Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Interjú Miklós Tamással, az AIDA és EVEREST rendszerelemző szoftverek fejlesztőjével

Bodnár Ádám, 2004. május 27. 11:45
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Méltán vált ismertté és népszerűvé a magyar fejlesztésű AIDA rendszerinformációs program, ezért is volt váratlan a hír, amikor a szoftver készítője bejelentette, hogy abbahagyja a fejlesztést. Miklós Tamást a döntés hátteréről, az AIDA készítésekor szerzett tapasztalatokról és a jövőre vonatkozó terveiről kérdeztük.

Bizonyára sokan ismerik az AIDA nevű rendszerinformációs, hardverfigyelő és sebességmérő programot, amely számos esetben nélkülözhetetlen a felhasználók számára. A legtöbben akkor veszik elő a szoftvert, ha egészen pontos és részletes információkra kíváncsiak a számítógépük alkatrészeivel és a telepített szoftverekkel kapcsolatban. A program gyakorlatilag az összes létező alkatrészt képes felismerni és azonosítani, legyen szó processzorról, alaplapról, grafikus kártyáról vagy akár modemről. Az AIDA emellett benchmark funkciókat is tartalmaz, amely segítségével pontos képet kaphatunk a memória, a lemezmeghajtók, vagy a hálózati vezérlők sebességéről. Vállalatok számára nélkülözhetetlen a program leltározási lehetősége, amelynek segítségével a cégek naprakészen nyomon tudják követni gépeik hardver- és szoftverkonfigurációját.

Az AIDA32 de facto szabvánnyá vált mind az otthoni, mind a vállalati rendszer-diagnosztikai és hálózati leltározó szoftverek piacán. A program az évek során több elismerést is kapott, többek között 2002 decemberében a Support Alert newsletter az "Az év freeware terméke" díjjal jutalmazta. Az AIDA tehát méltán ismert és elismert szoftver, ezért is volt váratlan a hír, amikor a szoftver készítője, Miklós Tamás bejelentette, hogy abbahagyja a fejlesztést. Az AIDA és a fejlesztője azonban nem tűnik el nyom nélkül, Tamás ugyanis a kanadai Lavalys berkein belül egy hasonló rendszerinformációs szoftver, az EVEREST fejlesztését vezeti. Az ingyenes AIDA-val szemben az EVEREST elsősorban a vállalati felhasználók igényeihez szabott, fizetős szoftver, azonban az otthoni felhasználók számára készül egy ingyenesen elérhető "Home Edition" változat.

Tamást az AIDA fejlesztésének befejezéséről, a szoftver készítésekor szerzett tapasztalatokról és a jövőre vonatkozó terveiről kérdeztük.

HWSW: Mikor és hogyan kezdődött az AIDA fejlesztése? Mi vitt rá arra, hogy ilyen programot írj?

Miklós Tamás: Az AIDA még SIDemo néven indult, 1995 májusában. A programot tulajdonképpen magamnak kezdtem el írni, miután rátaláltam a Ralf Brown féle Interrupt List-re, és miután már assemblyben írtam egy processzorazonosító programocskát. Néhány hónap alatt egy egészen tisztességes sysinfo kerekedett ki az SIDemóból, amit odaadtam néhány barátomnak tesztelési céllal. Ők továbbadták az ő barátaiknak: ez lett végül az alapja a közismertségnek.

HWSW: Hogyan zajlott a fejlesztés, milyen irányba haladtál, kinek a visszajelzéseit követted?

Miklós Tamás: Eleinte abban az irányban haladtam a DOS alatt futó SIDemo (később ASMDemo, AIDA majd AIDA16) és a Windows alatt futó AIDA32 fejlesztése során is, hogy a rendszerről mind teljesebb információval szolgáljak. Amikor egy elég jó szintet elértem, egyre inkább kezdett az foglalkoztatni, hogy a felhasználók mire lennének még kíváncsiak, milyen új szolgáltatásokra vágynak. Amikor ezen a területen is egy elfogadható szintre jutott a projekt, akkor kezdődtek a lokalizációk, vagyis akkor születtek meg a különféle -- kezdetben magyar, német, orosz -- nyelvi modulok.

HWSW: Mit tanultál a vetélytársaktól?

Miklós Tamás: Alapvetően azt, hogy milyen irányba ne vigyem el a saját szoftvereimet. Nevek említése nélkül: az egyik konkurens termék túl monumentális, túl magas a szoftverigénye, például nem fut Windows 95 alatt és megfelelő Internet Explorer verzió nélkül, valamint nem elég pontos; a másik pedig katasztrofális felhasználói interfésszel van megáldva és túlságosan limitáltak a riport-készítési képességei is.

HWSW: A fejlesztés nem nélkülözhette az együttműködést a hardvergyártókkal. Mennyire voltak segítőkészek? Mik a kedvező és kedvezőtlen tapasztalataid?

Miklós Tamás: Semmilyen kedvező tapasztalatom nincs, a gyártók sajnos egytől egyig elutasítóak és együttműködésre képtelenek voltak. A legtöbbjük nem hajlandó segíteni a freeware vagy nyílt forráskódú szoftverek szerzőinek, ahol pedig mégis lenne lehetőség a szükséges dokumentációk elérésére, ott a titoktartási egyezmények beszerzése nem ritkán fél évnél is több időt venne igénybe. A Lavalyson belül, céges formában bízunk abban, hogy ez a helyzet megváltozhat, és lehetőségünk lesz hozzáférni azokhoz az információkhoz, amelyek segítségével az EVEREST még részletesebb és pontosabb információval szolgálhat.

HWSW: Miért maradt az AIDA mindvégig ingyenes? Sosem gondoltál arra, hogy fizetős verziót is készíts?

Miklós Tamás: Őszintén szólva, az AIDA-nál elvi kérdéssé vált az évek során, hogy ingyenes maradjon. De amiatt is szerettem volna ingyenesnek "hagyni", mert így volt a legnagyobb esélye arra, hogy jelentős felhasználói tábort gyűjtsön. Minél több felhasználó ismerte meg a szoftvereimet, annál több ötlet született, és annál több hibáról szereztem tudomást. Ez volt az egyik nagy titka az AIDA16 és AIDA32 pontosságának és minőségének.

HWSW: Hány felhasználója van az AIDA-nak világszerte?

Miklós Tamás: Az AIDA weblap látogatási statisztikája alapján legalább fél millió felhasználója volt az AIDA-nak. A regisztrált felhasználók száma csaknem elérte az 50 ezret, akik a világ 150 különféle országából "érkeztek". Az országok között olyan különlegesek is vannak, mint például Mongólia, Tuvalu vagy Kuba.

HWSW: Mire vagy leginkább büszke az AIDA kapcsán és van-e olyasmi, amit szerettél volna megvalósítani, de valamiért nem sikerült?

Miklós Tamás: Az előbb említett pontosságra és minőségre, valamint az elégedett felhasználók ezreire vagyok leginkább büszke. Számtalan dolgot szerettem volna megvalósítani, pl. tervbe volt véve egy különleges CPU benchmark, a memória benchmark bővítése és a felhasználói felület teljes átdolgozása. A jövőbeni tervek között szerepelt számtalan olyan megoldás is, ami végül már csak az EVEREST-be kerülhetett be, vagy a közeljövő EVEREST verzióiban fog valósággá válni.

HWSW: Miért fejezted be az AIDA fejlesztését?

Miklós Tamás: Az utolsó fél évben a projekt túlságosan a "fejemre nőtt", azaz az olyan mindennapos tennivalók mint az (ingyenes) regisztrációk intézése és az e-mailes terméktámogatás túl sok időmet emésztette fel. Ebben az időszakban már lényegében nem maradt időm új szolgáltatások kifejlesztésére, csak a sysinfo motor korszerű szinten tartására, valamint a meglévő hibák javítására volt lehetőségem. Ez így talán még mehetett volna tovább, azonban időközben tudomást szereztem arról, hogy több cég is az AIDA32-re épülő szoftvereket ill. szolgáltatásokat árul, ez pedig kezdte megingatni bennem azt a meggyőződést, hogy főállásban, azaz napi 8-10 órában ingyenes szoftvert kell írnom a továbbiakban is.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.