Szerző: Dojcsák Dániel

2009. május 13. 10:32

Webes illusztrációra is használható a Prezi

A Prezi.com indulása óta egyre több helyen vonz tekinteteket, s vírusos módon terjed üzleti találkozóról üzleti találkozóra. A felhasználók azonban gyorsan rájöttek arra, hogy ez nem csak a klasszikus értelemben vett prezentációk készítésére alkalmas, hanem webes illusztrációra is. Egyre több fórumban vetődik fel a kérdés, hogyan lehet beilleszteni az alkotásokat?

A Prezi indulása óta fenntartja az érdeklődést maga iránt, s a felhasználók egyre inkább kezdik megérteni a fura jövevényt. Az elsődleges funkciója természetesen a vállalati, oktatási vagy egyéb prezentációk piacán a Powerpoint helyettesítő termékeként feltűnni.

Ennél azonban a Flash 10 alapokon nyugvó platform jóval messzebb mutat, s még a jelenleg elérhető szolgáltatás bármilyen változtatása, fejlesztése nélkül is a Prezi kiválóan alkalmas webes kiegészítő médiaként. Magyarázó ábrák, interaktív kommentárok, illusztrációk vagy folyamatleírások könnyedén készíthetőek a szerkesztővel, a nyilvánossá tett Prezi pedig akár link formájában, akár weboldalba illesztve beágyazható, legyen körülötte folyó szöveg vagy bármilyen más tartalom. A beillesztéshez a Prezi.com oldalán egyelőre nincs külön segítség, nincsenek gombok, a megosztás menüben egyszerűen egy linket kap a felhasználó, s azt tudja beállítani, hogy kik érhessék el a prezentációt.

A következő lépés nyilvánvalóan az lenne, hogy megjelenjen a más szolgáltatásoknál megszokott \"Share it in Facebook/Myspace/Blog\" felirat, amiről a Prezi.com képviselői a HWSW-nek azt mondták, hogy ők is jó ötletnek tartják, gondoltak is rá, csak idő kérdése és elérhető lesz. Akik nem tudnak addig várni, s szeretnék blogon vagy bármely más HTML-alapú tartalomoldalon beágyazva látni Prezijüket, azok számára marad a manuális megoldás.

Ehhez nincs másra szükség, mint egy \"iframe\" beszúrása a kódba, a következő módon:

<iframe src=\"http://prezi.com/9095/view\" height=\"400\" width=\"600\"></iframe>

A prezi.com-os linkben a számot a kiválasztott Prezi kódjára kell cserélni, a height illetve width értékeket pedig a céloldal dimenziónak megfelelően beállítani. Az eredmény pedig ugyanaz lesz, mint ami ebben a hírben is látható.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról