:

Szerző: Bodnár Ádám

2003. május 21. 14:00

Az Intel új igáslova: i865PE chipkészlet

Az új chipsetek feladata, hogy leváltsák a méltán sikeres, de már elavulófélben levő i845 lapkákat. A Springdale kódnéven ismert i865 azonban ennél sokkal többet nyújt, hiszen teljesen új technológiákat hoz magával az átlagos felhasználók szintjére.

Nyilvánvalóan új korszak köszöntött be az Intelnél. A vállalat nemrégiben jelentette be csúcskategóriás asztali számítógépekbe és munkaállomásokba szánt i875P alaplapi chipkészletét, a mai napon pedig megújította alsó- és középkategóriás rendszerek számára tervezett lapkakészletek kínálatát is. A kaliforniai vállalat nem kevesebb, mint 3 új chipsetet jelentett, amelyek az i865 család tagjai. Emellett a vállalat három új, 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzort is bemutatott, azonban cikkünkben az új chipkészletekre koncentrálunk.

Az i845PE-t bemutató cikkünkben érintőlegesen már említettük az i865 családot is. Az új chipsetek feladata, hogy leváltsák a méltán sikeres, de már elavulófélben levő i845 lapkákat. A Springdale kódnéven ismert i865 azonban ennél sokkal többet nyújt, hiszen teljesen új technológiákat hoz magával az átlagos felhasználók szintjére.

Az Intel iparágvezető szerepét teljesen felesleges vitatni. Noha konkurens chipsetgyártók már korábban is piacra dobtak olyan termékeket, amelyek támogatták a DDR400 memóriákat, az AGP8X interfészt vagy a Serial-ATA eszközöket, az új technológiák egyelőre mégsem tudtak elterjedni, mert pont a piac legnagyobb szereplőjének legnagyobb példányszámban, széles tömegek számára kínált termékeiből hiányzott a támogatásuk.

Emlékezzünk vissza a DDR SDRAM esetére! AMD Athlon platformon már jóval az i845D megjelenése előtt elterjedt a DDR memóriák használata, azonban az áttörés mindaddig elmaradt, amíg az Intel piacra nem dobta Pentium 4 processzorokat támogató és a DDR memóriákkal együttműködő chipkészletét. Ugyanez volt a helyzet a DDR333 SDRAM-mal is, amelynek széles körű terjedéséhez szintén az Intel, illetve a középkategóriás gépekbe szánt i845GE és i845PE lapkakészletek jelentették a kulcsot. Minden valószínűség szerint ugyanez a sors vár az AGP8X, DDR400 és Serial-ATA szabványokra is.

Az i865 család tagjai mind teljesítményben, mind pedig szolgáltatások tekintetében lényegesen felülmúlják elődeiket, az i845 chipkészleteket. Az i865 sorozat valójában a csúcskategóriás i875P leszármazottjának tekinthető, ezt az Intel maga is elismeri. A korábban Springdale kódnéven ismert lapkák ugyanazokat az újdonságokat vonultatják fel, amelyeket az i875P (Canterwood) kapcsán már bemutattunk: kétcsatornás DDR400 memóriavezérlő, AGP8X interfész és ICH5 southbridge chip.

Az Intel szerint a felső kategóriás i875P és a középkategóriás i865 család tagjai fizikailag teljesen megegyeznek és csak a gyártás utolsó mozzanataként kerül rájuk a felirat attól függően, hogy képesek-e a "PAT" funkció biztosítására. A PAT (Performance Acceleration Technology) egy közelebbről nem részletezett megoldás, amelynek segítségével a memóriaműveletek 2 órajelciklussal gyorsíthatók.

A PAT hardvere minden i875P és i865 chipkészletben megtalálható, azonban a gyártástechnológia szórásából adódóan nem minden chipben működik. Amelyekben igen, azokat az Intel i875P-ként értékesíti, amelyekben nem működik a PAT, azokra i865 felirat kerül. A folyamat hasonló a processzorok gyártásához, ahol a legjobban sikerült chipeket magasabb órajelen lehet járatni és drágábban lehet eladni, mint a többit.

[oldal:Az i865 család]

A háromtagú Springdale családban természetesen megtalálható egy integrált grafikus vezérlővel rendelkező chipkészlet is, ez az i865G. Az Intel ezt a lapkakészletet elsősorban vállalati felhasználók számára ajánlja, olyan alkalmazási környezetbe, ahol nincs szükség nagy grafikus teljesítményt igénylő alkalmazások futtatására. Tipikusan ilyenek az irodai számítógépek, amelyek a piac egyik legnagyobb volumenű szegmensét teszik ki.

A Springdale-G (i865G) chipkészletben található integrált videovezérlő az Intel Extreme Graphics 2 névre hallgat. A grafikus mag többé-kevésbé megegyezik az i845GE-ből már jól ismert áramkörrel, lényeges különbség azonban, hogy a videovezérlő órajele 200-ról 266 MHz-re emelkedett, a memória sávszélessége pedig -- köszönhetően a kétcsatornás DDR400 memóriavezérlőnek -- lényegesen megnövekedett. Ennek köszönhetően az Extreme Graphics 2 elődjénél akár 60 százalékkal is nagyobb teljesítményt nyújthat. Akinek e sebesség nem elegendő, rendszerét bármilyen AGP8X videovezérlővel bővítheti.

Új lapkakészletek az Inteltől

865P865PE865G875P
FSB (MHz)400/533400/533/800400/533/800400/533/800
MemóriaDual DDR266/333Dual DDR333/400Dual DDR333/400Dual DDR333/400 ECC,
Performance Acceleration Technology (PAT)
GrafikaAGP 8XAGP 8X Intel Extreme Graphics 2,
AGP 8X
AGP 8X
South bridgeICH5 (SATA)ICH5 (SATA)ICH5 (SATA)ICH5 (SATA)

A Springdale-PE (i865PE) a család "igáslova", a boltok polcaira kerülő alaplapok túlnyomó többségén valószínűleg ezzel a változattal találkozunk. Emellett az Intel készített egy rendkívül olcsó változatot is (i865P), amelyet alsó kategóriás, elsősorban Celeron processzoros rendszerekbe ajánl. Az i865P esetében rendkívül fontos megjegyezni, hogy a chipkészlet hivatalosan nem támogatja a 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat, illetve kétcsatornás memóriavezérlője nem kezeli a DDR400 memóriákat, a felhasználónak be kell érnie a DDR333 által biztosított 5,4 Gbyte/sec sávszélességgel.


Az Intel i865PE chipkészlet blokkvázlata

Az i865 család tagjai az i875P kapcsán már bemutatott ICH5 southbridge chipet tartalmazzák. Az ICH5, illetve a RAID-vezérlővel ellátott ICH5-R 266 Mbyte/sec sebességű interfészen kommunikál a northbridge chippel. A southbridge a már megszokott kétcsatornás ATA33/66/100 periféria-vezérlőt tartalmazza, támogatja a Serial-ATA 150 eszközöket, 8 USB2.0 porttal rendelkezik és beépített 5.1 csatornás hangvezérlővel is ellátták. Az i865 sorozat is tartalmazza a hálózati adapter részére fenntartott Communication Streaming Architecture portot, amely tehermentesíti a northbridge és southbridge közötti kommunikációs csatornát és a PCI buszt.

Az i865 lapkakészlet-családot bemutató tesztünkben egy i865PE chipsettel ellátott Albatron alaplap volt a főszereplő. A tajvani gyártó újoncnak számít az alaplapok piacán: noha a cég 1984 óta létezik, korábban kizárólag multimédiás monitorokat, megjelenítőket és kivetítőket forgalmazott. Tavaly csatlakozott a céghez a világ egyik legnagyobb alaplapgyártó cégének, a Gigabyte-nak az egyik alapítója, Jack Ko (2002-től vezérigazgató), aki úgy döntött, tehetséges mérnököket maga köré gyűjtve létrehoz egy, a felhasználók igényeit szem előtt tartó, egyedi termékekkel jelentkező újabb vállalatot, és újra ringbe száll az igen kiélezett alaplappiacon. Kedvező árú termékeinek köszönhetően az Albatron Magyarországon is igen nagy népszerűségnek örvend.

[oldal:Gyári túlhajtás]

A HWSW szerkesztőségében járt, i865PE chipkészletre épülő Albatron alaplap típusjele PX865PE Pro volt. A kék nyomtatott áramköri lemez köré épített, ATX kivitelű alaplap nélkülözi a sallangokat, alkatrészeit és a mellékelt kiegészítőket tekintve is csak a legszükségesebbekre koncentrál. Az alaplapon Socket478 processzorfoglalat, négy DDR DIMM aljzat, 1 AGP8X és 5 PCI bővítőhely kapott helyet. A PX865PE Próhoz legfeljebb 6 USB2.0 eszközt csatlakoztathatunk. Az alaplapon az Intel ICH5 southbridge kapott helyet, amely ugyan támogatja a Serial-ATA merevlemezeket, azonban nem rendelkezik RAID funkcióval.

A termék dobozában csak a legszükségesebb alkatrészek kaptak helyet, magán az alaplapon kívül néhány kábel (természetesen Serial-ATA is), egy 4 USB portot tartalmazó hátlap, egy CD és egy vaskos kézikönyv található a csomagban. Dicséret illeti a kézikönyvet, rendkívül igényes és vaskos, angol mellett kínai nyelven is megtalálhatók benne a legfontosabb tudnivalók. Rossz pontot érdemel azonban a meghajtóprogramokat tartalmazó CD, ugyanis nem található meg rajta az USB2.0 kompatibilitást biztosító Windows XP-javítás, a telepítő egyszerűen a Microsoft weboldalára irányít minket. Ejnye!

Az utóbbi időkben az alaplapgyártók körében bevett szokássá vált a "gyári tuning", amikor egyes komponenseket az alaplapgyártók a névlegesnél magasabb órajelen járatnak annak ellenére, hogy a chipgyártó hivatalosan ezt nem támogatja. Erre a sorsra jutottak az i845GE chipkészletek is, amelyek hivatalosan ugyan nem támogatják a 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat, egyes alaplapgyártók azonban némi ügyeskedéssel és BIOS-frissítéssel lehetővé tették a legújabb generációs Intel chipek használatát.

Tesztünk résztvevője volt egy ilyen alaplap is, amely az Albatron talán legérdekesebb terméke. A korlátozott példányszámban gyártott PX845PEV-800 kivitelezését és csomagolását tekintve is figyelemreméltó termék. A fehér kartondobozban teljesen fekete nyomtatott áramköri lemez köré épített alaplap lapul, amely ezüstszínű felirat hirdeti, hogy egy "2003 Anniversary Special Edition" termékkel van dolgunk. A nyomtatott áramköri lemez jobb alsó sarkában pedig magának Jack Kónak, az Albatron első számú emberének aláírását láthatjuk.

Az ATX kivitelű alaplap az i845PE chipkészletre épül, azonban az Albatron "gyári tuningjának" köszönhetően támogatja a 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzorokat is. A korlátozott példányszámban piacra kerülő termék érdekessége még a northbridge chipen található ventilátor, amelyen ott díszeleg a "800" felirat, utalva a megnövelt FSB-órajel támogatására. A számítógép bekapcsolása esetén a ventilátor forogni kezd (nocsak!), a lapátok alatt-között pedig színes LED-ek kezdenek villogni. Indulhat a diszkó!

A PX845PEV-800 "2003 Anniversary Special Edition" dobozában a fekete alaplapon kívül fekete színű kábeleket is találni, valamint egy szintén fekete színű, CMI8738 chipre épülő 4.1 csatornás hangkártyát is. Hogy a hangvezérlőt miért kellett leszedni az alaplapról és külön bővítőkártyára költöztetni, az nem világos előttem, mindenesetre a nagy "flancolásban" ne felejtsük el, hogy ezzel máris elvesztettünk 1 PCI bővítőhelyet az 5 közül. Az alaplaphoz egyébként összesen 6 USB2.0 eszközt csatlakoztathatunk.

[oldal:A tesztek]

Tesztünkben az i865PE chipkészlet teljesítményét az áprilisban bemutatott i875P-hez, valamint a gyárilag "megbütykölt" i845PE-hez mértük. A tesztben 800 MHz-es front side busszal működő 3 GHz-es Pentium 4 processzort, 2x256 Mbyte KingMax DDR400 SDRAM-ot, NVIDIA GeForce 4 Ti 4600 chipes Leadtek WinFast A256 TD videokártyát és Seagate (Barracuda ATA III, ATA V) merevlemezeket használtunk. A tesztkonfigurációkra magyar Windows XP operációs rendszert telepítettünk, az Intel Application Acceleratort és a chipkészletek meghajtóprogramjait a gyártók által mellékelt CD-kről -- no meg a Microsoft weboldaláról -- installáltuk fel. NVIDIA chipes videokártyánkhoz a 41.09 verziószámú NVIDIA referenciameghajtót használtuk. A Hyper-Threading technológia végig be volt kapcsolva.

AIDA32

Elsőként arra voltunk kíváncsiak, a Performance Acceleration Technology hiánya hogyan hat az i865PE memóriakezelésére. A különbség a vártnál nagyobb volt, az AIDA32 tesztprogram adatai szerint az i865PE a memória olvasásakor mindössze 3,9 GByte/sec sebességre képes, ami a 6,4 GByte/sec elméleti maximum ismeretében igen kevésnek tűnik. Az írási sebesség 1,7 Gbyte/sec volt, amely szinte teljesen megegyezik az i875P esetében mért értékkel. A gyárilag túlhajtott i845PE chipkészlet mindkét tesztben messze elmaradt a vetélytársaktól, ami nem csoda, ugyanis a chipkészlet memóriavezérlője egycsatornás és "csak" DDR333 memóriát támogat.

SiSoft Sandra

A "kötelező" SiSoft Sandra teszt nem mutatott ki érdemi különbséget a platformok között, következett a SYSmark 2002. Ez a teszt két részből áll, az egyik során egy videókkal, képekkel, flash animációkkal fűszerezett weboldalt állít össze a számítógép, a második részben pedig különféle irodai alkalmazásokat futtat: szöveget szerkeszt, táblázatot és grafikonokat készít, prezentációt állít össze, e-mailt ír, stb.

SYSmark 2002

A grafikonokon látható, hogy az i865P alig-alig marad el az i875P-től és egészen szorosan a nyomában van a túlhajtott i845PE chipes rendszer is. Annak ellenére, hogy az AIDA32 memóriatesztjében hogy "leszerepelt" az i865PE és i845PE, a SYSmark eredmények igen meggyőzőek, az AIDA32 eredmények alapján rosszabb eredményt vártunk volna.

Quake 3 Arena demo001 (fastest)

Játéktesztként a Quake 3 Arenát az Unreal Tournament 2003 demóját és a Comanche 4-et használtuk. Noha a Quake 3 már igen régi, 1999-es szoftver, rendkívül jól skálázódó és a hardverkörülményekre igen érzékeny motorja jól megmutatja az egyes platformok közötti különbséget. Még manapság is jelennek meg a Quake 3 motorjára épülő játékok, ezért az eredményeket érdemes figyelembe venni: az i875P messze elhúz, de az i865PE és i845PE közötti különbség már lényegesen kisebb.

Unreal Tournament 2003 (640x480)

Az Unreal Tournament 2003 abszolút "mai csirke", igen friss játék egy teljesen új fejlesztésű motor köré építve. Az eredmények csak némi meglepetéssel szolgálnak, ezt a meglepetést pedig az i845PE chipkészlet köré épített rendszer szolgáltatja. A főként a processzort terhelő "botmatch" tesztben ez a konfiguráció érte el némileg jobb eredményt ért el az i865PE-alapú rendszernél, amelynek oka bizonyosan a túlhajtott chipkészletben keresendő. A Springdale-PE ebben a tesztben is jól tartotta a lépést a Canterwooddal.

Comanche 4 (640x480)

A processzort rendkívüli mértékben leterhelő Comanche 4 esetében is jól látható a különbség az egyes platformok között. Az erőviszonyok a papírformának megfelelően alakulnak, az i875P kevesebb mint 5 százalékkal múlja felül a Springdale-t. Az i845PE ugyanakkor jól tartja a lépést az i865PE-vel, lemaradása szinte elhanyagolható.

Összességében pozitív benyomást tett ránk a Springdale chipkészlet-család eme tagja, az i865PE. A teljesítménye megfelelő, de ennél sokkal fontosabb, hogy olyan technológiákat hoz el az átlagos felhasználók asztalára, mint a Serial-ATA, az AGP8X és a DDR400. Hogy emellett még a sebessége is igen jó, az már külön hab a tortán! Az Intel új chipkészlet-kínálatában szereplő "igásló" felülmúlta várakozásainkat, ugyanis a PAT hiánya egyáltalán nem érezhető olyan erőteljesen az alkalmazás-tesztekben, mint ahogy arra az AIDA32 eredményei alapján számítottunk. A különbség a Quake 3 tesztben volt a legnagyobb, de itt is csak 7 százalék az i875P javára.

Az Albatron egy szolid, sallangoktól mentes terméket épített a Springdale-PE köré, aki nem a mellékelt szoftverek és kiegészítők alapján választ alaplapot, jól jár vele. A gyárilag túlhajtott i845PE-vel már nem ilyen egyértelmű a helyzet, ugyanis teljesítményben nincs oka szégyenre, szolgáltatások és támogatott technológiák tekintetében annál inkább elmarad az új generációtól.

Szólj hozzá a fórumban!

A tesztben használt Albatron alaplapokat az Albatron magyarországi viszonteladója, a Flash-Point Kft. biztosította részünkre, amit ezúton szeretnénk megköszönni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 00:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.