Szerző: roberto

2003. szeptember 15. 11:57

Törhetetlen Linux Magyarországon: nem kell mindenkit megtéríteni

Az Oracle magyarországi leányvállalatának 10 éves évfordulója kapcsán lapunk a vállalat hazai technológiai tanácsadójával, Markovits Péterrel beszélgetett az Oracle linuxos stratégiájáról, illetve annak magyar vonatkozásairól.

Az Oracle az elmúlt évben indította el a Törhetetlen Linux (Unbreakable Linux) kampányát, de már korábban is kiadták Linuxra egyes termékeiket. Hogyan kezdődött a történet? Mennyiben követi a hazai piac a nemzetközi trendet?

Az Oracle a Linux nemzetközi sikerei után nagyon hamar elkezdte erre a platformra is átírni az alapszoftvereit, ezek közül elsőként az adatbázis-kezelő jelent meg 1998-ban, ez egészen pontosan a 8.0.5-ös verzió volt. Az adatbázis-kezelőt követte az Oracle alkalmazásszerver, majd a vállalatirányítási rendszer (eBusiness Suite). A tavaly bemutatott Collaboration Suite vállalati csoportmunka-szoftver már a Linuxon, mint kiemelten fontos platformon is bemutatkozott, és a szoftvereink időről időre megjelenő újabb verziói is az elsők közt érhetők el a nyílt forráskódú platformon.

Természetesen 1998-ban még csak sejteni lehetett a Linux mögött rejlő lehetőségeket az üzleti szoftvervilág számára, az első adatbázis-szerver portolás inkább csak kísérlet volt. Az Oracle, mint az elsősorban üzletileg kritikus rendszerekhez szerver oldali hátteret szállító cég, csak olyan platformokat kezd el széles termékválasztékkal támogatni, ahol az operációs rendszer szintjén is adottak a magas szintű támogatási szolgáltatások, és megbízható, üzletileg is garantált műszaki háttér áll rendelkezésre. Ezt az ügyfeleink megszokták tőlünk, és elvárják az Oracle szoftvereket futtató operációs környezetektől is. A Linux tehát csak akkor tudott betörni a vállalati és igazgatási szférába, amikor kialakultak azok az üzletileg is kritikus tömeget elérő disztribúciós cégek, amelyek biztosítani tudták az elvárt szolgáltatási színvonalat.

A fentiek értelmében az első hazai linuxos Oracle-bevezetések akkor indultak, amikor itthon is megérett a Linux-szolgáltató társadalom az üzleti alkalmazók bizalmára, ez 1-2 évvel az első külföldi projektek után következett be.

Összefoglalná néhány szóban, hogy maga a Törhetetlen Linux miről szól, illetve milyen magyar vonatkozásai vannak a kampánynak?

A "Törhetetlen" szó (az eredeti angol változatban Unbreakable) a kritikus rendszereket üzemeltetők számára különösen fontos műszaki megbízhatóságot (1) és az "emberi" értelemben vett biztonságot (2) takarja. Az első jelentés szerint működjenek a rendszerek stabilan, legyenek elérhetőek, hibahelyzet esetén legyenek azonnali megoldások az áthidalásra, a folyamatosság biztosítására. A második jelentés szerint pedig álljanak ellen a rendszerek a rosszindulatú és/vagy jogosulatlan hozzáférésnek, védjék a rájuk bízott adatokat tárolás és továbbítás közben, garantálják a rájuk bízott szolgáltatások zavartalanságát.

Ezeket az igényeket az Oracle a két technológiai alaptermékében, az adatbázis-kezelőben és az alkalmazásszerverben rengeteg beépített és extra szolgáltatással garantálja. Mivel az összes megoldásszintű Oracle-termék (eBusiness Suite, Collaboration Suite) is ezekre épül, így a Törhetetlen kampány által képviselt elvek természetesen rájuk is érvényesek.

A Törhetetlen Linux kampány ezeknek az általános elveknek az érvényesítése és hangsúlyozása Linux környezetben, mintegy kiemelve azt, hogy ez a platform már messzemenően alkalmas stabil és biztonságos üzemeltetésre egyrészt a saját tulajdonságai, másrészt az Oracle hozzáadott értékei miatt. A kampányban együttműködünk hardverforgalmazók hazai képviseleteivel, valamint több hazai Linux-forgalmazóval.

[oldal:Nem a teljes linuxos tábort szeretnénk evangelizálni]

Milyen célok vezérlik a hazai Törhetetlen kampányt, illetve hogyan fogadják az ajánlott Linux platformokat a vásárlók?

Hazai céljaink hasonlóak a globális kampánycélokhoz: nem elsősorban a teljes Linux-felhasználói tábort szeretnénk evangelizálni, hogy az általunk lefedett portfólióban válasszák az Oracle termékeit, hanem az üzletileg kritikus megoldásokat igénylők figyelmét szeretnénk felhívni a Linux-Oracle együttes által kínált előnyökre.

Az ajánlott Linux platformok, a Red Hat Linux és SuSE/United Linux fogadtatása nyilván nem minden Linux-felhasználónál kedvező, szívesebben látnának szélesebb támogatási listát az Oracle részéről. Azok a felhasználók viszont, akik közülük ténylegesen Oracle-t választanának, értékelik azt, hogy az Oracle által nyújtott támogatással azonos színvonalú szolgáltatást várhatnak el az operációs rendszer szintjén is, és ebben a választásban mi a jóváhagyott platformok listájával segítjük őket.

Van-e szorosabb kapcsolatuk a magyarországi Linux-disztribútorokkal?

Anyacégünk és a támogatott Linux-disztribúciók anyacégei szoros kapcsolatban állnak egymással, fejlesztéseiket nem ritkán egyeztetik, és a működés hatékonysága és teljes biztonsága érdekében összehangolják. A támogatott Linux rendszerek listájának rövidsége többek közt annak köszönhető, hogy az Oracle minden szolgáltatásában tökéletes működést vár el a támogatott operációs rendszereken, így az igen összetett fürtözött architektúrák támogatásában is, és ennek kevesen tudnak megfelelni. Természetesen nem csak az anyacégek szintjén van meg az együttműködés, laza kereskedelmi- és marketingkapcsolatban állunk a hazai linuxos közösségekkel, és gyakran veszünk részt rendezvényeiken előadóként.

Milyen szerepe van az olyan platformfüggetlen technológiáknak, mint a Java és az XML az Oracle linuxos stratégiájában?

Mint ahogy arra egy korábbi kérdés kapcsán már kitértem, az Oracle az egyik élharcosa a nyílt- és platformfüggetlen technológiák bevezetésének az üzleti világba, ez saját érdeke is, hiszen termékeit számtalan platformon forgalmazza, így ezzel saját fejlesztéseit és platform-portolásait is gyorsítja. Ezen technológiák közül a két élenjáró a Java és az XML, amelyeknek Linuxon épp olyan nagy jelentőséget tulajdonítunk, mint a többi támogatott platformon.

A támogatott Oracle-platformok (Solaris, NT, Linux, HP-UX) közül az elmúlt tíz évben melyiknek volt a legnagyobb jelentősége? Melyik jelenleg a legnépszerűbb Oracle-platform Magyarországon?

Először is pontosítanék, az Oracle nem négy platformon támogatott. Csak a lényegesebbeket sorolva: Linux (Itanium és x86), Windows (2003, 2000, XP, NT), Solaris, HP-UX (Itanium és PA-RISC), Tru64, OpenVMS, AIX (SP2 is), OS/390. Az elmúlt időkre és a jelenlegi hazai viszonyokra is igaz az, hogy nagyjából a mindenkori szerverpiaci platform-részesedésekkel összhangban alakul az Oracle szervertermékek platform "slágerlistája". A Linuxok szempontjából vizsgálva a listát, egyértelműen megállapítható a trend, hogy e platform népszerűsége folyamatosan növekszik.

Néhány hete a legteljesebb nyílt forráskódú adatbázis-kezelő (PostgreSQL) replikációs technológiával bővült. Ennek tükrében milyen mértékben tartja vetélytársnak a Linuxon egyébként természetes választásnak tűnő, és egyre több szolgáltatást kínáló nyílt forráskódú adatbázis-kezelő rendszereket (PostgreSQL, MySQL)?

Továbbra is úgy gondoljuk, hogy azoknak, akik nem a webes felületek mögötti, főleg lekérdezésekre használt adatbázisokban gondolkodnak, komoly előnyöket tudunk kínálni a MySQL és PostgreSQL-re épülő megoldásokkal szemben. Az intenzív tranzakciós -- akár webes -- rendszerek, üzleti háttérrendszerek (backoffice), érzékeny adatokkal dolgozó, üzletileg kritikus alkalmazások terén szolgáltatásainkkal, támogatási rendszerünkkel nem tudják felvenni a versenyt. Ezt a kockázataikat csökkenteni akaró üzemeltetők is tudják, ezért Linuxon is minket választanak.

Köszönjük a beszélgetést.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról