Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Project Bluephone: a vezetékes birodalom visszavág

Bizó Dániel, 2004. július 29. 16:25
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Project Bluephone célja, hogy az ügyfelek mobilkészülékeik segítségével gond nélkül átjárhassanak a vezetékes és a mobilhálózatok között. Az otthon közelében tartózkodva a hívás a vezetékes hálózaton továbbítódna, míg az utcán vagy a kocsiban telefonálva a hívás automatikusan a mobilszolgáltató rendszerét venné igénybe.

Ma már közhelynek számít, hogy a vezetékes telefonálás korszaka messze túljutott fénykorán, a szolgáltatók bevétele és nyeresége lassan, de biztosan olvadni kezdett. A piac egészének stagnálása következtében az árverseny is egyre éleződik, ráadásul olyan virtuális szolgáltatók, mint a Tele2 megjelenése tovább nehezíti a vezetékes telekomok amúgy sem kedvező helyzetét. A zsíros üzletet természetesen ma és a belátható jövőben is a mobilszolgáltatás képezi, a vezetékesnél többszörös előfizetői létszámával és sokkal magasabb percdíjaival.

Bár hazánkhoz hasonlóan egyre több ország mobilpiaca éri el a telítettséget, a további növekedést segítő innovatív értéknövelt szolgáltatásokra -- SMS, MMS, tartalmi wap oldalak, mobil internet, helyfüggő szolgáltatások -- sokkal több lehetőség kínálkozik. A Morgan Stanley becslése szerint Európa 8 vezető vezetékes szolgáltatójának bevétele 2008-ra 6,3 százalékkal csökken, míg a mobilos cégek forgalma ugyanezen időszak alatt 21 százalékkal fogja felülmúlni a mai szintet.

A vezetékes telefónia azonban valószínűleg még sokáig velünk marad és a piac egyes szegmenseit továbbra is uralni tudja majd. Sok, elsősorban közép- és nagyvállalat vagy az ügyfélszolgálatok számára a vezetékes telefonrendszerek megfelelőbbek a rádiós átvitelnél. A rögzített és helyileg koncentrálódott hatalmas forgalom bonyolítását a vezetékes technika jelenleg lényegesen költséghatékonyabban és megbízhatóbban képes megoldani, mint a mobil társaik.

Tovább gyarapítjuk a közhelyek számát azzal, hogy a vezetékes szolgáltatók számára az egyik menekülési lehetőséget a szélessávú internet kínálja. A mobilszolgáltatókkal szembeni egyik stratégiai előnyt a kiépített vezetékes infrastruktúra jelenti, mely itthon is sok, de a fejlett országokban gyakorlatilag minden háztartásba és szervezethez elér. A vezetékes szolgáltatók nagy része ezért különböző ütemben ugyan, de nekiállt vezetékes hálózatának korszerűsítéséhez, hogy minél több helyen lehessen szélessávú internet-hozzáféréshez jutni. A Matáv az idei első negyedév végén 125 ezer ADSL előfizetővel rendelkezett, mely 181 százalékos emelkedés az egy évvel korábbi adathoz képest. A töretlen növekedés ellenére a 2,8 millió telefonvonalhoz képest azonban az arány még mindig rendkívül alacsony.

Verwaayen
Barnardus Verwaayen

A vezetékes telekomok arzenálja ellenben ezzel még messze nem merül ki. A hálózati fejlesztések és a kreatív ötletek terén azok a telekomok járnak elöl, amelyek nem rendelkeznek mobil üzletággal, így figyelmüket kizárólag a vezetékes szolgáltatásokra összpontosítják. Ilyen vállalat a korábbi British Telecommunications monopólium utódja, a BT Group is. Barnardus J. Verwaayen valamivel több mint 2 éve került a neves brit telkó élére. Az idő tájt a BT komoly pénzügyi gondokkal küszködött. A hatalmas adósságállomány visszaszorítására a holland születésű Verwaayen eladta a harmadik generációs mobilszolgáltatás koncesszióját, majd a vállalat működését rendbe téve a 2001-es 370 millió és a 2002-es 1,86 milliárd fontos működési veszteséget követően 2003-ra 2,9 milliárdos üzemi nyereséget sikerült elérnie.

Verwaayen a pénzügyek rendbetétele után igen ambiciózus tervekkel állt elő a BT felvirágoztatása céljából. Az 52 éves vezér 2008-ra a vállalat hálózatának túlnyomó többségét korszerű, szélessávú xDSL szolgáltatásra képessé kívánja tenni, míg a tervek szerint 2011 és 2014 között a hagyományos telefonhálózatok teljes egészében felszámolásra kerülnének. A felvázolt ütemterv példátlan, költségei pedig angol fontban a tízmilliárdos nagyságrendet is elérhetik. Kétségtelen, hogy a jelenleg ismert trendek figyelembe vételével a szélessávban hatalmas potenciál lakozik. Ahogyan egyre több háztartás számára válik elérhetővé a villámgyors internet, úgy egyre több vállalat fog értéknövelt tartalommal és az ehhez szükséges otthoni szórakoztató központokkal jelentkezni, mely természetesen visszahat a szélessáv vonzerejének növekedéséhez. Talán nincs túl messze már a "TV on-demand" korszaka sem, mikor a néző választhatja ki, mikor melyik filmeket, műsorokat kívánja látni.

A BT jelenleg egy Communicator néven forgalmazott szoftvert kínál a Yahoo! portállal közösen szélessávú előfizetés mellé. A teljes körű internet-hozzáférésen, e-mail és üzenetküldő szolgáltatáson túl a felhasználók számítógépük, a szoftver, egy mikrofon és egy hangszóró segítségével ingyen beszélgethetnek a többi communicatorossal, de akár hagyományos végződtetésű telefont is felhívhatnak normál percdíjakon.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.