a spektrumok visszaadására, cserébe azonban a cégek nem pályázhatnának új frekvenciákra.

Így -- amennyiben a frekvenciahasználatról szóló kompromisszumos javaslatot a kormányzat szentesíti -- a Vodafone és az O2 nem indulhat a digitális átállás során felszabaduló 800 MHz-es spektrum pályázatán, melyet a tervek szerint 2010 közepétől ír ki a brit hatóság. Az előterjesztés szerint a 800 MHz-es pályázati kiírással egy időben a 2,6 GHz-es frekvenciasávot is megpályáztatja majd az Ofcom.

Magyarországon tavaly októberben írta ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság azt a pályázatot, mely a 450 MHz-es frekvencia mobil adatátvitel céljára történő hasznosítását, ezáltal elsősorban a hátrányos helyzetű települések mobilinternet-lefedését tűzte ki célul. A 450 MHz-es sáv hasznosítására kiírt pályázatot részben a bíráló bizottság javaslatára, részben saját döntése alapján, az NHH április végén eredménytelennek minősítette és lezárta. A hatóság azért döntött így, mivel a pályázók -- a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. és a Mobile Wireless Broadband Hungary Távközlési Zrt. (MWBH) -- által benyújtott, a bírálat alapját képező üzleti tervek szerinte nem voltak kellően megalapozottak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 07:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.