Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Ászpóker: AMD Athlon 64 X2 4800+

Miklós Tamás, 2005. szeptember 19. 09:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Bár az Intel hamarabb mutatta be első kétmagos asztali processzorát, nem kellett sokáig várnunk a konkurens AMD Athlon 64 X2 bejelentésére sem. A kétmagos Opteronok lenyűgöző teljesítményét figyelembe véve előre borítékolhattuk az Athlon 64 X2 sikerét. Cikkünkből kiderül, hogy vajon tényleg verhetetlen-e az AMD legújabb zászlóshajója.

Ahogy arra már az Intel kétmagos processzorait próbára tevő cikkünkből kiderült, az idei és a jövő év meghatározó szereplői egyértelműen az új, kétmagos Pentium processzorok. A játékokat leszámítva minden területen könnyedén munkára foghatjuk mindkét processzormagot, az Intel Pentium Extreme Edition esetében pedig a Pentium 4 kapcsán már megkedvelt HyperThreading technológia segítségével szinte utolérhetetlen teljesítménnyel ruházhatjuk fel asztali számítógépünket.

Az AMD kétmagos trendekhez igazodó megoldása alapjaiban nem különbözik az új Pentiumoknál már látottaktól. Az Athlon 64 X2 esetében két "San Diego" vagy "Venice" kódnevű, 90 nanométeres technológiával gyártott Athlon 64 magot találunk a már jól ismert 939 tűs processzortokban. A két magot egy közös, a feldolgozandó parancsokat tároló queue és egy szintén közös kétcsatornás, DDR-400 szabványú memóriavezérlő szolgálja ki. Az említett megosztott komponensekkel ellentétben az első- és a másodszintű gyorsítótár is dedikált, azaz mindkét processzormag saját erőforrásokkal gazdálkodhat.

A kétmagos Intel központi egységek eleddig mérsékelt sikere talán annak is köszönhető, hogy csak a legújabb, i945 és i955 családba tartozó Intel -- valamint a szintén újdonságnak számító nVIDIA nForce4 SLI Intel Edition -- lapkakészletekkel foghatóak munkára, azaz a processzor frissítése alaplapcserét is igényel. Az Athlon 64 X2 processzorok ezzel szemben -- elvileg -- már a legelső Athlon 64 chipsetekkel is kompatibilisek, így a régebbi alaplapok tulajdonosainak mindössze egy BIOS frissítésre van szükségük. Valamint arra, hogy az alaplap ki tudja szolgálni az Athlon 64 X2 processzorok megnövekedett disszipációját. Itt azonban ne az Intel kétmagos megoldásai által igényelt, "perzselő" 160 wattos értékre gondoljunk: az AMD új jövevényei maximális terhelésen is alig több mint 100 wattot fogyasztanak.

Cikkünkben a leggyorsabb kétmagos AMD újdonságot, az Athlon 64 X2 4800+ jelölésű, "Toledo" magos processzort küldjük csatába az Intel legerősebb kétmagos Pentiumjai, valamint az egyik legnépszerűbb házon belüli konkurens, az AMD Athlon 64 "Venice" legyőzésére. Tesztjeinkből kiderül, hogy az Athlon 64 X2 helyt tud-e állni a modern asztali számítógépes élet minden területén.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.