Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Szerzői jog veszélyezteti a digitális tévé fejlődését

Dojcsák Dániel, 2008. augusztus 06. 12:22
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tiszavirág életűnek bizonyulhat a digitális televíziózásból adódó előnyök nagy része, amennyiben a nagy tévétársaságok a szerzői jogokra hivatkozva kötelezhetik a szolgáltatókat, hogy akadályozzák meg a műsorok rögzítését. A set-top box hiába lenne képes rögzíteni, ha a szerzői jog mindenek felett áll.

hirdetés
Tiszavirág életűnek bizonyulhat a digitális televíziózásból adódó előnyök nagy része, amennyiben a nagy tévétársaságok a szerzői jogokra hivatkozva kötelezik a szolgáltatókat, hogy akadályozzák meg a műsorok rögzítését. A set-top box hiába lenne képes rögzíteni, ha a szerzői jog mindenek felett áll.

Fél a médiaipar a digitális technológiától

A digitális televíziózás legnagyobb vívmányai közé tartozik, hogy a DVR (Digital Video Recorder) készülékek egyidőben képesek rögzíteni és időeltolódással lejátszani ugyanazt az adást, illetve a tunerek számától függően akár több adást is rögzíthetenek egyszerre. Hazánkban most tartunk ott, hogy valós digitális átállásról beszélhetünk, míg az Egyesült Államokban már évek óta hódítanak a digitális HD-adások, és az ehhez kitalált felvevők, mint a TiVo is igen népszerűek. A felhasználók örömét viszont több komoly probléma is megzavarhatja, hiszen az egyik oldalról a hirdetők ijedtek meg attól, hogy a DVR készülékek képesek átugrani a reklámblokkokat, másrész a tartalom előállítóinak nincs ínyére, hogy FullHD filmjeiket tévéadásként lehetséges felvenni, ami szerintük a kalózkodást táplálhatja. A két probléma viszont jobban összefügg, mint gondolnánk.

Az Egyesült Államokban az eddiginél is nagyobb figyelmet kaphat a digitális tévéadások rögzítésének és a reklámok átugrásának kérdése, ugyanis egy bírósági döntés áldását adta a hálózati DVR eszközökre. A New Yorki Fellebbviteli Bíróság egy hétfői döntése értelmében azok a digitális videorögzítők, melyek nem a felhasználás helyén, a set-top boxban működnek, hanem a szolgáltató saját szervertermeiben, nem sértik meg a szerzői jogi törvényeket azzal, hogy jogvédelem alatt álló műsorszámokat tárolnak és tesznek elérhetővé.

A szerzői jogot védők nem adják fel

Ez a döntés a New York Times szerint is egy komoly fordulópont a két éve húzódó jogi csatározásban, ami a Cablevision szolgáltató és a szerzői jogokat képviselő szervezetek között zajlik. A Cablevision jogot szeretett volna formálni arra, hogy a hálózatában már meglévő set-top boxokon keresztül hálózati DVR szolgáltatást ajánlhasson ügyfeleinek. Az ötlet viszont nagyon nem tetszett a tartalmakat előállító cégeknek, a tegnapi döntés viszont egy jelentős lökést adott a médiavállalatoknak, TV társaságoknak.

Az úgynevezett Turner-per még 2006-ban kezdődött azzal, hogy a 20th Century Fox, a CBS, az ABC és az NBC azt állította, hogy a központi szerveren tárolt műsorok megsértik a szerzői jogi szabályozásokat, hiszen jogosulatlan másolatkészítésre és terjesztésre adnak lehetőséget. Az elsőfokú bíróság ennek a vádnak helyt is adott 2007 márciusában, de az USA ötödik legnagyobb kábeltelevíziós társasága fellebbezett és sikerült is kierőszakolni a bíróból a döntést, miszerint a technológia nem sérti közvetlenül a tartalom jogtulajdonosainak az érdekeit. Természetesen a médiacégek most azon törik a fejüket, hogy a Legfelsőbb Bíróságnál fellebbeznek, ami újabb évekkel hosszabbíthatja meg a történetet.


Végtelen tartalom, véges lehetőségek

A gyakorlatban a most született döntés nyomán pillanatok alatt több tízmillió háztartásba juthat el a digitális rögzítés lehetősége, gyakorlatilag minden lakásba, nappaliba, hálószobába, mindössze egy egyszerű szoftverfrissítéssel. A magyarországi helyzethez képest ez annyiban más, hogy míg nálunk még épp csak elkezdődött a digitális átállás, addig az USA-ban már gyakorlatilag befejeződött ez a folyamat. Amennyiben a döntést helyben hagyják, akkor minden olyan televízió, ami rendelkezik a megfelelő digitális tunerrel, megszűnik lineáris médiumnak lenni és alapjaiban forgathatja fel a tévés médiapiacot.

Viszlát főműsoridő!

A szkeptikusok jó ideje attól félnek, hogy a "prime time", azaz főműsoridő megszűnése és az utólag is indítható adások komoly galibát okoznak majd a reklámértékesítésben és a műsorstruktúra megtartásában. A versenyhelyzetet tekintve pedig a műholdas szolgáltatók kerülnek komoly hátrányba, hiszen a kábeles megoldás olcsón nyújtja majd mindenkinek a legnívósabb szolgáltatásokat, aláásva ezzel a TiVo által népszerűvé tett otthoni DVR prémium mivoltát. Sőt, mi több, az otthoni DVR-megoldásokkal szemben a szerelés, installáció nehézsége is eltűnik, illetve a merevlemezek hibájából adódó garanciális ügyfélproblémák is megszűnhetnek.

Az érem másik oldala, hogy így rövidesen 60 százalék fölé (ennyi az összes digitális kábel-előfizetők aránya az USA-ban) emelkedhet a DVR-es háztartások aránya. Ugyan ez a megoldás gyakorlatilag aláaknázza a lineáris reklámblokk metodikát, de egyben ki is nyit egy új ajtót a hirdetők előtt. A szolgáltató képes dinamikusan hirdetéseket hozzárendelni a műsorokhoz, lehetővé válik a testreszabott hirdetések továbbítása, amik nem feltétlenül a műsorszünetekben kerülnek vetítésre (hisz a műsorok közti rés gyakorlatilag megszűnik), hanem akár a műsor elején kötelezően megnézendő blokk vagy a műsor közben beágyazott overlay vagy osztott kép megoldás hódíthat teret.


Set-top box merevlemezzel: Rögzítsd otthon!

A távoli DVR támogatói példaként azt hozzák fel, hogy amennyiben felvesz a néző egy Lost-epizódot a premier időpontjában, majd három hónappal később felébred benne a vágy, hogy újranézze, akkor az otthoni DVR azzal a reklámmal együtt tárolja el, ami az eredeti adás időpontjában futott. Az a kampány addigra már régen véget ért, valószínűleg már nem is aktuális. Ezzel szemben a hálózati DVR megoldással a csatolt hirdetések frissíthetőek, aktualizálhatóak a hirdetők kénye-kedve szerint. A tartalmaik jogait féltő médiavállalatoknak pedig azt üzenik a hálózati DVR hívei, hogy a hálózati DVR teljesen ugyanolyan, mintha otthon tárolnák a felhasználók az adásokat, csak kicsit hosszú a kábel.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!