Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Alapkövetelmény lett a DevOps ismerete a fejlesztők számára?

Bemutató: VIA EPIA-M 9000 alaplap és Cubid 2699 ház

Bodnár Ádám, 2003. június 11. 10:01
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az utóbbi időben egyre több olyan ház jelent meg a piacon, amelyet kifejezetten az mini-ITX formátumú VIA EPIA alaplaphoz méreteztek. Ilyenek a Cubid névre keresztelt termékek is, szerkesztőségünkben a sorozat legújabb modellje, a Cubid 2699 járt.

hirdetés
A VIA EPIA platform nemzetközi és hazai szinten is számos rajongót szerzett. Az aprócska alaplap köré számos különféle készülék épül, a tajvani vállalat által kiadott egyik közlemény még egy EPIA-alapú állatetetőt is megemlít. Azonban a mini-ITX formátumú platform elsősorban a barkácsoló kedvű otthoni felhasználók figyelmét keltette fel, elsősorban kis méreteivel, integrált szolgáltatások garmadájával, no meg zajtalan működésével.

A rajongóknak azonban szembesülnie kellett azzal a problémával, hogy az egyedi kialakítású alaplaphoz szinte sehol nem lehet megfelelően apró számítógépházat találni. A létező igényt több vállalat is felismerte és az utóbbi időben egyre több olyan ház jelent meg a piacon, amelyet kifejezetten az EPIA-hoz méreteztek. Ilyenek a Cubid névre keresztelt termékek is, amely Magyarországon az Interboard Hungary kínálatában találhatók meg. Nálunk a sorozat legújabb modellje, a Cubid 2699 járt.


A VIA Cubid 2699 ház

A tajvani Morex által gyártott Cubid házak rendkívül kicsik, csupán 63,5x273x295 milliméter méretűek. Ez annak köszönhető, hogy a noteszgépekéhez hasonló tápegység a házon kívül kapott helyet, így nem vesz el hasznos helyet az alkatrészektől. A táp maximális teljesítménye egyébként 62 Watt, de mivel a házba csak igen korlátozott mennyiségű periféria építhető be, a teljesítmény biztosan elég lesz bárkinek. A Cubid 2699 házba a mini-ITX formátumú alaplapon kívül ugyanis csupán egy 3,5 hüvelykes merevlemez, egy "slim" optikai meghajtó és egy "slim" floppymeghajtó vagy kártyaolvasó építhető be.


A PCI fordító

Az EPIA alaplapokon található egy PCI aljzat is, ennek megfelelően a ház lehetőséget ad egy PCI kártya elhelyezésére is, amelyhez a szükséges fordító is a ház tartozéka. Vigyázat, ha floppymeghajtóval is felszereljük gépünket, a beépíthető kártya csak igen rövid lehet. A ház elején apró ajtó található, amely 1 FireWire és 2 USB2.0 csatlakozót rejt, valamint az audiovezérlőhöz tartozó vonalkimenetet és mikrofonbemenetet.

A Cubid 2699 a sorozat "csúcsmodellje", a Morex kifejezetten az EPIA-M alaplapokhoz tervezte a terméket. Oldalunkon korábban már bemutattuk az első generációs EPIA-800 alaplapot, a Cubid házba most egy vadonatúj EPIA-M 9000-es modellt építettünk be. Az EPIA-M elsősorban multimédiás szolgáltatások tekintetében tér el elődjétől. Az apró alaplapon a VIA CLE266 chipkészlet teljesít szolgálatot, amely DDR SDRAM memóriát támogat.


VIA EPIA-M

A northbridge-be integrált CastleRock videovezérlő érdekessége, hogy hardveres MPEG2 dekóderrel rendelkezik, az integrált hangchip pedig 5.1 csatornás, így az EPIA-M ideális DVD-lejátszásra. A VIA apró alaplapjának figyelemreméltó funkciója még az USB2.0 eszközök támogatása, valamint az integrált FireWire vezérlő. Az első generációs EPIA alaplapoktól eltérően az EPIA-M már floppyvezérlővel is rendelkezik. Természetesen továbbra is adott az integrált Ethernet-vezérlő, a TV-kimenet és az S/PDIF csatlakozó.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A DevOps alapjaiban változtatja meg a fejlesztői kultúrát.