Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

939 tűs AMD processzorok tesztje

Miklós Tamás, 2004. július 20. 09:36
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A tavaly ősszel színre lépő Athlon 64 processzorok a mai napig számtalan elismerést begyűjtöttek, ennek ellenére azonban csak nagyon kevés felhasználóhoz jutottak el. A 64 bites Athlonok tömeges elterjedésének első lépéseként idén júniusban megérkeztek a 939 tűs tokozású, új AMD Athlon 64 processzorok.

Az AMD elmúlt másfél éve bővelkedett izgalmakban és érdekes eseményekben. A világ második legnagyobb x86 processzor gyártójaként az elmúlt évek kritikusan rossz negyedéves eredményei, a számtalan termékcsúszás és a gyenge marketing tevékenység után, szinte a semmiből tért vissza, és újította meg a PC piacot. Tavaly májusban az Opteron, szeptemberben pedig az Athlon 64 bizonyította a K8 architektúra egyértelmű technológiai elsőségét, annak ellenére is, hogy az elemzők továbbra is szkeptikusan tekintettek az AMD jövőjére. Az Opteron azonban tovább gyorsult, megérkeztek az első 64 bites Linux operációs rendszerek és az AMD marketing gépezete is igyekezett mindenkivel elhitetni, hogy a 64 bites x86 rendszerek technológiai fölényét megkérdőjelezni is felesleges.

A 64 bites munkaállomások és kiszolgálók piacára nemrég az Intel is belépett saját 64 bites x86 utasításkészlettel erősített Xeon processzoraival. Időközben kiderült, hogy a processzorgyártó óriás által EM64T-nek nevezett technológia az Opteronban bevezetett AMD64 utasításkészlet 99 százalékos másolata, ezzel pedig az Intel ironikus módon az AMD által kijelölt irány helyességét igazolta. A teljesítményt tekintve az új Xeonok továbbra is az Opteronok mögé szorulnak, az AMD pedig egyre csak növeli Opteron processzorainak eladását: az idei év második negyedévében annyi Opteron talált gazdára, mint az egész 2003-as esztendőben. Az Opteronok az AMD történetében példátlanul magas átlagos eladási ára pedig úgy tűnik, kedvezően kezd hatni a vállalat pénzügyi eredményeire is.

Az Opteron sikere mellett nem szabad azonban elfeledkeznünk arról a sajnálatos tényről sem, hogy az AMD-nek jelenleg csupán egyetlen nagy processzorgyára van, a drezdai Fab 30. Ennek is köszönhető az, hogy a cég által előállított processzorok között csak kevés Athlon 64-et találunk, ugyanis a minél kedvezőbb negyedéves eredmények eléréséhez az AMD inkább a nagyobb profitot hozó Opteron családra koncentrál. A megmaradó csekély termelési kapacitást pedig -- ismét csak profitnövelési célból -- az Athlon 64 drágábban eladható, azaz gyorsabb példányaira fordítja az AMD.

A 64 bites Athlon processzorok helyzete azonban az idei év végéig átalakul, piacra lépnek a kisebb gyorsítótárral (L2 cache) ellátott, olcsóbb Athlon 64 változatok is. Az Athlon 64 család átszervezésének első mozzanataként júniusban bemutatkoztak az új, 939 tűs tokozású Athlon 64 FX-53, Athlon 64 3800+ és Athlon 64 3500+ processzorok. Cikkünkben ezt a három processzort fogtuk vallatóra, szembeállítva őket a tavaly októberben debütált, első 64 bites Athlonnal.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.