Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Távol-keleti kényelem: magyar nyelvű menü, ékezetes felirat

Ady Krisztián, 2003. november 26. 21:26
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A hongkongi Nready által gyártott Technosonic MP-101 másodszor került kínpadra szerkesztőségünkben: az újabb, gyors teszt apropója a magyar nyelven is beszélő, DivX 3.11 támogatást és feliratkezelést nyújtó firmware megjelenése.

A hongkongi Nready által gyártott, Technosonic MP-101 néven piacra kerülő, MPEG4 kódolású videoállományok lejátszására is képes asztali DVD-lejátszó készülék már vendégeskedett szerkesztőségünkben. Az első készülékről készült, korábban megjelent tesztünk itt olvasható. Újabb vizsgálatunk apropóját mi más adhatta volna, mint egy frissített belső program, egy új firmware, mely már magyar nyelven is beszél.

A dán KiSS Technologies népszerű, immáron hazánkban is kapható DP-450 és DP-500 lejátszóihoz hasonlóan a Technosonic MP-101 is a Sigma Designs referenciadizájnjára épülő elektronikát tartalmaz, melyen az EM8500 MPEG-4 dekódolásra is képes DVD-dekóderchip található meg. A KiSS lejátszója természetesen jelentős előnyben van a napjainkban megjelenő hasonló termékekkel szemben: a vállalat mérnökei közel 1 éves előnnyel -- és tapasztalattal -- rendelkeznek a chipet vezérlő szoftver fejlesztésében.

Májusi tesztünket egy kérdéssel zártuk, nem tudtunk ugyanis semmit az MP-101 terméktámogatásáról, arról, hogy vajon milyen rendszerességgel készülnek szoftverfrissítések az Nready ígéretes lejátszójához. Ezen a téren a KiSS Technologies egyszerűen etalonnak számít. Nem tudhattuk, vajon kijavításra kerülnek-e a gyermekbetegségek, a készülék szoftvere ugyanis tartalmazott pár jelentős hibát.

Ugyanígy kérdéses volt, vajon készül-e DivX 3.xx kodeket támogató szoftver, valamint a fejlesztők implementálják-e a feliratok kezelését a noname lejátszóba, s ha igen, milyen formátumokat lesz képes kezelni a készülék. A kérdésésekre ma már egyértelműen válaszolhatunk minitesztünkben.

A Technosonic MP-101 DivX-lejátszóhoz az elmúlt időszakban folyamatosan érkeztek a frissítések, melyeket egy-két egyszerű lépéssel be lehet írni a lejátszóba. Időközben támogatásra került a DivX 3.11 kodek, az igazi áttörést azonban a belső firmware 247-es változata hozta el, mely elsőként tartalmazott felirattámogatást. Ekkor sajnos ez a funkció még használhatatlannak bizonyult: a Linux-alapú vezérlőszoftver tíz esetből kilencszer lefagyasztotta a készüléket a felirat kiválasztása során.

A következő, 248-as szoftver bár jelentősen javított a felirat kiválasztásának stabilitásán, továbbra sem nyújtott 100 százalékos megoldást a problémára, ráadásul a megjelenített felirat el volt csúszva a képernyőn a jobb oldalra. Ebben a firmware-ben jelent meg elsőként a magyar nyelvű menü, mely szintén javításra szorult, egyes menüpontok oroszul, mások lengyelül szólaltak meg a magyar OSD kiválasztása esetén.

A legfrissebb, 2003. október 31-én megjelent firmware a 252-es verziószámot viseli. Ez a frissítés számos javítást, újdonságot, eddig el nem érhető funkciót és végre 100 százalékosan stabil feliratkezelést hozott magával. A lejátszó egyelőre csak a SubRipper program által készített .srt feliratokat hajlandó megjeleníteni.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.