:

Szerző: Ady Krisztián

2003. június 25. 16:02

Jelentősen drágulhat a Vodafone GPRS Internet szolgáltatása

Jelentős sebességnövekedést ígér GPRS Internet szolgáltatásánál a Vodafone, azonban ez sem tompíthatja a jelentős áremelkedés élét, bizonyos esetekben akár tízszeres internetszámlára is számíthatnak a GPRS Internet előfizetők.

A Vodafone Magyarország Rt. sajtótájékoztató keretein belül számolt be legfrissebb újdonságairól, valamint az egy éves átalánydíjas időszakot követő, 2003. augusztus 1-től érvényes, adatforgalom-alapú sávos GPRS díjszabásról.

A GPRS-előfizetőket meglehetősen érzékenyen érintheti a Vodafone legújabb változtatása: a 3125 Ft-os bruttó havidíj augusztus 1-től csupán 200 MB adatforgalmat fedez majd, melyet átlépve jelentősen emelkedik a GPRS Internet szolgáltatás díja. Az árképzés sávos, tehát nem kilo- vagy megabyte-onként kell az adatforgalom után fizetni, hanem a szolgáltató által megadott tartományba eső felhasználók egységes díjat fizetnek.

A Vodafone tájékoztatása szerint azonban a felhasználók nagyobb részének, akár 90 százalékának augusztus 1-je után sem kell többet fizetnie a szolgáltatásért. A szolgáltató saját mérései szerint a GPRS Internet felhasználók 70 százaléka kevesebbet forgalmaz 200 MB-nál, valamint az előfizetők 21 százaléka marad alatta a havi 500 MB-nyi letöltésnek. Az 500 MB - 1 GB közötti tartományba a felhasználók 7 százaléka tartozik, míg 1 GB feletti forgalmat csupán a több tízezres felhasználói tábor 2 százaléka generál.

Az adatforgalom csökkentése nem csak a GPRS Internet, hanem a GPRS WAP szolgáltatást is érinti. Mind a kártyás (prepaid), mind az előfizetős GPRS WAP esetén csökken a letölthető adatmennyiség, s szintén sávos árképzést vezet be a Vodafone, mely bizonyos esetekben áremelést is jelenthet.

A sávos árképzést a következő táblázatban foglaljuk össze:

GPRS Internet
Ár (bruttó)
0-200 MB
3 125 Ft
200 MB - 0,5 GB
7 000 Ft
0,5 GB - 1 GB
13 000 Ft
Minden további megkezdett GB
17 000 Ft

GPRS WAP előfizetőknek
Ár (bruttó)
0 - 2 MB
375 Ft
2 - 5 MB
950 Ft
5 MB felett
1 500 Ft

GPRS WAP kártyás ügyfeleknek
Ár (bruttó)
0 - 1 MB
375 Ft
1 - 3 MB
950 Ft
3 -5 MB
1 500 Ft

A Vodafone GPRS szolgáltatásainak áremelése meglehetősen ijesztő lehet első látásra, sokan felháborodhatnak az elmúlt hónapok adatai alapján várható számlán, s valljuk be, jogos is lehet a felháborodás. A Vodafone tavalyi, sokat kritizált akciója során kifejezetten a hardcore, sokat "neten lógó" felhasználókat célozta meg új, akkor még korlátlan szolgáltatásával. Sokan két évre kötelezték el magukat a szolgáltatónál az új előfizetés és GPRS-adatátvitelre alkalmas készülék megvásárlásával, s most az Ő szempontjukat nézve jogosan háborodhatnak fel az adatmennyiség további drasztikus csökkentésén, az azzal kapcsolatos áremelésen.

Bár etikailag kifogásolható a Vodafone viselkedése, üzletileg semmiképpen. A Vodafone GPRS Internet szolgáltatás még egy ilyen emelkedés után sem nevezhető drágának, sőt, kifejezetten olcsó mind a hazai, mind a nemzetközi viszonylatban. A fenti táblázatban szereplő árak szerint 1 MB-nyi többlet GPRS forgalom 13-17 Ft-ba (6-6,5 eurócentbe) kerül, mely a mobil kommunikációs formát és bármely más, akár külföldi szolgáltató árait figyelembe véve igen kedvezőnek mondható.

Sajnálatos tény, hogy hazánkban ez az alternatív szolgáltatás, melyet elsősorban mobil böngészésre, mobil e-mailre, esetenkénti csatlakozásra használnak világszerte, sajnos egyes területeken az egyetlen lehetőség arra, hogy a felhasználó elfogadható árú, időben korlátlan interneteléréshez jusson. A GPRS elérést a fenti célokra találták ki, nem nagy adatállományok, több MB-os levelek fogadására, letöltésére, ADSL, vonalas internet kiváltására. Jelzésértékű az az adat, miszerint a Vodafone GPRS Internettel internetezik a hazai internetezők nem kevesebb mint hat százaléka (Vodafone által közölt adat).

A GPRS Internet áremelkedésének élét a Vodafone egy új ingyenes szolgáltatással próbálja meg enyhíteni, melyet Vodafone Internet Plusz névre kereszteltek el.

[oldal:Sebességnövelés tömörítéssel]

A Vodafone legújabb fejlesztése, a Vodafone Internet Plusz jelentős sebességnövekedést ígér a GPRS Internet használata közben és jótékony hatással van a letöltött adatmennyiségre is, mely augusztus 1-től érzékenyen érintheti a felhasználó pénztárcáját. A hálózati optimalizáció június 26-tól, azaz holnaptól lesz használható.

A Vodafone Internet Plusz használata ingyenes minden előfizető részére, sem havidíjra, sem extra beállításra nincs szükség a használatához. Nem kell lecserélni a felhasználók készülékeit sem, minden marad változatlan. Amennyiben valaki optimalizálni szeretné a feltöltési irányt is -- mellyel további sebességelőnyhöz juthat -- a Vodafone egy kliens-programot tett elérhetővé, melyet egyelőre kizárólag Windows operációs rendszert futtató számítógépeken lehet telepíteni.

A Vodafone a Bytemobile által fejlesztett Macara technológiát használja az adatok tömörítésére, mely nem csupán a szöveges és egyéb állományokat próbálja veszteségmentes módon kisebbé tenni, hanem a weboldalakon található képeket is optimalizálja. Ez bizonyos esetekben a képminőség romlásával járhat, melyet a szolgáltató által javasolt módon, Internet Explorer használata esetén a CTRL-F5 kombinációval indított újbóli letöltéssel el lehet kerülni.

A Vodafone egy független vizsgáló szervezetet, a TÜV Rheinland InterCert-et kérte fel egy összehasonlító mérés elvégzésére. Ez alapján a Vodafone Internet Plusz megoldás akár 63 százalékkal is gyorsabb lehet más hazai mobilszolgáltatók által nyújtott megoldásoknál, sőt, immáron felveszi a versenyt az 56 kbit/s-os modem sebességével is. Ugyanakkor az átvitt adatmennyiség az új megoldás esetén kevesebb mint a felére csökken a tömörítő eljárásoknak köszönhetően. A mérésekről készült jegyzőkönyvet nyilvánosan is elérhetővé tette a Vodafone.

A sajtótájékoztató keretein belül két Vodafone Connect Card GPRS-kártyával ellátott notebookkal mutatta be a Vodafone az új megoldás előnyét: a mindenki által elérhető Toast.net internetes sebességmérőjét futtatták egyidőben az optimalizáció használatával és azt mellőzve. Míg a normál kapcsolódással 34 kbit/s sebességgel töltődött le a tesztkép, az optimalizált változatot 174 kbit/s-nak megfelelő sebességgel mutatta fel a rendszer.

A szolgáltatást a Vodafone hálózatában elhelyezett proxy szerver teszi lehetővé, mely a háttérben folyamatosan végzi az adattömörítést és a kommunikáció optimalizálását. Az optimalizálás, mely elsősorban a HTTP, POP, IMAP, SMTP, MAPI, FTP és NNTP protokollokat érinti, a felhasználók szempontjából teljesen láthatatlan módon történik, nem igényel speciális eszközöket vagy egyéb konfigurációs változtatást. A megoldás minden korábban támogatott GPRS készülékkel együttműködik.

A mobilszolgáltató az új megoldással nem csak nagyobb sebességet és költségtakarékosabb elérést kínál, de jelentősen csökkentheti hálózata terheltségét is. A Vodafone tájékoztatása szerint az európai mobilszolgáltatók összesen számított GPRS-forgalma is alatta marad a Vodafone Magyarország hálózata által pillanatnyilag lekezelt havi adatmennyiségnél.

Az áremelés várható hatásának kiszámítására a Vodafone egy alkalmazást is készített, mely a weboldalán megadott telefonszám utolsó 3 havi WAP és GPRS Internet forgalmát és az adott forgalom augusztus 1-je után várható árát közli egy SMS-ben.

Szólj hozzá a fórumban!

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 15:20

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.