:

Szerző: pcworld

2004. július 5. 09:20

Multimédiás háttértárak körképe

A digitális fényképezés térhódításával igencsak megélénkült a memóriakártyák iránti kereslet, nőtt sebességük, kapacitásuk -- ez mind mégsem elég. Ha hosszú útra indulunk, és mániánk a fotózás, nem tudunk elég memóriát magunkkal vinni. A problémát feloldó "digitális tarisznyákról" nyújtunk körképet cikkünkben.

Ahogy Murphy mondhatná, ami betelhet, az be is telik, sőt amiről úgy gondolnánk, hogy sosem telik be, az is. A digitális fényképezés térhódításával igencsak megélénkült a memóriakártyák iránti kereslet, nőtt sebességük, kapacitásuk -- ez mind mégsem elég. Ha hosszú útra indulunk, és mániánk a fotózás, nem tudunk elég memóriát magunkkal vinni. A problémát feloldó "digitális tarisznyákról" nyújtunk körképet cikkünkben.

Kártyatrükkök
  • Az egyes fényképezőgép-gyártók jellemzően ugyanazt a kártyaformátumot részesítik előnyben, így könnyű kiválasztani az aktuális gépünkhöz illő háttértárat. Gondoljunk azonban arra is, hogy mi lesz, ha feljebb szeretnénk lépni a fotósok szamárlétráján. Lehet, hogy következő gépünk más kártyára dolgozik majd, s ezt már most érdemes számításba venni.
  • A formátum nem minden, a kapacitás is számít! Ha tehetjük, vásárláskor vigyük magunkkal extra méretű memóriakártyáinkat, és próbáljuk ki a kiválasztott készülékkel, ugyanis nem minden olvasó birkózik meg a gigabájtos lapkákkal, de ezeket a korlátokat a gyártók nem reklámozzák.
  • CompactFlash vagy PC-kártyás csatlakozású készülékek könnyen illeszthetők más kártyatípusokhoz is a néhány ezer forintos adapter megvásárlásával. Ugyanakkor a csak Secure Digital aljzattal ellátott eszközök esetleg a mini-SD irányába bővíthetők konverterrel.
  • Ha igazán sokat szándékozunk fotózni, ne feledkezzünk meg a fényképezőgépbe való tartalék akkumulátorokról, mert a használat során ebbe a korlátba ütközünk majd először.
  • Nagyban megnövelhetjük digitális tarisznyánk akkumulátor-üzemidejét, ha ügyelünk memóriakártyánk sebességére! Gyorsabb kártyáról természetesen több menetet szedhetünk le egy akkumulátor-kimerítési ciklus alatt. Ez különösen CompactFlash és Secure Digital memóriák esetén igaz, valóban többszörös sebességnövekedést jelenthet az "ultra" osztályú, drágább kártyák használata. A fotózásra szánt, minőségi memóriák áramfelvétele úgyszintén alacsonyabb.
  • A mai fotók több megabájtosak, már a közepes árkategóriájú hobbigépekben is percek alatt betelik egy 64 vagy 128 megabájtos kártya. Ha órákon át tartó eseményről igyekszünk mind több anyagot készíteni, akkor több kis vagy egy nagy, drága kártyát kell magunkkal vinnünk. Hosszabb utazások pedig már noteszgépért kiáltanak, amit pusztán háttértárként magunkkal cipelni meglehetősen kényelmetlen és -- lévén a tolvajok egyik fő célpontja -- kockázatos is. Szerencsére nem kell reszkíroznunk, mert elfogadható áron kaphatók kifejezetten erre a célra készült, rendszerint noteszgép-merevlemezt magukban foglaló, kártyaolvasóval kombinált háttértárak. Ezekre egy gombnyomással áttölthetők a képek a behelyezett memóriakártyáról, amelyet így azonnal újra telefényképezhetünk.

    Számos kialakításban, különböző memóriakártya-kompatibilitással és főleg egyedi extra funkciókkal kell számolnunk vásárlás előtt. Vannak, akik a minél több szórakoztató funkciót keresik, mások az adatbiztonságra, profizmusra mennek. Olyan barkácsoló kedvű felhasználók is akadnak, akik lecserélt noteszgép-merevlemezüknek keresnek hasznos lakhelyet. Reméljük, hogy mindenki talál magának valót összeállításunkban, amelyben a kínálat jellemző résztvevőit vettük szemügyre.

    Hordozható merevlemezként, kártyaolvasóként és MP3-lejátszóként funkcionál az X's Drive Pro. Reméljük, a tervezői nem sértődnek meg túlságosan, ha nem dicsérjük a KGST-piacokon is kapható névtelen sétálómagnók fizimiskáját idéző X's Drive Pro megjelenését. A meglehetősen "robusztus" testalkatú, ezüst és szürke burkolatú készüléken nagyméretű, ám háttérvilágítás nélküli kvarckijelzőt helyeztek el, ezen olvashatók hat sorban és két állapotsorban a lényegesebb információk. Hosszúkás üzemjelző lámpája egyben be- és kikapcsolásra is szolgál. Hét nyomógombot találunk a burkolaton, ezekkel navigálhatunk az állományok között. Sajnos csak az állománynevek nyolcbetűs változatát jeleníti meg, ami elég zavaró, ha van néhány hasonlóan elnevezett állományunk.

    Mindössze három aljzatot lelünk a készülék jobb oldalán, ezek a CompactFlash (MicroDrive is), SmartMedia, Sony MemoryStick, illetve MemoryStick Pro, Secure Digital és Multimedia Card (MMC) típusú kártyákhoz kínálnak csatlakozást. Az SD-foglalat sajnos túl laza, a behelyezett kártya, bár működik, eléggé lötyög. Tesztpéldányunkba tetszőleges gyártmányú 2,5 hüvelykes merevlemez szerelhető be, gyárilag egy 30 gigabájt kapacitású modellt raktak bele. Ismeri a FAT32-partíciókat is. Mindkét irányban vihetünk át állományokat a merevlemez és az utoljára behelyezett kártya között, akár egyesével kiválasztva. A kijelölt állományok törölhetők is.

    Számítógéphez USB 2.0 felületen csatlakozik az X’s Drive Pro, három meghajtóbetűjelen biztosítva a gyors merevlemez- és memóriakártya-elérést. Extra funkciója a beépített merevlemezről történő MP3-lejátszás. Képes ismétlésre, több hangszín közül választhatunk, használhatóságát viszont erősen korlátozza, hogy nem kezeli a lejátszólistákat.

    Lítium-ion akkumulátor biztosítja a készülék tápellátását, sok gigabájt felmásolására elegendő kapacitással. Üzemeltethető a mellékelt tápegységről is, ekkor természetesen töltődnek a telepek. Összességében a készülék tényleg megfelel útra való digitarisznyának vagy akár hordozható merevlemeznek, ám a kiegészítő MP3-szolgáltatásokon és a lejátszás minőségén még lenne mit javítani.

    [oldal:Archos Jukebox Multimedia, Fujitsu DynaMO]

    Igényes alumíniumházba tervezték az Archos Jukebox Multimediát, az ütődés ellen gumisarkakkal vértezték fel. Fekete nyomógombjai is gumírozottak, ám az eszköz ezzel együtt sem túl nagy, kényelmesen kézben tartható. Alsó élén találjuk a bővítőcsatlakozót, ennek révén igen sokféle funkcióra alkalmas. Másfél hüvelykes, 237×234 képpontos TFT-megjelenítővel szerelték fel, ezen jól bejárható a többszintű menürendszer. Örvendetes, hogy az állományneveket teljes hosszúságban, ékezethelyesen láthatjuk viszont.

    CompactFlash vagy SmartMedia memóriaolvasó modult kapunk mellé; előbbi előnye, hogy külön beszerezhető adapterrel újabb (például SD/MMC, SM) típusok is elérhetővé válhatnak. A kártya tartalma a beépített húsz gigabájtos merevlemezre másolható, egyesével, egy menetben vagy akár átsorszámozva. A kijelző révén meg is tekinthetők a BMP- vagy JPEG-formátumú képek. Számítógéphez illesztve mobil USB 1.1 csatlakozású merevlemezként -- a gyors USB 2.0 modul sajnos nem alaptartozék --, illetve DivX-videolejátszóként egyaránt használható (tévékimenettel is); utóbbira természetesen út közben is képes.

    Nevéből sejthetően zenelejátszóként is működtethető, sőt diktafonként ugyancsak megállja a helyét, akár vonali bemenetről is rögzíthetünk. A mellékelt, összecsukható fülhallgató jó hangzást biztosít. A legnagyobb dobás azonban kétségkívül az alapárba foglalt kameramodul. A fix fókuszos apró objektívvel csak az átlagosnál jobb fényviszonyok mellett készíthetünk használható képeket; felbontása 640×480 képpont. MPEG--4 videorögzítéshez is használható, 320×240 képpontos felbontású, 12--20 képismétléses videókat készíthetünk vele, ami gyengébb VHS-felvételek minőségének feleltethető meg. Személyes úti mozink előállításához konverziós szoftvert mellékelnek hozzá.

    Akkumulátora nyolcórányi zenehallgatásra, illetve több gigabájt képanyag kártyáról való felmásolásához biztosít energiát. Tekintettel az álló- és mozgóképek kis felbontására, elsősorban fotósok és világutazó zenerajongók értékelhetik nagyra a készüléket. A kicsiny méretbe zárt izgalmas kép- és videoképességek sokat adnak ehhez, még ha egyelőre nem is küldik nyugdíjba a DV-kamkordereket.

    Nem kínál semmiféle lejátszási lehetőséget a Fujitsu DynaMO640, viszont kiemelkedő adatbiztonsággal tüntet. A nagyon szerény, fehér műanyag burkolatú készüléken mindössze öt nyomógombot találunk a monokróm kvarckijelző alatt, ezzel teljeskörűen kezelhetjük a számítógéptől függetlenül használható funkciókat. Oldalán lehajtható ajtó mögött fedezhetjük fel a lemeznyílást és a PC-kártya aljzatát.

    A PC-kártyaolvasóhoz két adaptert mellékelnek: egy CompactFlash, valamint egy kombinált SmartMedia, xD-Picture, MMC, Sony Memory Stick és Memory Stick Pro, továbbá Secure Digital kártyákhoz alkalmas darabot. Egy időben egy kártya érhető el, viszont a jövőben kifejlesztendő memóriákhoz könnyen illeszthető majd a készülék, csak az új típusú PC-kártyaadaptert kell beszereznünk.

    USB 2.0 csatlakozással használható számítógépes háttértárként és kártyaolvasóként, a Win98 SE vagy újabb Microsoft operációs rendszer automatikusan felismeri. PC nélkül is lehetséges a kártya és MO lemez közötti másolás, akár automatikusan dátumozott mappákba. Formázásra is van mód (FAT16 rendszerre).

    Érdekes adattárolási alternatívát kínál a DynaMO: a sérülékeny, beépített minimerevlemez helyett cserélhető magnetooptikai (MO) lemezeket fogad, legfeljebb 640 megabájt kapacitással. A Fujitsu meghajtója törékeny, viszont a lemezek -- és a rajtuk lévő adatok -- szinte csak szándékosan pusztíthatók el. Ez a technológia sajátosságainak köszönhető: a lemez írásához a mikroszkopikus pontban magas hőmérsékletre hevített anyagot mágneses hatásnak teszik ki. Ez optikailag a kihűlés után is észlelhető elváltozást okoz a felületen, amely újabb írással visszaállítható, akár százezerszer is. Az írás és törlés nem lehetséges hevítés nélkül, pusztán a mágnesesség vagy maga a hőhatás nem elegendő, a kettő együtt szükséges. A lemezek karcolásvédettek, tokban üzemelnek, akár több száz éven át megőrizhetik tartalmukat. A rögzítés azonban lassabb, mint CD vagy merevlemez esetén.

    Telepeket nem tartalmaz, és az írás során nem tehető ki semmiféle rázkódásnak a masina, így erre az időre tápellátást és biztos talajt kell találnunk számára, vagyis csorbul a mobilitás. Jellemzően egynapnyi kártyakapacitással kell rendelkeznünk, cserébe tartalmukat esténként valóban biztonságba helyezhetjük a DynaMO segítségével.

    [oldal:Fontastic P353, LeadingSpect Super DigiBin]

    Elsősorban a hangzásra koncentrál a Fontastic zenedoboza. Kézre eső ezüstgombok és számos csatlakozó sejtetik a fekete gépházról, hogy változatos, számítógép nélkül is kihasználható funkciókkal bír. Monokróm grafikus kijelzője háttérvilágítással is rendelkezik, részletes szöveges információkkal szolgál. A Fontastic P353-nak csak a merevlemez nélküli, "héj" változata járt nálunk, amely tetszőlegesen bővíthető 2,5 hüvelykes IDE-meghajtókkal.

    Elsősorban MP3- (és WMA) lejátszásra szánták, a merevlemezen tallózva bármely számot meghallgathatunk a mellékelt fülhallgatóval. Négy gyári és egy saját sávos hangszínszabályzó beállítás közül választhatunk. Sajnos a véletlen lejátszás csak az aktuális mappában lévő muzsikákra korlátozódik. Összeállíthatunk lejátszólistákat, ám csak a P353 "billentyűzetén" -- PC-s segédszoftver erre a célra nem áll rendelkezésre, és nem használhatjuk a Winamp listáit sem. Ez nagyobbacska, 10-20 gigabájtos merevlemez esetében már némiképp megnehezíti a kötegelt lejátszást, úgyhogy hosszú önálló lejátszásra nem kifejezetten alkalmas. Zenei életünk rendszerezéséhez a MusicMatch Jukebox alkalmazás próbaverzióját mellékelik hozzá.

    Csupán egyetlen memóriafoglalat található a készülék alján, amelybe SD- vagy MMC-kártyákat helyezhetünk. Oda-vissza másolhatunk a kártya és a merevlemez között, vagy lejátszhatjuk a kártyán lévő MP3 és WMA formátumú zenei állományokat. Természetesen törlésre ugyancsak van lehetőségünk.

    Az SP353 diktafonként is használható a beépített mikrofonnal, de digitális MP3-rögzítőként is, a vonali bemenet révén (132--160 kbps-os sávszélességgel dolgozhat). Az átjátszáshoz jack hangkábelt mellékelnek. Számítógéphez csatlakoztatva hordozható USB 2.0 merevlemezként jelenik meg, szintén meghajtóként érhető el az éppen behelyezett kártya tartalma is.

    Tápellátását beépített cserélhető rúdakkumulátor vagy a külső töltő és tápegység biztosítják. Olyan �- SD- vagy MMC- kártyával dolgozó -- amatőr fotósoknak ajánlhatjuk, akik adathordozásra és zenehallgatásra egyaránt alkalmas, olcsó eszközt keresnek, esetleg már rendelkeznek a szükséges 2,5 hüvelykes merevlemezzel. A Fontastic P353 kapható beépített 30 gigabájtos merevlemezzel is, megkímélve a felhasználót a szerelgetéstől.

    Profikra jellemzően a valóban szükséges szolgáltatásokat nyújtja a DigiBin -- azokat azonban nagyon megbízhatóan. Igazán míves, fémes burkolattal dicsekedhet a Super DigiBin. A LeadingSpect gyártotta készülék kényelmesen kézben tartható, funkciói között a négyirányú, jól hüvelykujjra álló navigációs gombokkal válogathatunk. Monokróm kvarckijelzője jól olvashatóan jeleníti meg az információkat.

    A DigiBin esetében ugyancsak beépített merevlemez szolgáltatja a háttértárkapacitást, amely USB-csatlakozáson keresztül számítógépről is igénybe vehető. A készülék az egyik első a "digitarisznya" jellegű konstrukciók között, valóban csak a fotók tárolására és áttöltésére koncentrál, tehát nincsenek olyan egyéb, kiegészítő, multimédiás funkciói, mint például az MP3-lejátszás. Egyetlen gombnyomással áttölthetők a képek sorszámozott mappákba. Egy CompactFlash aljzattal rendelkezik, amelybe alapkiépítésben CF vagy MicroDrive egységeket illeszthetünk. Mivel a CompactFlash a kártyacsatlakozók közös nevezője, néhány ezer forintos áron beszerezhetők hozzá egyéb (SD, MMC, SmartMedia, MemoryStick stb.) kártyákhoz való átalakítók. A kártyák tartalma a PC-ről közvetlenül is elérhető, a szokásos módon, meghajtóként.

    A DigiBin burkolata precízen illesztett, jó minőségű, ám nem törhetetlen. A gyártó, hogy minden tőle telhetőt megtegyen a képek védelmében, övre fűzhető, párnázott, viszonylag vastag bőrtáskát mellékel a géphez, amelyben azt nemcsak hordani, hanem üzemeltetni is lehet. A ház tetejébe egy fület is beépítettek, ezzel és a mellékelt csuklópánttal némileg bebiztosíthatjuk magunkat a véletlen leejtés ellen. Igazi utazókra, terepmunkára is gondolhattak a tervezők, mert autós szivargyújtó-töltőhöz való csatlakozót is találunk a dobozban. Li-ion akkumulátora átlagon felüli üzemidőt biztosít a digitális képgyűjtőnek -- igaz, első alkalommal nyolc órán át szükséges tölteni, de legközelebb már három órával is megelégszik. A kártyaolvasás sebessége átlagon felüli, ám számítógépre csatlakoztatva ajánlatos a mellékelt töltőadaptert is használni, mert az USB 1.1 sebességkorlátja miatt órákig is eltarthat az állományok számítógépre történő átmásolása. Igazán profi, csak a lényegre összpontosító megoldás, egyfolytában utazó fotósoknak ajánljuk.

    X's Drive Pro
    Archos Jukebox Multimedia 100
    Fujitsu MO 640 U2 Photo
    Fontastic P353
    Super DigiBin
    Háttértár
    2,5" HDD
    2,5" HDD
    Magneto-
    optikai lemez
    2,5" HDD
    2,5" HDD
    Kapacitás
    30 GB
    20 GB
    640 MB
    -
    20 GB
    Támogatott formátumok
    CF I és II, SM, MS, MS Pro, SD, MMC, IBM MicroDrive
    CF, SM
    PC Card, CF 1 és 2, SM, xD-Picture, MS, MS Pro, SD, MMC, IBM MicroDrive
    SD, MMC
    CF I és II, IBM MicroDrive
    Kijelző típusa
    mono
    színes, TFT
    mono
    mono, 128x64 pixel
    mono
    Kijelző háttér- világítás
    nincs
    van
    nincs
    van
    nincs
    Akkumulátor kapacitása
    830 mAh
    legfeljebb 8 óra MP3 lejátszás
    nincs
    1500 mAh, legfeljebb 5 óra
    140 perc készenlét, 70 perc aktív másolás
    Diktafon
    nincs
    van
    nincs
    van
    nincs
    MP3 lejátszó
    van
    van
    nincs
    van
    nincs
    Mobil háttértár
    van
    van
    van
    van
    nincs
    Másolás
    van
    van
    van
    van
    nincs
    Kamera
    nincs
    van
    nincs
    nincs
    nincs
    Videokamera
    nincs
    van
    nincs
    nincs
    nincs
    Méret (mm)
    136x86x37
    110x78x28
    110x180x38
    130x90x27
    142x86x33
    Tömeg (g)
    329
    290
    620
    280
    300
    Tartozékok
    hordtáska, töltő adapter, mini USB 2.0 kábel, fülhallgató
    USB kábel, hálózati adapter, fülhallgató, hang- és videokábelek, szivacsos táska
    Töltő adapter, mini USB 2.0 kábel, 640 MB MO lemez
    USB kábel, hálózati adapter, fülhallgató, sztereó átjátszó kábel, táska
    USB kábel, hálózati adapter, autós adapter, vastagfalú táska
    Forgalmazó
    Kelly-Tech Kft.
    Szepede Kft.
    Axico Kft.
    ATCOMP Multimédia Kft.
    Multimedia Hungary Kft.
    Bruttó ár
    72000 Ft
    122500 Ft
    53388 Ft
    32250 Ft
    99900 Ft

    Szólj hozzá a fórumban!

    Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 26. 21:43

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.