Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Virtuális történelemóra a szabadságharcról

castor, 2005. március 15. 12:20
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az ingyenesen letölthető 1848 stratégiai játék nem csupán segít megérteni a történelmi helyzetet, hanem a hadműveletek sikeres vezetéséhez, a nyerő játszmához el kell sajátítani a csaták hátterében húzódó történelmi tényeket, a korabeli politikai viszonyokat is. Egy-két hadjárat teljesítése után bárki sikeresen érettségizhetne a témából.

Másfél évvel ezelőtt az egész világsajtót bejárta a hír, hogy a francia állam 4 millió eurót különített el a játékszoftverek támogatására. Ezáltal a kisebb, kezdetben csak hobbiból alakult fejlesztőcsapatok is lehetőséget kaphattak a bizonyításra. Az elkészült terveket egy pályázat keretében kellett benyújtani a Kulturális Minisztériumnak, amely elbírálta a projekteket. Ha nem is ekkora mértékű, de mindenféleképpen figyelemreméltó esemény történt a múlt héten hazánkban is: az Oktatási Minisztérium bejelentette, hogy a Sulinet program keretén belül a közelgő évforduló alkalmából ingyenesen letölthetővé teszi a szabadságharcot feldolgozó, 1848 című stratégiai játékot.

Játszva tanulni

A lépéssel egy egyedülálló oktatási formát kívánnak kialakítani, mellyel kapcsolatban a hivatalos honlapon néhány gyakorlati módszert is olvashatunk. E szerint a játék biztosítja a felhasználó számára a felelősségteljes döntések sorozatát, ok-okozati összefüggések feltárását követeli meg, s ezáltal kellő jártassággal, tájékozottsággal ruházza fel őt, aki egyúttal élményszerűen és játékosan válik az ismeretek, képességek birtokosává. A döntések előtt érdemes a hadmozdulatok előzményeivel mélyebben is tisztába jönnünk, s bár erről a lehetőségről gondoskodtak a játék készítői is, ismereteinket kiegészíthetjük, elmélyíthetjük a Sulinet Digitális Tudásbázisnak az adott témával foglalkozó anyagai révén is.

Magyar Bálint oktatásügyi miniszter szintén erre az egyedi módszerre hívta fel a figyelmet: "A személyes élménynél nincs maradandóbb tanulási forma. Egészen más valamit átélni, cselekvő résztvevőként bekapcsolódni, mint csak a tanár előadását hallgatni vagy érdemjegyért adni feleletet arról. Az 1848-49-es szabadságharc hazánk egyik legdicsőbb küzdelme, a magyar nemzet öntudatra ébredésének időszaka, annak megtestesülése. A diákság számára -- tizenéves korban -- különösen vonzó az a lehetőség, hogy mindezt egy számítógépes stratégiai játék teszi lehetővé" -- mondta Magyar. "A korrajz szempontjából fontos, hogy hitelesen ábrázolt helyszínek, felszerelések, egyenruhák jelenjenek meg. A játék éppen ezért lehet érdekes az idősebb korosztályok, a tanárok, a szülők számára is."

A játék nem csupán segít megérteni a történelmi helyzetet, hanem a hadműveletek sikeres vezetéséhez, a nyerő játszmához el kell sajátítani a csaták hátterében húzódó történelmi tényeket, a korabeli politikai viszonyokat is. S persze figyelembe kell venni az adott pillanatban a természeti adottságokat (pl. időjárás, a folyók vízjárása), a katonák harci kedvét és számos más szempontot is. Meg kell érteni, kik, miért és hogyan kötöttek szövetséget.

Körökre osztott stratégia

Az 1848 a Panzer General sorozat által népszerűvé vált körökre osztott stratégiai játék stílust követi. A játék a Kárpát-medence területén játszódik, a fejlesztők igyekezték lemodellezni a hadászat szempontjából fontos természeti viszonyokat: folyókat, mocsarakat, hegységeket. A játéktér 63x36 hatszögből épül fel. Minden terület hatszög alakú és valamilyen domborzati viszony (sík, dombos, mocsaras, hegyes, magas hegység) jellemző rá. Ez befolyásolja azt is, hogy az adott mező milyen könnyen, vagy nehezen járható a hadseregek számára.

A hadseregek létszámát a korabali hadrendek alapján határozták meg, a készítők állítása szerint ezek 90 százalékban megfelelnek a valóságos helyzetnek. A játékban a térképen mozgó figurák mindhárom oldalon a következők: lovasság, gyalogság, tüzérség és népfelkelők. Köztük több mint 100 történelmi személyiség jelenik meg, akik speciális képességek segítségével befolyásolják a csaták alakulását. Természetesen a készítők nem hagyták ki a külföldi csapatok intervencióját sem, ezt azonban ki is lehet kapcsolni, ez lényegesen megkönnyíti a játékos dolgát, a szabadságharc ügyét.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.