Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Kínpadon a Windows Vista első bétája

Budai Péter, 2005. augusztus 01. 15:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Számos meglepetést tartogat a Windows Vista elmúlt héten megjelent, csak fejlesztők számára elérhető első bétája: része az Aero Glass, az új felhasználói felület 3D-gyorsítással és áttetsző tüköreffektekkel ellátott változata. Ezt a felületet csak DirectX9 kompatibilis grafikus kártyával csalogathatjuk elő.

A múlt héten jelent meg a Windows Vista -- korábbi kódnevén Longhorn -- első béta változata és úgy tűnik, hogy a korábbi, sokakban bizonytalanságot keltő pre-béta változatok közel sem mutatták meg, mit is várhatunk valójában ettől az operációs rendszertől. A WinHEC-en kiadott előzetes változat gyengesége most már sokkal inkább tudatos lépésnek látszik, ami előkészítette a terepet az első ránézésre nagyon is meggyőző bétának.

A Windows Vista első bétája csak néhány tesztelőhöz jut el hivatalosan, a nagyközönségnek a második bétáig várnia kell, ha saját maga is ki szeretné próbálni az új operációs rendszert. A Vista beta 1 közel 10 ezer, a Windows Vista Technical Beta programban résztvevő bétateszter, és az MSDN valamint a TechNet előfizetések birtokosai számára érhető el jelenleg, így az már biztosított, hogy rengeteg információ fog kiderülni a következő időszakban a rendszerről, egészen a második béta megjelenéséig.

Természetesen ahogy az várható volt, a béta azonnal elterjedt a fájlcserélő hálózatokon, így szinte hamarabb lehetett onnan hozzájutni, mint a hivatalos csatornákon keresztül. Ebből kiindulva meglehetősen sokan tesztelik önkéntes alapon az operációs redszert, ahogy az fórumunkban is jól látható. A fórum olvasóinak eddigi véleménye összességében pozitív az új rendszerről, nehézséget csak a driverek beszerzése és néhány hiba kikerülése jelentett számukra.

Mit várhatunk a Windows Vistától?

A Windows Vista újdonságai három jelentősebb területre oszhatók: a legfontosabb ezek közül a "Fundamentals", ami a rendszer alapját képezi, lehetővé téve, hogy a Windows biztonságosabb, megbízhatóbb, könnyebben telepíthető és kezelhető, valamint gyorsabb operációs rendszer legyen, mint elődje, a Windows XP. A második komponens a programozók számára készült WinFX, ami a Windows platformra építkező szoftverek készítését teszi egyszerűbbé. Mindezekre épül a harmadik összetevő: azok az alkalmazások és szolgáltatások, amik a felhasználók mindennapi munkáját és életét teszik kényelmesebbé, valamint egy olyan felhasználói felület, ami "emberközelibbé" teszi a számítógépet: az Aero Glass.

A megbízhatóság mövelése mindig is első számú szempont egy operációs rendszernél. A Windows Vista azt ígéri, hogy a hardverproblémák többségét megelőzi, mivel arra nem lehet képes, hogy azokat bekövetkezésükkor elhárítsa. Erre jó példa, hogy a Vista nem engedi bizonyítottan instabil driverek telepítését. Csökkenni fog az alkalmazások leállásának és a szükséges újraindításoknak a gyakorisága, valamint önállóan helyre tud állni az operációs rendszer ha valamilyen beállítás folytán akadályokba ütközik megfelelő működése. Ezeket a képességeket bevallom, nem teszteltük le, nem téptünk ki szolgáltatásokat a Windows alól, és nem próbáltuk meg tönkretenni a rendszert -- nem lett volna jó két nap alatt többször feltelepíteni minden szükséges alkalmazást. Ha valakinek ezekkel a képességekkel már van tapasztalata, ossza meg velünk levélben, vagy a fórumon keresztül.

Biztonság

A biztonság szempontjából jelentős újításokkal találkozhatunk, így például megjelent a User Access Protection (UAP), melyet korábban Least-privileged User Access (LUA) néven ismerhettünk meg. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy az operációs rendszert nem adminisztrátorként futtatva is gond nélkül használhassuk -- hasonlóan a Unix-alapú rendszerekhez, a rendszer épségét esetlegesen veszélyeztető műveletek előtt meg kell adni az adminisztrátor jelszavát.

A béta 1-ben találkozhatunk elsőként a drivervédelemmel, mely a stabilitási problémákat okozó meghajtókat nem engedi feltelepíteni a rendszerre. A problémás eszközmeghajtók listáját a Microsoft saját maga fogja karbantartani, és elsősorban az automatikus hibabejelentések eredményeire fogja alapozni a driverek besorolását. A Microsoft ezzel a Windows stabilitását próbálja tovább növelni, hiszen saját statisztikái szerint, amiket szintén az automatikus hibabejelentések útján szerzett, azt állítja, hogy a rendszerhibák túlnyomó többsége, mintegy 70 százaléka rosszul megírt driverek számlájára írható.

Teljesítmény

Bizonyos területeken a béta már most gyorsabb, mint a Windows XP. A rendszer memória és szálkezelése sokat javult, a leggyakoribb feladatok pedig külön prioritást kaptak: ezentúl nem kell hosszasan várnunk a start menü megnyitására, vagy egy jobb egérrel előcsalogatott menüre. A bootolás és a telepítés sebessége a vállalat állítása szerint gyorsabb lesz, mint Windows XP esetén. A jelenleg tapasztalható még érezhetően nem a végleges állapot; a boltok polcaira kerülő rendszer a Microsoft állításai szerint akár 50 százalékkal gyorsabban is bootolhat.

A rendszer hardverkövetelményeiről még nem lehet sokat tudni, jelenleg annyi bizonyos, hogy a memóriakövetelmény emelkedni fog az XP-hez képest, így várhatóan 512 MB memóriára és egy DirectX9 kompatibilis grafikus kártyára lesz szükség ahhoz, hogy teljes pompájában használhassuk az operációs rendszert.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.