Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Centrino-alapú noteszgépek tesztje

Bodnár Ádám, 2003. november 19. 19:37
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Ma már Magyarországon is elérhetőek az Intel Centrino technológiára, vagy éppen az Intel Pentium-M processzorra épülő noteszgépek. Tesztünkben összesen öt noteszgép szerepel, amelyek részben a teljes Intel Centrino lapkaportfolióra, részben pedig a Pentium-M processzorra és a hozzá való i855 lapkakészletre épülnek.

hirdetés
Az Intel idén márciusban jelentette be Centrino mobil technológiáját, amely a mobil számítógépek használatát hivatott forradalmasítani. Andy Grove, a vállalat igazgatótanácsának magyar származású elnöke szerint a Centrino jelentőségében csak a Pentiumhoz hasonlítható, az Intel szerint a termékcsoport legalább akkora befolyással lesz a noteszgépek egyre növekedő piacára, mint amekkora hatással a Pentium család volt az asztali gépek területén.

A Centrino technológiai együttes összesen három alkatrészből áll: a korábban Banias kódnéven ismert Pentium M processzorból, az i855 chipkészletből, valamint a PRO/Wireless 2100 hálózati vezérlőből. Az Intel szigorú marketingpolitikája szerint csak és kizárólag azok a számítógépek viselhetik a Centrino emblémát, amelyek mindhárom komponenst tartalmazzák.

A HWSW hasábjain 2001 tavaszán adtunk hírt először a Banias kódnevű Intel processzorról, amelyet a világ legnagyobb félvezetőgyártó vállalata kifejezetten a mobil számítógépek igényeihez fejlesztett ki. Noha az Intelnek már az i386SL óta van notebookokba szánt processzora, az eddigi megoldások igazából csak az asztali használatra készült chipek némileg módosított, csökkentett fogyasztású változatai voltak.

A Banias -- végleges nevén Pentium M -- esetében az izraeli tervezőcsapat a kezdetektől fogva egy hordozható számítógépekbe szánt megoldás elkészítésén fáradozott, a processzor teljesen önálló és különálló konstrukció, nem egy már meglevő Intel-chip átalakított változata. A Pentium M chipet az Intel 0,13 mikronos csíkszélességgel, hatrétegű, rézalapú CMOS technológiával gyártja. A processzor 77 millió tranzisztort tartalmaz, azaz 22 millióval többet, mint a Northwood magos Pentium 4. A viszonylag nagy méretnek az oka elsősorban az 1 Mbyte másodszintű gyorsítótár, ami még az asztali processzorokéhoz viszonyítva is hatalmasnak nevezhető. A nagy tranzisztorszám ellenére a Pentium M fogyasztása igen alacsony, hiszen a mérnökök a tervezési folyamat kezdete óta szem előtt tartották, hogy a chip mobil számítógépekbe kerül.


A Pentium-M processzor magja

Az Intel mobil processzoraiban a mobil Pentium III óta áll a felhasználók rendelkezésre a SpeedStep technológia, amelynek segítségével a chip órajele a számítógép működés közben dinamikusan változtatható. Az eddigi chipek esetében a SpeedStep kétállapotú volt, azaz a processzornak volt egy gyors (hálózati táplálás esetére) és egy lassú (akkumulátoros üzem) üzemmódja.

A SpeedStep korábbi generációi az órajelet és a működési feszültséget egyszerre állították. A Pentium M esetében a feszültség az órajeltől függetlenül növekedik, illetve csökken, vagyis a chip működési feszültsége úgy változik, hogy a processzor közben üzemel, "hasznos munkát", számításokat végez. Mikor a feszültség elérte a kívánt szintet, a processzor megáll és a SpeedStep logika átállítja az órajelét -- mégpedig 10 mikrosecundum alatt: összesen ennyi az az idő, amíg a processzor áll, a feszültség változásának ideje alatt végig számítási feladatokat végezhet.

A Pentium M processzorhoz -- a Centrino technológia részeként -- két új chipkészletet fejlesztett ki az Intel, amelyek rendkívül energiatakarékosak és ez szintén hozzájárul ahhoz, hogy a Centrino technológiára épülő noteszgépek hosszú akkumulátoros üzemidőt biztosíthassanak a felhasználók számára. A két új chipkészlet az i855PM (kódnevén Odem)és i855GM (Montara-GM) névre hallgat, utóbbi tartalmazza az i845G asztali chipsetből már ismert integrált grafikus vezérlőt is. Az i855 család tagjai csak Pentium M processzorokkal működnek együtt és legfeljebb 2 Gbyte DDR200/266 SDRAM-ot támogatnak. Az i855PM AGP4X felületű videovezérlőkkel működik együtt. Mindkét chipkészlet része az ICH4-M southbridge chip, amely ATA 100/66 vezérlőt, Fast Ethernet vezérlőt és 5.1 csatornás AC'97 hangvezérlőt tartalmaz, valamint legfeljebb 6 USB2.0 eszközt támogat.

A Centrino technológia harmadik pillére a korábban Calexico néven ismert PRO/Wireless 2100 nevű, mini PCI formátumú vezeték nélküli hálózati vezérlő, amely a 802.11b szabványnak megfelelően 11 Mbit/sec sebességű adatátvitelre képes. A PRO/Wireless 2100 vezérlő támogatja a 802.11x, WEP (Wired Equivalent Privacy) és VPN biztonsági technológiákat, illetve szoftverfrissítéssel együttműködik a WPA (Wi-Fi Protected Access) protokollal is.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!