Szerző: Bodnár Ádám

2009. május 11. 10:42

Részvényesek akadályoznák meg az Oracle-Sun házasságot

A Sun részvényeseinek egy része több csoportos keresetet adott be azt kérve a bíróságtól, hogy akadályozza meg a vállalat beolvadását az Oracle-be. A Sun, annak néhány vezetője, valamint az Oracle ellen indított perek szerint az Oracle túl keveset fizet a Sunért, megkárosítva a tulajdonosokat.

Amint arról lapunk is beszámolt, az Oracle április közepén jelentette be, hogy 7,4 milliárd dollárért felvásárolja a Sun Microsystemset. Az ügylet megakadályozását kérő részvényesek valószínűleg azok közül kerülnek ki, akik még papíronként 20 dollárért vagy ennél is drágábban vásároltak a Sunból és most nem szívesen szembesülnek azzal, hogy az Oracle 9,50 dolláros áron veszi meg részvényeiket.

A felperesek szerint a Sun és vezetői bizalmi kötelezettségüket szegték meg azzal, hogy elfogadták az Oracle \"tisztességtelenül alacsony\" ajánlatát.Iparági szakértők szerint az összeolvadások és felvásárlások kapcsán a csalódott részvényesek gyakran indítanak ilyen és ehhez hasonló pereket az ügyletben érintett vállalatok ellen, azonban a legritkább esetben érnek célt. 

Amennyiben az ügylet a Sun hibájából mégsem jönne létre, a vállalat 260 millió dolláros bánatpénzt köteles fizetni, valamint legfeljebb 45 millió dollárig meg kell térítse az akvizícióval kapcsolatban felmerült költségeket -- áll a Sun által az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumokban.

A Sun a hétvégén emellett azt is bejelentette, egy közelebbről meg nem nevezett országban működő leányvállalata ottani kormányzati vezetőket vesztegethetett meg annak érdekében, hogy megbízásokat nyerjen el a cégnek. Az ügyben belső vizsgálat indult, a Sun emellett értesítette az amerikai Igazságügyi Minisztériumot és az Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletet is, amelyek szintén vizsgálatot kezdtek. Ha bebizonyosodik, hogy a Sun törvénysértő módon próbált üzletet szerezni, jelentős pénzbüntetés mellett akár ki is zárhatják a céget az amerikai kormányzati megrendelésekből.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról