Szerző: Ady Krisztián

2004. január 19. 15:54

Csúcsmobilok a kínpadon -- Nokia 6600 és Sony Ericsson P900

Az elmúlt hetekben két Symbian operációs rendszert futtató csúcsmobil vendégeskedett szerkesztőségünkben, alaposan felkavarva a kedélyeket. A Nokia saját fejlesztésű Series 60-as felületével, a Sony Ericsson pedig a már korábban bevált UIQ platformmal látta el a okostelefonját.

Két felsőkategóriás, a jelenlegi kínálat csúcsát képviselő mobiltelefon vendégeskedett az elmúlt hetekben szerkesztőségünkben. A Nokia 6600-ás és a Sony Ericsson P900-as telefonja méltán viselheti az "okostelefon" jelzőt, ikonos, grafikus, animálódó kezelőfelületük és fejlett, Symbian 7.0 operációs rendszerük kitűnő alapot biztosít a mobil alkalmazások fejlesztéséhez és futtatásához.

A Nokia nagyszabású, több helyszínen, egyidőben tartott rendezvények során jelentette be 6600-ás telefonját a nyár elején, mely azonban csak októberben került kereskedelmi forgalomba. A különleges formájú, sokak által "szappantartóként" emlegetett telefon elsősorban üzletemberek számára készült. A háromsávos mobil szolgáltatásainak egy részéről a tengerentúlra utazva sem kell lemondanunk.

Fejlettsége ellenére azonban hiányzik a listáról egy fontos, feltörekvő mobil adatátviteli szolgáltatás támogatása: az EDGE-é, melyet a vállalat éppen a napokban korrigált a 6620-as, továbbfejlesztett modell megjelentetésével. A 6600 mentségére szóljon, hogy a Sony Ericsson P900-ból is hiányzik a gyorsabb adatátvitelt támogató megoldás.

A Sony Ericsson következő generációs okostelefonjáról számos pletyka keringett, mielőtt október vége előtt pár nappal a vállalat fellebbentette a fátylat a végül mégis P900-ra keresztelt utódról. Az előd P800 okostelefonhoz képest konzervatívabb, szögletesebb, mégis bizalomgerjesztőbb dizájnt kapott telefon alapos ráncfelvarráson esett át, a legfrissebb UIQ felületen keresztül lehet elérni a több színt megjelenítő képernyőt, a továbbfejlesztett funkciókat.

Külseje, hatalmas érintésérzékeny kijelzője, kézírásfelismerési képessége miatt a P900 jóval inkább egy kéziszámítógéphez állhatna közelebb, mint egy telefonhoz. Operációs rendszere és elsődleges funkciói miatt azonban mégis inkább a mobil kommunikációt helyeznénk előtérbe: maradjunk inkább az okostelefon kifejezésnél.

A Sony Ericsson készüléke szintén háromsávos: 900, 1800 és 1900 MHz-es hálózatokon működőképes. Az előd, P800-as okostelefonhoz képest jelentősen, 50 százalékkal növelték a beépített memória méretét -- mely így 48 MB-ra növekedett --, ebből 16 MB áll a felhasználó adatai és a telepített programok rendelkezésére.

A telefonok méretükben közel megegyeznek, a fenti képen méretarányosan láthatók a minimális különbség érzékeltetése érdekében. A Sony Ericsson mobilja 115 x 57 x 24 mm méretű, körülbelül 150 gramm súlyú -- tehát jóval nehezebb a manapság divatos 80-90 gramm súlyú telefonoknál --, míg a Nokia 6600 okostelefon körülbelül fél centivel rövidebb, 108,6 mm magas, 1 mm-rel szélesebb és ugyanolyan vastag. A Nokia telefonja is nehezebb a szokásosnál, 122 grammot nyom a Li-Ion akkumulátorral együtt.

Mindkét okostelefon memóriája bővíthető memóriakártyák segítségével. A SE P900-as maximum 128 MB-os Memory Stick Duo kártyákat fogadhat, míg a Nokia 6600 -- a kiadott specifikációtól eltérően -- akár 256 MB-os MultiMedia Card kártyát is felismer és kezel. A Nokia készülékénél sajnos a hátlapot és az akkumulátort el kell távolítani a memóriakártya cseréjéhez.

A készülékek alapvető specifikációit a következő táblázatban foglaltuk össze:

 
Nokia 6600
Sony Ericsson P900
Rendszer
GSM 900/1800/1900 MHz
GSM 900/1800/1900 MHz
OS, platform
Symbian 7.0
Series 60
Symbian 7.0
UIQ 2.1
Méret
108 x 58 x 24 mm
115 x 57 x 24 mm
Súly
122 gramm
150 gramm
Kijelző
176 x 208 pixel
208 x 208 / 208 x 320 pixel
Színmélység
16 bit (65k)
16 bit (65k)
Memória (szabad)
6 MB
16 MB
Kamera
640 x 480
640 x 480
Videorögzítés
van, hanggal
van, hanggal
Adatátvitel:
CSD, GPRS, HSCSD
CSD, GPRS, HSCSD
Böngésző:
WAP 2.0
(HTML, XHTML)

WAP 2.0
(HTML, XML, cHTML, XHTML)

Üzenetkezelés
SMS , EMS, MMS , SMIL
SMS, EMS, MMS
E-mail kliens:
POP3/SMTP, IMAP
POP3/SMTP (azonosítás is)
IMAP
Memóriabővítés
MultiMedia Card
Memory Stick Duo
Bluetooth
van, 1.1

van, 1.1

Infraport
van
van

[oldal:Symbian OS két ízben: UIQ 2.1 és Series 60]

A telefonok operációs rendszerét a Symbian konzorcium fejleszti, mely a Nokia, a Motorola, a Panasonic, a Sony Ericsson, a Siemens, a Samsung és a Psion fennhatósága alatt áll. Az 1998-ban alakított cég központja Londonban található. A vállalat által fejlesztett Symbian mobil operációs rendszer legnagyobb ellenfele a Microsoft Smartphone rendszere.

Az első Symbian OS-t futtató "okos"telefont az Ericcson dobta piacra 2000-ben az R380 képében, míg a Nokia első Symbian-os telefonja a Nokia 9210 Communicator volt. Az igazi áttörést azonban a beépített kamerával, nagy és színes kijelzővel rendelkező, Barcelonában debütált 7650-es mobil jelentette, mely már az operációs rendszer 6.1-es változatát futtatta és GPRS adatátvitelt is támogatott. A 2003 végén piacra dobott 6600 telefonon továbbfejlesztett, 7.0-ás operációs rendszer fut a Nokia saját fejlesztésű, Series 60 platformján.

A Nokia saját felületet készített a Symbian OS-hez, melyet más mobilgyártók is továbblicenceltek. Nokia Series 60 felületre épülő telefont tervez piacra dobni a Siemens, a Samsung, a Panasonic és a Sendo is. A platform kézreálló, könnyen irányítható grafikus-ikonos felületből és ehhez kapcsolódó mobil alkalmazásokból áll. A fejlesztők jelentős időt és költséget takaríthatnak meg a Nokia felületének használatával.

A Sony Ericsson más utat követ. Bár az alapot képező operációs rendszer szintén a Symbian 7.0, a végfelhasználó felé megjelenő felületet az 1999-ben alakult, svéd ipari parkban székelő UIQ Technology fejleszti, melynek több mint 100 alkalmazottja van. A cég a Symbian leányvállalata. Az UIQ platform lényegesen fejlettebbnek tekinthető a Nokia Series 60 felületénél, nagyobb, érintésérzékeny kijelzőt és kézírásfelismerést is támogat.

A Sony Ericsson P900-as telefonban az UIQ felület legújabb, 2.1-es változata található meg. A grafikus felület az előző, 2.0-ás verzióhoz képest Java MIDP 2.0 támogatást, integrált telefon alkalmazást, SyncML frissítést, SIM-menedzsmentet és teljesen testre szabható, "témázható" felületet nyújt számos apró kozmetikai, hibajavító és teljesítménynövelő optimalizáció mellett. A Sony Ericsson P800 okostelefon-tulajdonosok nem nézték jó szemmel, hogy a vállalat az előd modellhez nem készítette el az új felületet biztosító frissítést és a közelmúltban aláírásgyűjtésbe kezdtek, petíciót indítottak az áldatlan állapot megszüntetésére.

Az UIQ grafikus felület nem csak gombokkal, hanem a készülékhez tartozó tollal is vezérelhető, így tenyérgépeken megszokott alkalmazások, megoldások elérését is lehetővé teszi. A szöveges üzenetek írásánál nem csak az SMS-billentyűzetre és a prediktív bevitelre hagyatkozhatunk, hanem teljes képernyős kézírásfelismerést is alkalmazhatunk, vagy virtuális billentyűzetet kérhetünk a kijelző alsó részére. Az egyes alkalmazások, például az Opera internetböngésző menürendszerében is jóval könnyebb toll segítségével a navigálás.

[oldal:Nokia 6600]

A Nokia 6600 értékesítési csomagja meglehetősen puritán: a dobozban mindössze a telefon, az akkumulátor, a töltő, egy 32 MB-os MultiMedia Card memóriakártya, egy angol nyelvű kézikönyv, valamint egy szoftvercsomagot tartalmazó CD-lemez volt, sem vezetékes headset, sem övtáska nem jár a készülékhez. Az N-Gage - és a teszt másik szereplője, a P900 -- nagyszerű körítésére, valamint a termék árára tekintve ez mindenképpen egy fekete pont.

A szappantartó formájú mobil sokkal jobban mutat kézben, mint fényképen, az elsőre idegennek tűnő kerekded forma nagyszerűen simul a tenyérbe. A kicsit nőies vonalvezetés nagy kijelzőt tartalmaz, mely alatt egy meglehetősen kemény, pöcökegér keménységű joystick található, melynek benyomását, a jóváhagyó kattintást bizony gyakorolni kell egy kicsit. A gombok nagyobb ujjal meglehetősen nehezen kezelhetőnek tűnnek, bár személy szerint ezzel nem tapasztaltam problémát. A nagy kijelző miatt egy kicsi leszorultak a gombok a telefon aljára: egykezes üzenetírás közben nem túl stabil a telefon a kézben.

Az első bekapcsoláskor azt hittem, hogy kapasból lefagyott a készülék, de nem: az operációs rendszer betöltödése rendkívül hosszú ideig, akár több mint 30-40 másodpercig is eltart. A bootolási idő idegesítően hosszú. Szerencsére a mobiltelefon szoftvere kellemesen stabilnak bizonyult, így a teszt alatt talán egyszer került sor újraindításra. Reprodukálható rendszerösszeomlást egyetlen esetben lehet elérni: a telefon kifejezetten utálja, ha adatátvitel közben kirántják alóla a Bluetooth vezeték nélküli kapcsolatot.

A Nokia 6600 okostelefon ikonos menürendszerének előhívását külön gomb biztosítja és dedikált gomb segíti az adatbevitel során a billentyűzet üzemmódjának váltását is. A teszt során kitűnően vizsgázott a telefon prediktív szótára: az ékezetes magyar szavakat tartalmazó szótár automatikusan tanul, ragozott alakokat is ismer. A beépített, POP3 és IMAP levelezőprogram használata során kellemes sebességgel és ritka javítással lehetett levelet írni.

A beépített levelezőprogram sajnos nem támogatja az SMTP azonosítást, ezért amennyiben lehetőséget nyújt erre szolgáltatónk, feltétlenül IMAP postafiókot hozzunk létre a telefonban. Ilyenkor nincs szükség plusz hitelesítésre, mégis küldhetünk e-mail üzenetet, s ráadásul a levelek fejlécének letöltése is nagyságrendekkel gyorsabb. A telefon lehetővé teszi az e-mail mellékletek lementését a telefon memóriájába vagy a behelyezett memóriakátyára.

[oldal:Nokia 6600 II.]

A beépített WAP- és HTML-böngészőt az Opera böngészővel válthatjük fel, melynek teljes verziója megtalálható a mellékelt memóriakártyán. A GPRS WAP-elérés konfigurálásánál egy apró hibába ütköztem: a GPRS adatfiók beállításainál nem lehetett megadni szolgáltató által követelt, létfontosságú adatot (az átjáró IP-címét), és a szolgáltató (Vodafone) által küldött konfigurációs üzenet installálását követően sem működött a kapcsolat. A GPRS internet bekonfigurálásával ilyen probléma nem adódott.

Információim szerint a "hibát" a WAP 2.0 támogatása okozta: a 6600 tesztelése idején még mindhárom mobilszolgáltató gőzerővel dolgozott azon, hogy a mobiltelefon újabb, haladóbb kapcsolódási felületét támogassa, s azóta talán már meg is oldották ezt a problémát. A szolgáltatótól vásárolt telefonok nyilván tartalmazzák a szükséges beállításokat, de a Nokia és a Sony Ericsson weboldalán is lekérhető a beállítást tartalmazó SMS.

A mobiltelefonon több alkalmazás is futhat egyszerre, nem kell például kilépni a böngészésből egy feljegyzés elkészítéséhez, vagy egy gyors hívás lebonyolításához. A menü gomb lenyomására a telefon bármely funkciójából a főmenübe ugorhatunk vissza, ahonnan újabb alkalmazást indíthatunk. A "futó" alkalmazások között a menü gomb hosszú lenyomása után válthatunk. A párhuzamos futtatás esetén vegyük figyelembe a telefon véges processzor és memóriakapacitását.

A PC-s szinkronizációt a CD-n található PC Suite program biztosítja, mely elérhetővé teszi a készülék belső memóriáját és a behelyezett memóriakártyát is, valamint képes a telefon PIM (Personal Information Manager, személyi titkár) szoftvereit a Microsoft Outlook 97, 98, 2000, XP és 2003, Microsoft Outlook Express (csak címjegyzék), Lotus Notes 5.0, 5.02 és 6.0, Lotus Organizer 5.0, 6.0 szoftverek adataival szinkronizálni. A szinkronizáláshoz a beépített Bluetooth vezeték nélküli kapcsolat és az infravörös port vehető igénybe.

Az infravörös port meglehetősen rapszodikusan működött, s a Bluetooth kapcsolat sem épült fel azonnal a PC Suite szoftveren keresztül, várni kellett egy ideig, míg megismerte a telefont. Az adatok mozgatásával nem volt semmi probléma, arra azonban érdemes figyelnünk, hogy a PC Suite alkalmazás számos formátumot, így az MP3 állományokat is automatikusan kisebb méretű, mobiltelefonra optimalizált változatra szeretné konvertálni. A PC Suite menüjéből ez a funkció korlátozható, kikapcsolható.

A telefon 640 x 480 pixeles kamerája kisebb videoklipek készítésére is alkalmas, melyhez hangot is rögzít. A videoklipeket a beépített RealOne Playerrel nézhetjük vissza, ez az alkalmazás interneten streamelt állományok lejátszására is képes. A képek és hangok minősége mobil felhasználásra, MMS üzenetek létrehozására alkalmas, de sokat ne várjunk tőle. Kisebb felbontás esetén 2x-es digitális zoom is elérhető, ez azonban semmilyen nagyítást nem jelent, a szoftver egyszerűen kivágja és felnagyítja az érzékelő közepén található részt.

Az elkészített képeket és videókat a nagyon jó felbontással és kontraszttal rendelkező 16 bites, 65000 színű kijelzőn tekinthetjük meg. Érdekes -- és nem egyedülálló tapasztalat, a kereskedelmi forgalomban kapható készülékek egy részéről hasonló visszajelzés érkezett --, hogy a teszkészülék képernyőjén középtájon egy halott pixel díszelgett. A kijelző fényereje jóval nagyobb a 7650-es készülékben alkalmazott 12 bites kijelzőnél.

A telefon saját állománykezelőjével a felhasználó adatai, képei, csengőhangjai mind a dinamikusan szervezett belső memóriában, mind a memóriakártyán logikusan, könyvtárstruktúrába rendezve tárolhatóak el, a belső alkalmazások többsége, például a fényképezőgép és videorögzítő funkció pedig képes közvetlenül a memóriakártyára rögzíteni.

[oldal:Sony Ericsson P900]

A Sony Ericsson P900 okostelefon már jóval nagyobb "alapfelszereltséggel" rendelkezik: a telefon mellett egy asztali töltőt, DSS-25-ös USB-s dokkolót, egy Memory Stick Duo adaptert, egy övtáskát, 1260 mAh kapacitású akkumulátort, CD-lemezt szinkronizáló szoftverrel, csuklópántot, kiváló minőségű sztereó, mikrofonnal ellátott headsetet, angol nyelvű kézikönyvet és egy plusz tollat találhatunk meg.

A szett része egy csavarhúzót és fedlapot tartalmazó szerelőkészlet is, mellyel a lehajtható fliptől szabadíthatjuk meg a telefont: ebben az esetben egy PDA-hoz hasonló külalakot kaphatunk, melyet csak a tollal -- vagy ujjal, körömmel -- irányíthatunk. A P900 flipje aktív (de nem alkalmas a hivás fogadására és bontására), a felület teljesen másképpen viselkedik felhajott és lenyitott flippel.

A kijelző csak a flip lenyitott állapotában érintésérzékeny. Csukott állapotban az 5-állású (!) tekerőgombbal lényegében bármilyen funkciót el tudunk érni. Az oldalsó, jobbkezesek számára mutatóujjal elérhető tekerőgomb nem csak fel és le tekerhető (navigáció a menüben), hanem benyomható (kiválasztás) és előre-hátra billenthető is (kilépés, lenyíló menü lehívása). Zárt flip mellett az adott alkalmazás funkcióinak előhívását segítik a számbillentyűzeten található speciális gombok (menü és "visszatérés" gomb), valamint a számbillentyűk is.


A Sony Ericsson P900 flip nélkül

Az automata billentyűzár sajnos nem túl intelligens, csak a hívás fogadására szolgáló billentyűt oldja fel, a hívás elutasításához vagy némításához szükséges 2-es és 3-as gombot már csak a manuális billentyűfeloldás, vagy a flip lenyitása után érhetjük el. A billentyűzár állapotát megőrzi a telefon, így a flip visszacsukása után a zár újra aktiválódik.

A flip csukott állapotában a kijelző kitakart, láthatatlan része nem működik, mely jótékonyan hat az üzemidőre. A kijelző kontrasztja -- az UIQ felületről -- nem állítható, így ezzel sajnos nem spórolhatunk energiát.

A kamera és az internet- és WAP-böngésző elérését két dedikált gomb segíti a készülék oldalán. A fényképezőgép előhívására szolgáló gomb fénykép vagy videofelvétel készítésére is alkalmas. Sajnos a 640 x 480 pixeles kamera képminősége gyengébb fényviszonyok között rendkívül rossz, a "night" mód, éjszakai üzemmód csak a zajt erősíti. Ez a készülék is képes rövid videók készítésére és alacsonyabb felbontás esetén digitális zoom is rendelkezésre áll.

A böngészőt indító gomb a UIQ saját webböngészőjét indítja el. A készülék menürendszerének felső sorában megtalálható, valamint a csukott billentyűzet esetén megjelenő félköríves ikonok által indított alkalmazásokat testre szabhatjuk, saját sorrendet és alkalmazásokat szerepeltetve a gyorsindítóban.

[oldal:Sony Ericsson P900 II.]

A nem túl jó minőségű kamera képe három felbontásban, három tömörítési fokozattal érhető el, a fényerő és kontraszt állítására is lehetőség van, azonban ezekkel sem igazán lehet a kép minőségét sokkal jobbá tenni.

A készülékbe helyezett Memory Stick Duo kártya maximum 128 MB-os lehet, azonban arra készüljünk fel, hogy az USB dokkolón keresztül is hosszú percekig tart egy-egy MP3 állomány vagy nagyobb program, dokumentum felmásolása a memóriakártyára vagy a készülék memóriájába. A P900-as készülék UIQ felületét és operációs rendszerét a gyártó honlapján keresztül frissíthetjük a legújabb változatra, azonban ez is több mint 18 percig tart. A rendkívül lusta adatátvitel okára nem sikerült rájönni.

A GPRS WAP, internet és MMS-beállításokat a Sony Ericsson honlapjáról is be lehet szerezni, a gyártó mindhárom hazai szolgáltató szolgáltatásaihoz biztosít SMS-ben érkező konfigurációs üzenetet. A hazai Vodafone-ra érvényes üzenetek installálásával itt sem adódott problémánk. A könnyen kezelhető, logikus felületen a manuális beállítás sem okozhat semmilyen gondot.

Az UIQ felület nyelve letölthető modulokon keresztül megváltoztatható lenne, nem szükséges ezért a teljes operációs rendszert lecserélni. Sajnos a magyar nyelv támogatását biztosító állomány még az első, R1A jelzésű szoftverváltozathoz sem készült el, miközben a telefonba írt legújabb OS már az R2-es verziónál jár. Szerencsére az ékezetes karakterek kezelésével nincs gond, már ami a virtuális billentyűzetet érinti.

A telefon az USB-s dokkolón, infrán vagy Bluetooth vezeték nélküli kapcsolaton keresztül szinkronizálható a PC-vel, s ugyanezen felületeken keresztül továbbíthatjuk az adatállományokat is a telefon és a PC között. A PC Suite szoftver legújabb, 2.1.1-es változata MS Outlook, Lotus Notes, Lotus Organizer alkalmazásokkal képes együttműködni, azonban valamiért nem támogatja az Outlook 97-et.

A PC Suite-en keresztül külön menedzselhetőek a belső memória és a memóriakártya könyvtárai és állományai is, a telefonban található gyári háttérképek és különböző formátumú csengőhangok éppúgy letölthetőek a PC-re, mint az általunk letöltött adatok vagy fényképezett képek. Lehetőség van teljes rendszermentésre és visszatöltésre is.

A beépített e-mail kliens POP3 és IMAP kapcsolódásra képes és támogatja az SMTP hitelesítést is, így az okostelefon e-mailek küldésére is alkalmas a legtöbb internetszolgáltatónál előfizetett postafiókon keresztül. A webes fiókok elérését nem csak a beépített WAP- és internetböngésző támogatja, hanem az ingyenesen biztosított, a gyártó weboldaláról letölthető legújabb Opera 6.2 (build 278) böngésző is.

Az Opera böngésző és a PC Suite legújabb változata mellett saját fejlesztésű képszerkesztő, MMS-készítő PC-s alkalmazás, a Stellent által fejlesztett, közel 70 állományformátumot bemutatni képes nézegető program, valamint számos ingyenesen elérhető csengőhang, hattérkép érhető el a telefonhoz.

A Series 60-as 6600-hoz hasonlóan az UIQ felület kinézetét is átszabhatjuk letölthető témákkal, a háttérképeket -- zárt vagy nyitott flip esetére külön-külön -- kicserélhetjük. A kihangosítóval is rendelkező okostelefon nem csak 24-hangú polifónikus csengőhangokat támogat, hanem bármilyen a készülékbe feltöltött MP3 állományt beállíthatunk bármilyen hangként, lényegében korlátlanná téve a lehetőségeinket. A beépített audiolejátszó alkalmazás mind az állandó, mind a változó bitrátájú MP3 állományokat támogatja.

A telefonnal végzett munkát tovább bővítheti a PC-ről is elérhető vezeték nélküli Voice Gateway funkció, mely Bluetooth headsetté varázsolhatja a felhasználó számítógépét, így akár fülessel és mikrofonnal is fogadhatunk és indíthatunk hívásokat. A telefon sok funkciója irányítható varázsszavakkal és természetesen elérhető a hanghívás is: ez ebben a kategóriában ma már teljesen természetes funkció, éppen úgy, mint a hívóhoz rendelt kép megjelenítése.

A gyári állapotú készülékről hiányoznak a Word, Excel, PowerPoint állományokat, dokumentumokat kezelő programok, azonban találhatunk naptárat, tennivalókat szervező alkalmazást, fejlegyzéseinket pedig kézírással is rögzíthetjük, így ezeket nem kell külön beszereznünk. A telefon minden indításkor és a kikapcsoló gomb megnyomására is felajánlja a "repülőgép" üzemmódot, amikor a telefon GSM-modulja kikapcsolásra kerül, azonban az N-Gage-hez hasonlóan ez a készülék sem használható még ebben az üzemmódban sem SIM-kártya behelyezése nélkül.

[oldal:A szobrocskát nyerte...]

A két telefon között természetesen óriási különbség van mind tudásban, mind sebességben, mely az árban is megmutatkozik. A Sony Ericsson telefonja 200 ezer forint feletti árával a hétköznapi mobilos számára a majdnem elérhetetlen kategóriát képviseli, azonban ne felejtsük el: egy kiválóan használható, "integrált" kéziszámítógép lakozik a 6600-ánál picit nagyobb okostelefon belsejében.

A Nokia készüléke 2-3 napos átlagos üzemidőt produkált egyetlen töltéssel, melyet a kijelző aktív használatával (pl. böngészés) alaposan le lehetett rövidíteni. A Sony Ericsson P900 a nagyobb kijelző ellenére -- a majdnem másfélszeres akkumulátorkapacitásnak köszönhetően -- hasonlóan hosszú, jónak mondható értékre volt képes.

Bár a kéziszámítógépekhez hasonló funkcionalitás eléréséhez -- Word és Excel dokumentumok kezelése, egyéb menedzseri funkciók -- további befektetések szükségesek, az MP3-lejátszót, kiváló MMS-képes mobiltelefont és kéziszámítógépet egyesítő mobil a legjobb választás lehet a mai piacon. A telefon hangereje több mint elég, az általam hallott mobilok közül eddig a leghangosabb a SE P900 volt, mely metrón, villamoson, forgalmas út mellett folytatott beszélgetések során rendkívül jól jött. A mellékelt headset minősége is kiváló volt, az utazás közbeni zenehallgatáshoz megfelelően jó hangminőséggel rendelkezett, a mikrofon pedig érthetően továbbította telefonálás közben a hangomat.

A Nokia jóval olcsóbb készülékének funkciói is kielégítik egy haladóbb mobilos igényeit, a kommunikáció manapság elterjedt formáit és szabványait támogató készülék kijelzője hatalmas, fényereje és színei nagyon jók, magyar prediktív szövegbevitele pedig -- számomra meglepően -- könnyűvé teszi az SMS-ek és e-mail üzenetek írását.

Kritika egyedül a lassú betöltődést, a nem éppen stabil PC-s kapcsolatot és a témákkal átszabott Series 60 felület sebességét érheti, sok grafikus elemet tartalmazó téma esetén ugyanis hajlamos belassulni a készülék. Ez a lassulás nem vészes, a készülék még így is jóval gyorsabb a hasonló 7650-es vagy 3650-es készülékeknél, de látható, érezhető.

A két okostelefon között meglehetősen nagy szakadék tátong mind árban, mind kialakításban, végülis más-más felhasználói stílust céloznak, ezért egyáltalán nem kell választani közöttük. Az egyik nagyon jó, a másik még jobb, de a plusz szolgáltatásokért mélyen a zsebbe kell nyúlni. Mindkét telefonra rengeteg, pár dollárért megvásárolható kiegészítő program és játék érhető el.

A Sony Ericsson P900 mobil új előfizetéssel 200 ezer forint körüli összegbe kerül, míg a Nokia 6600 okostelefonja 80-120 ezer forintot kóstál szolgáltatótól és a hűségnyilatkozat időtartamától függően.

A tesztkészülékeket a Sony Ericsson hazai képviselete és a Nokia Magyarország biztosította számunkra, ezúton köszönjük a lehetőséget.

Szólj hozzá a fórumban!

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról