Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Beépített merevlemezzel és Ethernet porttal rendelkező KiSS DP-508 DVD-lejátszó

Ady Krisztián, 2004. május 18. 09:27
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Tesztünkben a dán KiSS legújabb, beépített merevlemezzel, valamint Ethernet hálózati csatlakozással rendelkező DP-508 lejátszóját mutatjuk be, amely a gyártó ígérete szerint a DVD-ken túl megbirkózik a DivX, XviD formátumú videókkal, MP3, WMA és Ogg Vorbis zenékkel, valamint megjeleníti a JPEG képeket is.

KiSS gyártmányú, DivX-et támogató DVD-lejátszó már járt korábban szerkesztőségünkben: közel másfél évvel ezelőtt volt szerencsénk megismerni minden DivX-lejátszó ősanyját, a KiSS DP-450-es készülékét. A dán vállalat asztali DVD-lejátszója egyedülálló módon képes volt a TV képernyőjére varázsolni a DivX, XviD és MPEG-1,-2, MPEG4 kódolású AVI állományok képet, addig sosem tapasztalt minőségben és egyszerű kezelhetőséggel.

A DP-450 első generációs készülék volt, mely sajnos meg is látszott korlátozott képességein. Egyáltalán nem volt képes az akkor már igen elterjedt feliratok megjelenítésére, s változatos problémákat okozott egy-egy -- nemritkán szabványos -- állomány lejátszása. A készülék kiköpte a DivX 3.xx kodekkel kódolt filmeket is, pedig akkoriban még ezt az úgymond illegális, Microsofttól lopott kódra alapozott kodeket használták széleskörűen az "interneten elérhető filmek" tömörítésére.

A helyzet azóta alaposan megváltozott. A DP-450-et számos másik lejátszó követte a gyártó kínálatában, s az asztali készülékekhez újabb és újabb szoftverfrissítések, firmware-ek érkeztek. A szoftverfejlesztők nem csak az Ogg Vorbis formátumú audioállományok kezelésére tanították meg a kellően erős DSP processzorral, Sigma Designs EM8500 chippel rendelkező DVD-lejátszót, hanem már az annyira hiányolt DivX 3.11 kodek sem ismeretlen számára, sőt, több mint 30 különböző feliratformátumot is képes megjeleníteni a filmek alatt.

Ez azonban meg mindig nem minden. A DP-sorozat későbbi tagjaiba nem csak erősítő és DD/DTS-dekóder került -- a DP-470 jelzésű készülék eredetileg a Jamo számára készült --, hanem internetes és PC-s csatlakozást nyújtó Ethernet porttal (DP-500), valamint merevlemezes bővítéssel (DP-508) rendelkező modelleket is piacra dobott a dán vállalat. Tesztünkben ez utóbbi, többé-kevésbé kiforrott szoftverrel rendelkező, hálózati csatlakozással és 80 GB-os beépített merevlemezzel felszerelt DP-508 modell képességeit mutatjuk be.

Fontos megjegyezni, hogy a DivX 3.11 támogatás napjainkban sem teljes, az eredetileg MPEG4-kompatibilis hardver bizonyos korlátait nem lehetett átlépni. Amint az a cikk végén kiderül, gyorsan mozgó képsorok esetén képtelen a készülék felvenni a tempót, s a lejátszás igen darabossá válik. Ez azonban elnézhető hiba, a hivatalosan nem támogatott kodek lejátszása egyfajta bónuszként értékelhető.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.