Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Felhőből visszaköltözéstől egészen egy banki malware evolúciójáig. Üzemeltetői és IT-biztonsági meetupokkal érkezünk!

Az Intel új igáslova: i865PE chipkészlet

Bodnár Ádám, 2003. május 21. 14:00
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az új chipsetek feladata, hogy leváltsák a méltán sikeres, de már elavulófélben levő i845 lapkákat. A Springdale kódnéven ismert i865 azonban ennél sokkal többet nyújt, hiszen teljesen új technológiákat hoz magával az átlagos felhasználók szintjére.

hirdetés
Nyilvánvalóan új korszak köszöntött be az Intelnél. A vállalat nemrégiben jelentette be csúcskategóriás asztali számítógépekbe és munkaállomásokba szánt i875P alaplapi chipkészletét, a mai napon pedig megújította alsó- és középkategóriás rendszerek számára tervezett lapkakészletek kínálatát is. A kaliforniai vállalat nem kevesebb, mint 3 új chipsetet jelentett, amelyek az i865 család tagjai. Emellett a vállalat három új, 800 MHz-es front side busszal működő Pentium 4 processzort is bemutatott, azonban cikkünkben az új chipkészletekre koncentrálunk.

Az i845PE-t bemutató cikkünkben érintőlegesen már említettük az i865 családot is. Az új chipsetek feladata, hogy leváltsák a méltán sikeres, de már elavulófélben levő i845 lapkákat. A Springdale kódnéven ismert i865 azonban ennél sokkal többet nyújt, hiszen teljesen új technológiákat hoz magával az átlagos felhasználók szintjére.

Az Intel iparágvezető szerepét teljesen felesleges vitatni. Noha konkurens chipsetgyártók már korábban is piacra dobtak olyan termékeket, amelyek támogatták a DDR400 memóriákat, az AGP8X interfészt vagy a Serial-ATA eszközöket, az új technológiák egyelőre mégsem tudtak elterjedni, mert pont a piac legnagyobb szereplőjének legnagyobb példányszámban, széles tömegek számára kínált termékeiből hiányzott a támogatásuk.

Emlékezzünk vissza a DDR SDRAM esetére! AMD Athlon platformon már jóval az i845D megjelenése előtt elterjedt a DDR memóriák használata, azonban az áttörés mindaddig elmaradt, amíg az Intel piacra nem dobta Pentium 4 processzorokat támogató és a DDR memóriákkal együttműködő chipkészletét. Ugyanez volt a helyzet a DDR333 SDRAM-mal is, amelynek széles körű terjedéséhez szintén az Intel, illetve a középkategóriás gépekbe szánt i845GE és i845PE lapkakészletek jelentették a kulcsot. Minden valószínűség szerint ugyanez a sors vár az AGP8X, DDR400 és Serial-ATA szabványokra is.

Az i865 család tagjai mind teljesítményben, mind pedig szolgáltatások tekintetében lényegesen felülmúlják elődeiket, az i845 chipkészleteket. Az i865 sorozat valójában a csúcskategóriás i875P leszármazottjának tekinthető, ezt az Intel maga is elismeri. A korábban Springdale kódnéven ismert lapkák ugyanazokat az újdonságokat vonultatják fel, amelyeket az i875P (Canterwood) kapcsán már bemutattunk: kétcsatornás DDR400 memóriavezérlő, AGP8X interfész és ICH5 southbridge chip.

Az Intel szerint a felső kategóriás i875P és a középkategóriás i865 család tagjai fizikailag teljesen megegyeznek és csak a gyártás utolsó mozzanataként kerül rájuk a felirat attól függően, hogy képesek-e a "PAT" funkció biztosítására. A PAT (Performance Acceleration Technology) egy közelebbről nem részletezett megoldás, amelynek segítségével a memóriaműveletek 2 órajelciklussal gyorsíthatók.

A PAT hardvere minden i875P és i865 chipkészletben megtalálható, azonban a gyártástechnológia szórásából adódóan nem minden chipben működik. Amelyekben igen, azokat az Intel i875P-ként értékesíti, amelyekben nem működik a PAT, azokra i865 felirat kerül. A folyamat hasonló a processzorok gyártásához, ahol a legjobban sikerült chipeket magasabb órajelen lehet járatni és drágábban lehet eladni, mint a többit.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
4-4 klassz téma a HWSW júniusi üzemeltetői és IT-biztonsági meetupjain. Nézz meg a programot!