Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Intel-újdonságok a Consumer Electronics Shown

Bodnár Ádám, 2004. január 09. 11:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A Las Vegas-i Consumer Electronics Shown Paul Otellini, az Intel elnöke vázolta vállalatának szórakoztató-elektronikára vonatkozó stratégiáját. Természetesen a világ legnagyobb félvezetőgyártója is egyre komolyabb szeletet szeretne kihasítani magának a 100 milliárd dolláros piacból.

Paul Otellini
Paul Otellini
A Las Vegas-i Consumer Electronics Shown Paul Otellini, az Intel elnöke vázolta vállalatának szórakoztató-elektronikára vonatkozó stratégiáját. Természetesen a világ legnagyobb félvezetőgyártója is egyre komolyabb szeletet szeretne kihasítani magának a 100 milliárd dolláros piacból.

"Az idei évben több mint 350 millió digitális otthoni készülék talál majd gazdára" -- mondta Otellini. "A számítástechnika és a szórakoztató-elektronika közötti határvonalak egyre inkább elmosódnak. A vevők változásra vágynak."

Az Intel egyik legfontosabb újdonsága a videomagnókra hasonlító Entertainment PC (EPC), amely gyakorlatilag egy televízióra kötött teljes értékű számítógép. Az Entertainment PC-hez nem tartozik billentyűzet vagy egér, a felhasználók távirányító segítségével működtethetik a készüléket, amely képek, filmek és zenék lejátszására, illetve tévéműsorok rögzítésére használható.

Amint arról beszámoltunk, Bill Gates nemrégiben bemutatta a Windows Media Center Extendert, azonban az Entertainment PC ennél lényegesen többet takar, hiszen utóbbi esetben egy teljes értékű számítógépről van szó. Az Intel által bemutatott referencia-design Prescott magos Pentium 4 processzort tartalmazott. Otellini elmondása szerint a készüléket az Intel tervezte, de elsősorban azért, hogy beindítsa a PC-gyártók fantáziáját. A kereskedelmi forgalomban várhatóan az év közepén jelennek meg az Entertainment PC-k, 799 dollár körüli áron.

Otellini -- a várakozásoknak megfelelően -- beszélt a Cayley kódnevű technológiáról, amely a nagyfelbontású, nagyképernyős, projektoros televíziók képminőségének javítására szolgál. A Cayley a Liquid Crystal on Silicon (LCOS) egyfajta megvalósítása, amely az Intel tömeggyártásban szerzett tapasztalatai miatt várhatóan a versenytárs megoldásoknál olcsóbb készülékeket eredményezhez.

A LCOS-technológia folyadékkristály-réteget helyez egy fedő üveglapka és egy rendkívül jó fényvisszaverő felület közé, amelyet egy szilíciumlapka tetején elhelyezkedő pixelek tarkítanak. Ezek a rétegek alkotják a kivetítő képernyőkben -- például nagyképernyős, hátsó vetítésű tévékben -- használt mikroképernyőket. A Cayley LCOS-technológia az Intel fejlett szilíciumlapka-gyártási eljárását használja a kiváló minőségű fényvisszaverő felület előállítására, ami kiemelkedően jó képet eredményez.

Az LCOS-technológia egy másik fontos aspektusa, hogy lehetővé teszi több mikroképernyő készítését és a felbontási szintek növelését a mikroképernyők méretének növelése nélkül. Az Intel LCOS-technológia lehetővé teszi, hogy a gyártók a termékek széles választékában, többféle képernyőméret és felbontás esetében felhasználhassák megvilágítási alrendszereiket, és ezáltal csökkenthessék a fejlesztési költségeket és így az árakat.

Az Intel az év második felére tervezi a Cayley-technológiás mikroképernyők szállításának megkezdését. Az Inteltől kapott mikroképernyő-prototípusokra építve számos vezető OEM és HDTV-alkatrészgyártó már dolgozik a termékek fejlesztésén. Ezek közé tartozik az egyesült államokbeli InFocus Corporation, a kínai TCL és Skyworth és a tajvani Primax PDC is.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.