Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

3Dmark03: a Futuremark öngólja az NVIDIA támogatásával

Bodnár Ádám, 2003. június 04. 18:41
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Mivel a 3DMark03-nak hatalmas a piaci súlya, a GeForce FX chip sikere vagy bukása múlik a magas pontszámon, ezért az NVIDIA nem válogatott az eszközökben. A Futuremark leleplezte ugyan a mesterkedéseket, de eközben nullára írta hitelét.

hirdetés
Olvasóink bizonyára emlékeznek a 3D Mark 99-re, ez volt a Futuremark első olyan tesztprogramja, amely széles körben elterjedt. A 3D Mark 2000 lényegesen nagyobb sikereket ért el, a hardvertesztekben kváziszabvánnyá vált annak ellenére, hogy az elért pontszám legalább annyira függött a processzor, mint a videokártya teljesítményétől. Az igazi áttörést azonban a 3Dmark 2001 hozta meg a fejlesztők számára, és ebben nem kis része volt az NVIDIA GeForce3 megjelenésének.

Emlékezetes, hogy a GeForce3 volt az első olyan grafikus processzor, amely teljes DirectX 8.0-gyorsítást kínált. Megjelenésekor azonban néhány technológiai demót leszámíta semmiféle DX8-alkalmazás nem állt rendelkezésre, ezért jött kapóra az NVIDIA-nak a 3Dmark 2001, amely kihasználta a chip képességeit, ennek köszönhetően a GeForce3 nem csak látványban, hanem elért pontszámban is felülmúlta összes riválisát. Így már könnyebben el lehetett adni a méregdrága kártyákat, a tesztprogrammal igazolni lehetett egy DX8-gyorsító létjogosultságát. A finn fejlesztők terméke eközben világszerte ismert és elfogadott tesztprogrammá vált, az elért pontszámon termékek bukása vagy virágzása múlt.

Ezt a SiS is felismerte, amikor piacra dobta Xabre videochipjét, amelynek meghajtóprogramjai bevallottan tartalmaztak optimalizációkat annak érdekében, hogy a 3Dmark 2001(SE) tesztben a kártyák jobb eredményeket érjenek el. Ennek jelentősége azonban nem volt nagy, lévén a SiS akkor még gyakorlatilag 0 százalékos részesedéssel bírt a grafikus piacon. A tajvani cég megmozdulására a szakma legyintett, hiszen a SiS nem szólt bele a nagyok (NVIDIA, ATI) játékába.

2002 nyarán jelentek meg az első olyan videokártyák, amelyek már teljes DirectX 9.0-gyorsítást kínáltak, azonban a DirectX 9.0 megjelenése őszre tolódott. Noha mindenki arra számított, hogy a régóta várt 3DMark03 a DX9-cel egy időben érkezik, a finn tesztprogram csak idén tavasszal, nagyjából a GeForce FX 5800 hivatalos premierjével egy időben jelent meg. A szakma szerint a 3Dmark03 végre egy jól használható eszköz a legújabb videochipek teljesítményének mérésére, azonban népszerűségét és terjedését számos esemény hátráltatta.

A 3DMark03 eredmények alapján az ATI legújabb Radeon chipjei egyértelműen nagyobb teljesítményt nyújtanak az új generációs GeForce lapkáknál. Az NVIDIA -- állítólag -- már a fejlesztés ideje alatt szakított a Futuremarkkal, ezért sokan már a program megjelenésekor azzal vádolták a finn céget, hogy az ATI chipjeire optimalizálta a teszteket. Ennek, valamint az NVIDIA látványos bojkottjának köszönhetően a 3Dmark03 messze nem tudott olyan mértékben elterjedni és olyan szabványos tesztté válni, mint elődje.

Az NVIDIA álláspontja szerint a 3DMark03 nem reprezentatív benchmark, ugyanis nem életszerű helyzetet szimulál. Mint ismeretes, a 3Dmark 2000 és 2001 a később piacra került Max Payne című játékszoftver motorján alapult, a 3Dmark03 azonban teljes mértékben önálló szoftver, a benne található "játékok" teszteredményei csak önmagukra nézve reprezentatívak, nehéz lenne következtetéseket levonni belőlük -- állítja az NVIDIA. Ezért a kaliforniai cég a 3Dmark03 helyett hétköznapi játéktesztek futtatását ajánlotta. Iparági szakértők szerint azonban a 3Dmark03 a jelenlegi legjobb DX9 tesztprogram az új generációs videokártyák teljesítményének összehasonlításához.

Az igazi botrány azonban május végén robbant ki: az ExtremeTech és a Beyond3D weboldalak tüzetes vizsgálata bebizonyította, hogy a legújabb NVIDIA Detonator FX meghajtók olyan optimalizációkat tartalmaznak, amelyek révén a GeForce FX chipes kártyák bizonyos 3DMark03 tesztekben akár 40 százalékkal is "gyorsulnak", azonban ez a képminőség rovására megy. Az NVIDIA-t még maga a Futuremark is csalónak nevezte, a cég ezen felül kiadott egy javítást a tesztprogramhoz, amely lezárja azokat a kiskapukat, amelyket a Detonator FX kihasznált.

A Futuremark később részletesen vizsgálta az ExtremeTech és a Beyond3D weboldalak által nyilvánosságra hozott jelenségeket és azt tapasztalta, hogy az NVIDIA meghajtóprogramja 8 különféle optimalizációt tartalmaz annak érdekében, hogy a kártyák magasabb pontszámot érjenek el a 3DMark03 tesztben. Ezeknek az optimalizációknak a közös vonása azonban, hogy csak és kizárólag a 3Dmark03 esetében működnek, más alkalmazások futási sebességén nem javítanak, ráadásul a képminőség romlását okozzák. Az NVIDIA mesterkedéseire a 3DMark03 fejlesztői verziójának futtatásakor derült fény, ugyanis kiderült hogy a Detonator FX meghajtóprogram segítségével a GeForce FX-en megjelenített kép több helyen "sántít".

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.