Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Microsoft Windows Longhorn előzetes

Budai Péter, 2004. április 26. 09:07
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A jelenleg elérhető változat még nem béta, és nem is alpha verzió, hanem egy idejekorán kiadott, kizárólag fejlesztők, és egyéb informatikai szakemberek számára készített szoftver, aminek segítségével egyszerűbben megérthető, és kipróbálható a Windows új képességeinek már elkészült része.

hirdetés
A Microsoft 2003 novemberében, a Professional Developers Conference (PDC) alkalmával tette elérhetővé legújabb operációs rendszerének szoftverfejlesztők számára készített előzetes változatát. A Longhorn kódnéven futó rendszer a korábbi Windows verziók hibajavításain és a használhatóság növelésén kívül további innovatív megoldásokkal bővül.

A Longhorn PDC kiadásából ízelítőt kaphatunk abból, hogy miként változik meg az operációs rendszer felépítése, és milyen módszerek állnak a fejlesztők rendelkezésére ahhoz, hogy új szoftvereket készítsenek, vagy meglévő alkalmazásaikat képessé tegyék az új Windows-funkciók használatára. A jelenleg elérhető változat még nem béta, és nem is alpha verzió, hanem egy idejekorán kiadott, kizárólag fejlesztők, és egyéb informatikai szakemberek számára készített szoftver, aminek segítségével egyszerűbben megérthető, és kipróbálható a Windows új képességeinek már elkészült része.

A májusi WinHEC rendezvényen jelentik be a Longhorn várható hardverigényét, és könnyen elképzelhető, hogy a Longhorn lesz az első olyan operációs rendszer, amely DirectX-et hardverből támogató grafikuskártyát fog igényelni. A Microsoft szintén a WinHEC-re ígéri a Longhorn alpha verzióját, amely a vállalat állításai szerint lényegesen gyorsabb és stabilabb lesz, mint a most elérhető kiadás.


A Longhorn felülete

A végleges verzió megjelenésének időpontja továbbra is kérdéses, mivel a Windows XP SP2 és a Windows Server 2003 SP1 előkészületeinek felgyorsításához a vállalat átcsoportosította a Longhornon dolgozó fejlesztők egy jelentős részét. A spekulációk és a vállalat közleményei alapján a megjelenés 2006-ban, vagy még annál is később várható. Ez a csúszás az eredménye annak, hogy a Microsoft elsődleges célja a jelenleg üzemben lévő operációsrendszerek biztonságosságának javítása. A szervízcsomagok fejlesztése a megjelenési dátum eltolásán kívül azt is maga után vonja, hogy a boltokba kerülő Longhorn várhatóan kevesebbet fog tudni, mint amit a Microsoft eredetileg szeretett volna.

A szoftver telepítés után 180 napig használható. Ez a limit a tesztverziók esetében szokásosnak mondható, és mivel a fél év letelte előtt elérhetővé válik a tényleges alpha verzió, ez komoly gondot nem okoz.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.