Szerző: Dojcsák Dániel

2008. szeptember 23. 22:05

G1 Android -- a mobilnet messiása?

"Egy új platform, egy új eszköz és egy új rendszer születik meg egyszerre" - hangzott el a világ első Android platformra épülő mobilkészülékének, a HTC G1-nek a bemutatóján New Yorkban. A T-Mobile, a Google és a HTC kézenfogva ünnepeltek, az alig egy éve bejelentett új platform, illetve az első hozzávaló készülék világrajövetelekor.

"Egy új platform, egy új eszköz és egy új rendszer születik meg egyszerre" -- hangzott el a világ első Android platformra épülő mobilkészülékének, a T-Mobile G1-nek a bemutatóján New Yorkban. A T-Mobile, a Google és a HTC kézenfogva ünnepeltek, az alig egy éve bejelentett új platform, illetve az első hozzávaló készülék világrajövetelekor.

Élőben a távolban

A sajtótájékoztató magyar idő szerint 16:30-kor kezdődött New Yorkban, melyet szerkesztőségünk az online adásnak köszönhetően élőben követhetett. A bemutató során mindhárom érintett cég vezetői lelkesen mutatták be a közös gyermeket, s az elhangzottakból leszűrhető, hogy a házasság nem rövidtávra szól. Christopher Schläffer, a Deutsche Telekom termékinnovációért felelős vezetője elmondta, hogy a Google és a T-Mobile között megkötött exkluzív szerződés az Atlanti-óceán mindkét partján érvényes, illetve azon túl, hogy a közös vállalkozással megnyitják az utat a nyílt szabványokon alapuló mobilinternet előtt, eltökélt céljük, hogy mindezt a tömegek számára is elérhetővé tegyék.


G1 - Enyém a világ

Andy Rubin, a Google által bekebelezett Android társalapítója, ma már a Google mobil platformokért felelős vezetője szerint nem egyszerűen létrehoztak egy felületet, amit Androidként ismerünk, hanem egy olyan új platformot alkottak, amelyre bárki fejleszthet alkalmazásokat, kínálhat tartalmat. A készüléket gyártó tajvani HTC elnöke, Peter Chou szerint ez mindhárom cégnek nagy nap, hiszen mindannyian azt szeretnék, hogy a mobil internetezés valóban praktikus és szórakoztató legyen. Eddig éppen a felhasználói élmény volt a szűk keresztmetszet, ezért kell a bemutatott G1 készülék és az Android platform mögé elegendő számú alkalmazást és tartalmat tenni. Chou elmondta, hogy már régóta dolgozik ebben az iparban, de most érzi azt, hogy eljött a a mobilinternet igazi ideje.

Triumvirátus: Google-alkalmazás, HTC-hardver, T-Mobile szolgáltatás

A tiszteletkörök lefutása után természetesen számos hasznos információ is elhangzott a készülékkel, a platformmal és a T-Mobile szerepével kapcsolatban. Talán az első fontos kérdés, mely megválaszolásra vár, hogy vajon miért áll érdekében a Deutsche Telekomnak, hogy komoly összegekkel beszálljon. A cég vezetése szerint mostanra rendelkezésre áll egy jó minőségű szélessávú elérést biztosító hálózat, a felhasználók ki vannak éhezve a tartalomra, de továbbra is sms-eznek csupán. A mobilinternet-penetráció az Egyesült Államokban is megragadt, a növekedés lelassulóban, hiszen nincs miért részt vennie benne a tömegeknek. A csökkenő hanghívás-bevételeket figyelembe véve, a távközlési szolgáltató számára egyfajta előre menekülés, hogy a következő években ezen a nyomvonalon elindulva számos új készüléket, alkalmazást és tartalmat mutat be, melyek érdekeltté teszik az embereket az adatkapcsolat használatában.

A kezelőfelület a demók alapján mondhatni tökéletesre sikerült. Az érintőképernyő az iPhone-ban megismert finomságot hordozza magában, az operációs rendszer menüi ösztönszerűen kezelhetőek. Különösen tetszetős a kijelző aljáról "előhúzható" alkalmazástálca, de a szabadon mozgatható objektumok, ikonok is jó érzéssel töltik el a Windows asztalon szocializálódott felhasználót. A programokon belül a hosszan nyomvatartott "klikk" alternatív menüket csal elő, összekötve szinte minden szolgáltatást az online megosztás, küldés és a más programokba való átirányítás lehetőségével.


G1: Promóciós videó

A kulcs: fejlődni, idomulni képes platform

A Google által megálmodott nyitott platform lehet a biztosítéka annak, hogy képes lesz együtt változni a technológiával és a fogyasztói igényekkel, nem lesz megkötve a kezük egy esetleges generációváltásig, mint a rivális iPhone esetében. Andy Rubin hangsúlyozta, hogy kiemelt szerepe lesz a partneri együttműködéseknek, amiből már most fel tudnak mutatni néhányat példaként, a megjelenés napján is.

A Google fejlesztői versenyén a több mint 1700 induló közül a tíz legjobb egyenként 275 ezer dollárral gazdagodott, további 10 fejlesztőcsapatot pedig 100-100 ezer dollárral jutalmaztak. A versenyen díjként kiosztott közel 4 millió dollár soknak tűnhet elsőre egyszerű mobilprogramokért cserébe, viszont a Google ennyi pénzért gyakorlatilag gondoskodott arról, hogy a bemutató napján már fel tudjon mutatni több ezer, a vadiúj platformjára írt programot.

Versengő fejlesztőgárdák

Ezek közül emeltek ki néhányat a sajtótájékoztatón is, mint az Ecorio, ami követi a napi mozgásunkat, majd egyrészt kikalkulálja, hogy mennyi széndioxiddal terheltük a környezetünket, de ami ennél hasznosabb, kikalkulálja, hogy milyen útvonalakon és milyen járművekkel kellene közlekednünk ahhoz, hogy a legkevésbé legyünk károsak.

Egy másik program, Rylan Barnes alkotása, a G1 telefont a kamerája segítségével egy vonalkódolvasóvá alakítja, a termékekről pedig azonnal részletes információkat kaphatunk. Az alkalmazás akár kulcs lehet egy másikhoz, hisz a CompareEverywhere azonnali és mindenhol használható árösszehasonlító eszközt ad a felhasználók kezébe. Ennek a népszerűségét szavatolja, hogy jobb árakat mindenki szeretne, ha ilyen egyszerűen elérhető az információ, annak ki lenne ellene?

A további díjazottak listája és leírása megtalálható egyébként a Google Android oldalon. Ebből kiderül, hogy a Google-termékek, mint a Maps, Gmail vagy Calendar népszerű alaptémák voltak, a legtöbb szoftver valamilyen összefüggésben van a helymeghatározással, illetve az ehhez kapcsolódó információk továbbításával, több program igyekszik könnyebbé tenni a közösségi hálózatok és médiamegosztás funkcióit, de találkozunk játékokkal, dokumentumkezelővel és újragondolt médialejátszó programokkal is.

[oldal:Mobilinternet másképpen]

Az első eresztésből is egyértelműen látszik, hogy ezen a platformon nem egyszerűen az eddig ismert asztali, mobil vagy online alkalmazások születnek újra, hanem valóban újradefiniálhatja a mobilinternet fogalmát és az elérhető szolgáltatások és tartalmak komolyan elkülönülhetnek a jövőben attól, amit egy normál PC környezetben kaptunk. Akár még az iTunes-ról letöltött tartalmak is megjelenhetnek a mobilokon, amennyiben azok DRM-mentesek, viszont a népszerű Skype még nem létezik Androidra és nem is nyilatkozott egyik vezető sem arról, hogy ennek érdekében komolyan törnék magukat.

Kompatibilitás

A vállalati világban élők számára lehet fontos kérdés, hogy a Microsoft-termékekkel és formátumokkal mennyire szimpatizál az Android: ezzel kapcsolatban Andy Rubin annyit tudott elmondani, hogy minden szabványos formátumot képesek olvasni, elképzelhető az Exchange-szinkornizáció is, de erről ők nem gondoskodtak. Viszont ez az igény egy kiváló lehetőség a fejlesztőknek egy sikeres termék létrehozására. Asztali szinkronizálószoftver sem készült egyelőre a telefon mellé, a magyarázat szerint azért, mert a hálózaton keresztül szinte mindent meg lehet oldani vele, akár a szinkronizációt is (Gmail, Google Calendar, stb.), illetve a szokásos módon lehet másolni rá illetve róla fájlokat, nem volt szükséges beszorítani ezt a funkciót egy adott programba.


G1 fehérben

A bemutató videó alatt látszik, hogy a webes képességek terén sem kell szégyenkeznie a készüléknek illetve a platformnak, hiszen a megnyitott weboldalak, mint a Facebook, tökéletesen jelentek, a kijelző méretéből adódó korlátokat pedig könnyedén áthidalják a kezelőfelületbe épített extra funkciók, mint a nagyítás, gyorsnavigálás, csakúgy mint az iPhone esetében. A beépített böngészőről kiderült, hogy az valóban nem más, mint a WebKit egy újabb megjelenése, Andy Rubin elmondása szerint gyakorlatilag egy Google Chrome Light, kis képernyőre optimalizálva.


G1 feketében

Google-dominancia

A G1-gyel gyárilag érkező szoftverek természetesen erősen támaszkodnak a Google meglévő szolgáltatásaira, talán nem véletlen, hogy éppen az elmúlt hetekben újult meg a Google Maps mobil változata, mely mostantól a Street View-t is támogatja. A demóvideóban egy elképesztő jelenet is szerepel, mégpedig a Street View és egy GPS-alapú digitális iránytű összefonódásával nyert funkció bemutatója. Körbefordulva, sétálva a készülékkel a térkép és a fotók követik a mozgásunkat, ami a bolyongó gyalogos számára hasznos dolog lehet.

G1, a termék maga

A platformot kicsit hátrahagyva és áttérve magára az első Android készülékre a T-Mobile G1-re, elmondható, hogy egy meggyőző teljesítményű és funkcionalitású okostelefont tisztelhetünk benne. Belül egy 528 MHz-es Qualcomm 7201 processzor dolgozik, mellette 64 megabájt RAM, illetve 128 megabájt ROM ad helyet a programoknak. Természetesen microSD kártyával bővíthető a tárhely, a készülékbe szerelt fényképezőgép 3,1 megapixel felbontású, míg a 3,17 hüvelyk átmérőjű kijelző 480x320 pixelt képes megjeleníteni -- épp annyit mint az iPhone.

A G1 nem meglepő módon négysávos GSM, támogatja az UMTS, HSDPA, SUPL szabványokat, találunk benne 802.11b/g vezetéknélküli csatolót, GPS-vevőt és Bluetooth 2.0-t. Igaz, ez utóbbi az iPhone-hoz hasonlóan korlátozva lesz a headsetekre és vezetéknélküli fülhallgatókra, a fájlátvitelt egyelőre nem engedi a telefon. A korábban már kiszivárgott tervrajzok teljesen precíznek bizonyultak, a kijelző elcsúsztatásával egy QWERTY billentyűzet bújik elő, amivel a G1 komoly előnyt szerez az iPhone-nal szemben -- az első beszámolók szerint gyorsan, kényelmesen lehet rajta gépelni. Maga a borítás első ránézésre viszont nem kelti prémiumtermék látszatát, egyszerű fekete műanyag. De a G1 nem is prémium telefon.

Hol, mikor, mennyiért?

Természetesen minden G1 készülék T-Mobile-hoz kötött SIM lockkal érkezik, függetlenül a vásárlás helyétől. Ez azt jelenti, hogy az elsődleges piac az Egyesült Államokban 30, Európában pedig 100 millió felhasználó lehet. Megvásárolni a G1-et elsőként az USA-ban lehet majd október 22-től, kezdetben kizárólag a jelenlegi T-Mobile előfizetőknek, majd fokozatosan bővül az amerikai elérhetőség az év végéig. Az öreg kontinensen csak az Egyesült Királyság lakosai ismerkedhetnek a G1-gyel idén novembertől, a többi ország 2009 első félévében zárkózik majd fel fokozatosan. Az első negyedévben Németország, Csehország, Ausztria és Hollandia számíthat Android telefonokra, Magyarország valószínűleg a lista utolsó körében csatlakozik majd.

A G1 az Egyesült Államokban 179 dollárba kerül, de az iPhone-hoz hasonlóan a készülék megvásárlása 2 év T-Mobile hűséghez, illetve adatcsomag-előfizetéshez kötött. A T-Mobile képviselői határozottan kiemelték, hogy a készüléket csak olyan piacokon és régiókban kívánják értékesíteni, ahol a 3G hálózat megfelelően fejlett ahhoz, hogy az Androidban rejlő lehetőségek valóban kihasználhatóak legyenek. Az amerikai előfizetők választhatnak majd egy 25 és egy 35 dollár havidíjú csomag közül, ahol az első korlátlan adatforgalmat, míg az utóbbi korlátlan adat és üzenetforgalmat foglal majd magában. Ehhez persze kötelező választani valamilyen hangszolgáltasi csomagot is, de ez szabadon variálható.

A G1 célközönsége egyelőre a "tömeg", kicsit mindenki, de valójában a korai befogadónak számító fiatal, aktív társasági életet élő szegmensnek, illetve a vállalati dolgozó rétegnek szánják. A későbbiekben nem lesz meglepő, ha a G1-et követi egy sor újabb készülék kihegyezve mondjuk a nők, középkorúak, tinédzserek vagy bármely más fogyasztói csoport igényeire. Az üröm az örömben, hogy a "Kipróbáltuk" tesztsorozatunkba való bekerülésig még sok víz lefolyik majd a Dunán, a hazai Android-őrület előreláthatóan majd egy évet várat még magára.

Véleménye van?

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról