Szerző: Vörös Péter

2000. július 28. 12:37

IBM mainframe-ek + Linux: S/390 hardver és szoftver Unix-szerű árstruktúrával

Az IBM jövő héten jelenti be azt, hogy egy sokkal Unix-szerűbb Linux mainframe árazási modellt vezetnek be, amelyből nem csak a vevők, hanem az IBM és a mainframe alkalmazás szoftver gyártók (pl. BMC Software, Computer Associates) is nyerhetnek. Ez év elején portolta az IBM a Linuxot az összes szerver platformjára, beleértve az S/390 mainframe-eket. Még magát az IBM-et is meglepte az, hogy milyen nagy az érdeklődés az IBM-Linux portolás iránt: az IBM mainframe Linux változatot a mai napig több, mint 4000-en töltötték le.

Most a logikus következő lépés az, hogy az árazást is úgy alakítja az IBM, hogy az S/390 szoftver árak kb. egyharmadáért juthatnak a Linux felhasználók a mainframe szoftverekhez. Ez persze még mindig közel sem olcsó (ingyenesnek pedig egyáltalán nem mondható). Újdonság az is, hogy a Linux mainframe szoftverekért egyszeri árat kell fizetni, eltérően a mainframe szoftvereknél egyébként szokásos havi licensz díjaktól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról