Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Törhetetlen Linux Magyarországon: nem kell mindenkit megtéríteni

roberto, 2003. szeptember 15. 11:57
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az Oracle magyarországi leányvállalatának 10 éves évfordulója kapcsán lapunk a vállalat hazai technológiai tanácsadójával, Markovits Péterrel beszélgetett az Oracle linuxos stratégiájáról, illetve annak magyar vonatkozásairól.

Az Oracle az elmúlt évben indította el a Törhetetlen Linux (Unbreakable Linux) kampányát, de már korábban is kiadták Linuxra egyes termékeiket. Hogyan kezdődött a történet? Mennyiben követi a hazai piac a nemzetközi trendet?

Az Oracle a Linux nemzetközi sikerei után nagyon hamar elkezdte erre a platformra is átírni az alapszoftvereit, ezek közül elsőként az adatbázis-kezelő jelent meg 1998-ban, ez egészen pontosan a 8.0.5-ös verzió volt. Az adatbázis-kezelőt követte az Oracle alkalmazásszerver, majd a vállalatirányítási rendszer (eBusiness Suite). A tavaly bemutatott Collaboration Suite vállalati csoportmunka-szoftver már a Linuxon, mint kiemelten fontos platformon is bemutatkozott, és a szoftvereink időről időre megjelenő újabb verziói is az elsők közt érhetők el a nyílt forráskódú platformon.

Természetesen 1998-ban még csak sejteni lehetett a Linux mögött rejlő lehetőségeket az üzleti szoftvervilág számára, az első adatbázis-szerver portolás inkább csak kísérlet volt. Az Oracle, mint az elsősorban üzletileg kritikus rendszerekhez szerver oldali hátteret szállító cég, csak olyan platformokat kezd el széles termékválasztékkal támogatni, ahol az operációs rendszer szintjén is adottak a magas szintű támogatási szolgáltatások, és megbízható, üzletileg is garantált műszaki háttér áll rendelkezésre. Ezt az ügyfeleink megszokták tőlünk, és elvárják az Oracle szoftvereket futtató operációs környezetektől is. A Linux tehát csak akkor tudott betörni a vállalati és igazgatási szférába, amikor kialakultak azok az üzletileg is kritikus tömeget elérő disztribúciós cégek, amelyek biztosítani tudták az elvárt szolgáltatási színvonalat.

A fentiek értelmében az első hazai linuxos Oracle-bevezetések akkor indultak, amikor itthon is megérett a Linux-szolgáltató társadalom az üzleti alkalmazók bizalmára, ez 1-2 évvel az első külföldi projektek után következett be.

Összefoglalná néhány szóban, hogy maga a Törhetetlen Linux miről szól, illetve milyen magyar vonatkozásai vannak a kampánynak?

A "Törhetetlen" szó (az eredeti angol változatban Unbreakable) a kritikus rendszereket üzemeltetők számára különösen fontos műszaki megbízhatóságot (1) és az "emberi" értelemben vett biztonságot (2) takarja. Az első jelentés szerint működjenek a rendszerek stabilan, legyenek elérhetőek, hibahelyzet esetén legyenek azonnali megoldások az áthidalásra, a folyamatosság biztosítására. A második jelentés szerint pedig álljanak ellen a rendszerek a rosszindulatú és/vagy jogosulatlan hozzáférésnek, védjék a rájuk bízott adatokat tárolás és továbbítás közben, garantálják a rájuk bízott szolgáltatások zavartalanságát.

Ezeket az igényeket az Oracle a két technológiai alaptermékében, az adatbázis-kezelőben és az alkalmazásszerverben rengeteg beépített és extra szolgáltatással garantálja. Mivel az összes megoldásszintű Oracle-termék (eBusiness Suite, Collaboration Suite) is ezekre épül, így a Törhetetlen kampány által képviselt elvek természetesen rájuk is érvényesek.

A Törhetetlen Linux kampány ezeknek az általános elveknek az érvényesítése és hangsúlyozása Linux környezetben, mintegy kiemelve azt, hogy ez a platform már messzemenően alkalmas stabil és biztonságos üzemeltetésre egyrészt a saját tulajdonságai, másrészt az Oracle hozzáadott értékei miatt. A kampányban együttműködünk hardverforgalmazók hazai képviseleteivel, valamint több hazai Linux-forgalmazóval.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.