Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

SuSE Linux 8.2 Professional: barátságos szörnyeteg

roberto, 2003. június 25. 08:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Készséges, sokoldalú, a szépséghibái ellenére rokonszenves rendszerről van szó, amely kiadásról kiadásra egyre több területen válik valóban jól használhatóvá. Bár a friss változat csak egy kicsit támogat több hardvert, és csak egy kicsit kényelmesebb mint az előző, érdemes rá valódi megoldásként gondolni.

Néhány hete jelent meg a SuSE Linux Professional 8.2-es kiadásának magyar változata. Bár Németországban már április közepén kint volt a piacon a német verzió, a honosított változat a SuSE Magyarország által április végére hirdetett megjelenési idő helyett csak május 20-án jelent meg, ami nem is csoda, tekintve, hogy a SuSE Linux egy-egy újabb változata az eredeti kiadást követő hónapban még két nemzetközi kiadásban (int1, int2) is megjelenik, és a magyar verzió az int2 része. A rendszer a 2.4.20-as kernelre, a 2.3.2-es glibcre, a grafikus alaprendszer pedig az XFree86 4.3.0-s kiadására épül, az alapértelmezett fordító a GCC 3.3-as kiadása, az alapértelmezett grafikus munkakörnyezetet pedig a KDE 3.1.1-es verziója, kiegészítve a szokásos SuSE eszközökkel; de a CD-ken, illetve a DVD-ken megtalálható a 2.2-es GNOME környezet is további 2800-3000 RPM csomag társaságában.

Aki csak rápillantana arra, hogy milyen a színes magyar bábfilmeket ugyancsak ismerő Linux-felhasználók szerint valójában Süsü névre hallgató disztribúció, az több forrásból is hozzájuthat a szemrevételezéshez szükséges mintához: a rendszerből a dobozos verzió mellett mindig megjelenik egy CD-ről futtatható változat, a Live Eval, a májusi Linuxvilág magazin CD-mellékletére pedig egy telepíthető változat került föl.


SuSE Linux 8.2 Professional magyar kiadás

A rendszerhez a Sárkányellátó Vállalat körülbelül két, két és fél évig biztosítja a terméktámogatást, vagyis egy frissen telepített 8.2-eshez várhatóan még 2005 nyarán is letölthetjük az aktuális biztonsági frissítéseket, feltéve, hogy kibírjuk addig egy újabb kiadásra való átállás nélkül. A doboz bruttó ára 24900 forint, ezért öt darab CD-t és két DVD-t kapunk egy 3D-fantáziákkal illusztrált papírtokban, továbbá egy hatszáz oldalas rendszerkézikönyvet, egy négyszázötven oldalas felhasználói kézikönyvet, valamint egy narancssárga regisztrációs lapot, amelynek kitöltése és feladása után telepítési támogatásra jogosult felhasználóvá válunk. A promóciós anyagokon (termékkatalógus, SuSE matrica) kívül van itt még egy kisbetűkkel szedett lap, amely világnyelveken és magyarul is közli velünk, hogy a szoftver hatékonyságát és minőségét illető kockázat -- szokás szerint -- teljes mértékben a felhasználót terheli. Ha ezt mind feldolgoztuk, a matricát pedig fölragasztottuk a hűtőre, akkor talán ideje megkockáztatnunk a telepítést.

Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.