:

Szerző: Ady Krisztián

2005. szeptember 5. 08:57

Szélessávú letöltés bárhol, országszerte: itt a skyDSL

Bár a szélessávú internetszolgáltatások egyre több helyen válnak elérhetővé hazánkban, még mindig vannak olyan felhasználók, akiknek egyszerűen semmilyen lehetőség nem áll rendelkezésére. Az égiek azonban segíthetnek, s ehhez még csak fohászkodni sem kell, elég egy műholdvevő szett és egy SkyStar 2 kártya.

Bár a szélessávú szolgáltatások folyamatosan egyre több helyen válnak elérhetővé hazánkban, még mindig vannak olyan felhasználók, akiknek egyszerűen semmilyen lehetőség nem áll rendelkezésükre: sokakat nem is az anyagiak akadályoznak meg egy nagyobb sebességű internetkapcsolat igénybevételében, hanem egyszerűen nincs ADSL, kábelnet, vagy WLAN-szolgáltatás a közelükben. Van, ahol még mindig a modem, vagy a mobilos internet jelenti az egyetlen csatlakozási lehetőséget.

Az internetezők nagy többsége a néhány e-mail kivételével nem küld, hanem fogad adatokat. Ha fel lehetne gyorsítani valamilyen módon a letöltést, az máris sokat segítene számos felhasználó gondjain. Hosszú ideje csupán egyetlen olyan elérési módszer van, mely országszerte bárhol, korlátozás nélkül elérhető és nagy sebességet nyújthat: ez a műholdas adatátvitel.

A műholdas internettel sokan kísérleteztek és kísérleteznek most is, a HWSW oldalain is beszámoltunk számos hasonló szolgáltatásról. A német skyDSL viszont teljesen más: nem csak nagyobb sebességet és teljesen egyedi árazási, prioritásos rendszert használ, hanem teljesen magyarul is beszél.

Műholdról adatot?

A működési elv rendkívül egyszerű: azon a műholdcsatornán, ahol a digitális, MPEG-2 műsorokat sugározzák, semmi akadálya annak, hogy a képek bitjei helyett adatokat vigyünk át. Egy-egy transzponder sávszélessége több mint 30 megabit/s, mely a műhold lefedettségi területén belül bárhol fogható, elérhető. A műholdon keresztül szétszórt adatok dekódolására csupán egy PC-s kártya, például egy SkyStar 2 kártya kell, feltéve, hogy már rendelkezünk műholdas szettel, antennával és fejjel is.

A skyDSL már több műholdon keresztül sugározza az adatokat, itthon a Telecom 2D (nyugat, 8 fok) műholdat érdemes használni, mivel ennek jelét már egy 60-80 cm-es műholdvevő antennával és egy jó minőségű fejjel is megbízhatóan lehet fogni. A Telecom 2D sajnos nem fogható be ugyanazzal az antennával és több fejjel, mint a népszerű Astra és Hotbird, sajnos túl nagy a távolság a műholdak között, ezért amennyiben gyakran netezünk és televíziózunk -- netán egyszerre is szeretnénk művelni ezt a két tevékenységet --, a mai árak mellett már érdemes lehet beruházni egy külön szettre a skyDSL vételéhez. Amennyiben erre helyhiány miatt nincs lehetőség, szerezzünk be egy forgató berendezést.

Hogyan működik?

Az internetezéshez küldenünk is kell adatokat, a skyDSL szolgáltatás sok-sok más hasonló műholdas szolgáltatáshoz hasonlóan egy már meglévő lassú internetkapcsolatot egészíthet ki. Ez a meglévő kapcsolat lényegében bármilyen lehet, betárcsázott telefonos, rádiós, vagy akár mobiltelefonos is. A műholdas átvitel sebessége nagyságrendekkel múlja felül a hagyományos internetkapcsolatok, akár az ISDN sebességét is, a legkisebb csomag is 1 megabit/s-os letöltési sebességet ígér. A műhold kapacitása azonban véges, könnyű belátni, hogy a transzponderenkénti 30 megabit/s-os kapacitást akár már 31 felhasználó is leterhelhet 1 megabit/s alá a folyamatos letöltéssel.

Ahhoz, hogy az ígéret ne csak szép szó legyen, a skyDSL egy egyedi prioritásos rendszert használ. A rendszer lényege az, hogy a felhasználók a választott előfizetési csomagnak és anyagi lehetőségeiknek ismeretében magasabb prioritással láthatják el a számukra küldendő adatcsomagokat, melyek így gyorsabban kerülnek sorra, azaz nagyobb lesz az általuk elérhető sávszélesség. A prioritás bármikor szabadon változtatható, s arra is lehetőség van, hogy csak addig emeljük meg, míg például egy nagyobb állományt akarunk letölteni.


skyDSL monitor - 5 percenként frissül

A kialakított csomagok akár letölthető adatmennyiséget is tartalmazhatnak, melyekért külön már nem kell fizetni, illetve adott esetben akár magasabb prioritáson is letölthetők külön díj nélkül. A rendelkezésre álló sávszélességet a skyDSL Monitor felület segítségével folyamatosan figyelemmel lehet kísérni, mely nem csak az alap 1-es prioritással elérhető sávszélességet jelzi ki, hanem a magasabbakat is. A grafikonok áttekintését követően könnyen észrevehetjük, hogy a nem sürgős letöltések esetében egy kis időzítéssel könnyedén megoldhatjuk a korlátozott erőforrásból adódó problémákat.

Azonban mi történik akkor, ha valaki nem törődik más felhasználókkal, s folyamatosan tölteni kezd az alap prioritáson, terhelve ezzel a rendszert? A skyDSL programozói ezt a gondot is megoldották, a rendszer figyeli ezt, s ha kell, beavatkozik: a transzponder nagyobb terhelése esetén folyamatosan lelassítja a felhasználó letöltését, szabad helyet engedve a böngészőknek. Az úgynevezett "nehéz felhasználói" státuszt kapott felhasználó a letöltés megszakítását követően rövid időn belül fokozatosan visszakapja elveszített sávszélességét.

A rendszer leírása szerint az alap prioritási szinten elérhető elméleti maximális sávszélesség 1 megabit/s, míg 2-es prioritáson már 4 megabit/s áll rendelkezésre. A további fokozatokkal akár 16 megabit/s-os letöltési sebesség is elérhető. Gyors rendszertesztünk szerint azonban ezek a korlátok jelenleg nem élnek: a mért eredmények jóval meghaladják ezeket az értékeket az alap 1-es prioritáson is, feltéve, hogy csomagunk 1 megabit/s-nál nagyobb letöltési sebességet is lehetővé tesz. A hármas prioritási szinttől már mindenkinek forgalmi díjat kell fizetni.

Ingyenes szolgáltatások

A gyors internetelérés mellett a skyDSL más hasznos szolgáltatásokat is nyújt, melyek adatforgalma nem számolódik bele a havi adatforgalmi limitünkbe, illetve akár online internetkapcsolat nélküli böngészést is lehetővé tesznek.

Minden előfizető, akár a legkisebb csomag előfizetője is kap egy skyEmail postafiókot, mely 60 megabájt méretű. A szolgáltatáshoz feltelepített program egy POP3 postafiókot hoz létre a felhasználó számítógépén, melybe műholdon keresztül továbbítja a skyEmail postafiók tartalmát, s ezt online internetkapcsolat nélkül is megtekinthetjük, elérhetjük. A rendszer nem csak a levelek szövegét, hanem a csatolt állományokat is automatikusan továbbítja, s ehhez mindössze bekapcsolt állapotban kell lennie a felhasználó számítógépének. Amennyiben a küldés időpontjában nem volt bekapcsolva a gépünk, egy rövid csatlakozással újra lekérhetjük a még nem letöltött leveleket. A SkyEmail csak 30 napig őrzi meg leveleinket, ezt követően kíméletlenül törli őket.

A korábbi cikkünkben szereplő Sat@Once-nak megfelelő szolgáltatást nyújt a skyFIP, mely szintén teljesen ingyenesen elérhető. A népszerű weboldalak tartalmát továbbító szolgáltatás kapcsolat nélküli böngészést tesz lehetővé, a változó időpontokban, akár naponta többször frissített weboldalak a kliensprogram proxyjával tekinthetők meg. A weboldal behívásához csupán be kell írnunk a címét a böngészőbe, a műholdon keresztül letöltődött lapok pedig azonnal megjelennek a képernyőnkön. Az egyes oldalak pontos frissítési időpontjait, gyakoriságát az online felhasználói felületen megtekinthetjük. A több mint 70 weboldal adott mélységű tartalmát biztosító szolgáltatás által generált adatmennyiség szintén nem tartozik bele havi limitünkbe.

[oldal:Támogatás, árak]

A harmadik ingyenes szolgáltatás, a skyRFD az interneten elérhető állományok programozott letöltését teszi lehetővé. Az elérhető adatmennyiség havi 60 megabájt. A rendszernek meg kell adni az állomány elérhetőségét, mely azt letölti a skyDSL saját szerverére, majd mihelyst lehetséges, műholdon keresztül továbbítja azt a felhasználó számítógépére. Az állomány "megrendelését" követően akár le is csatlakozhatunk az internetről, a vételhez nem szükséges online kapcsolat.

Támogatás

A skyDSL nem csak hazai forgalmazón keresztül érhető el, hanem jóformán teljesen honosított is. A német szolgáltató szerverén elérhető felhasználói adminisztrációs felületen kívül -- mely bár magyarul nem tud, az összegeket már forintban írja ki -- minden jól fordított, magyar nyelven is beszélő programokon keresztül érhető el. A skyDSL szolgáltatás telepítőszoftvere nem csak a gépünkre varázsolja az alkalmazást, hanem akár még a műhold tájolásához is segítséget nyújt, majd ezt követően ellenőrzi a műholdas kapcsolat meglétét is. A tálcára beülő alkalmazás könnyen kezelhető, teljesen egyértelmű felületet nyújt, egyedi skyDSL azonosítónkat pedig jelszóval is védi az illetéktelenektől.

A skyDSL magyar weboldalán magyar nyelvű kézikönyv, telepítési útmutató is letölthető a szoftverek legújabb változatai mellett, bár ezeket a skyDSL mellé egy CD-n is mellékelik. A rendszer használók számára egy külön telepítési útmutató készült a mobiltelefonok, GPRS-kapcsolatok optimalizálásával, beállításával kapcsolatosan is.

Sebesség

A böngészés, illetve letöltés sebességét több paraméter is befolyásolja: elsősorban az adott prioritáson rendelkezésre álló sávszélesség, illetve rosszabb esetben az elérendő weboldal sebessége. Figyelembe kell venni, hogy a skyDSL német szolgáltató, így a hazai weboldalaknál korlátozó tényező lehet az adott szerver Németország felé irányuló, külföldi sávszélessége. Rövid tesztünk során ezt fényesen bizonyította az ingyenes tárhelyszolgáltató, a Freeweb skyDSL-en keresztül tapasztalt szánalmas sebessége.

Míg korábban a HWSW szerverei szintén kaptak kritikát a külföldi netezőktől, most a skyDSL segítségével, illetve egy normál modemes kapcsolattal 490 kbyte/s-os, azaz közel 4 megabit/s-os sebességgel zúdult le a tesztgépre a Microsoft tükrözött, 6,22 megabájtos Antispyware alkalmazása.

A különböző hazai internetszolgáltatók által üzemeltetett népszerű sebességmérő weboldalak hasonlóan nagyszerű értékeket mutattak. Az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy mindez a délelőtti, terheletlen órákban történt, az esti órákban elérhető sávszélesség ennél jóval alacsonyabb lehet a skyDSL Monitor értékeinek megfelelően. A kulcsszó az időzítés lehet: ma már minden letöltésmenedzser alkalmazás képes az időzítésre, éjfél után pedig nem csak a skyDSL sávszélessége kitűnő, hanem a telefondíj is alacsonyabb.

Árak

A legalacsonyabb árú skyDSL csomag bruttó 2375 Ft-ba kerül, mely az online böngészési lehetőség mellett a fentebb ismertetett ingyenes szolgáltatásokat, így a 60 megabájtos postafiókot is tartalmazza. Ennél a csomagnál minden letöltött megabájt további bruttó 5 ft-tal növeli a hó végi számlát. A Classic csomagok maximum 1 megabites sávszélességet biztosítanak, ártól függően akár teljesen korlátlan kivitelben. Ezek a csomagok csak a legalacsonyabb prioritást teszik elérhetővé.

A további Premium és Professional csomagok különböző prioritás mellett különböző havidíjban foglalt adatmennyiségeket is tartalmaznak, melynek eléréséig nem kell forgalmi díjat fizetni. A legalacsonyabb prioritás, melyet főként böngészésre ajánl a szolgáltató, minden csomagban teljesen korlátlan. A havidíjban foglalt adatmennyiség felett a külön táblázatban szereplő forgalmi díjakat kell az 1-esnél magasabb prioritás esetén megfizetni.

A rendszer a túlköltekezés ellen is véd: a szolgáltató képes a felhasználó által meghatározott havi összeglimit beállítására, melyet elérve a rendszer figyelmeztet és letilt. A skyDSL online felületén keresztül mindig pontosan követhető mikor és mennyi adatot töltöttünk le, s ez mennyibe kerül majd a hónap végén.

Bár a havidíjakban foglalt forgalom nem túl sok, az átlagos internetezési szokásokra, azaz böngészésre, levelezésre, egy kis letöltésre elegendő lehet. A szolgáltatás alternatívát nyújthat azoknak, akiknek semmilyen szélessávú internetelérésre nincs esélyük, s nem elégednek meg a modemes vagy mobil internet által nyújtott sebességgel. Már havi 2375 Ft-ért ráadásul egy olyan 60 megabájtos postafiókot is kapunk, melynek tartalma folyamatosan letöltődik a bekapcsolt számítógépünkre...

A skyDSL tesztjét a hazai forgalmazó P-Sat Hungary Kft. tette lehetővé.

Véleménye van?

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 22:52

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.